Ořechy a semena jsou v poslední době nepostradatelnou součástí moderní kuchyně. Ať už vlašské nebo lískové, všechny se dají využít i jinak než jen na pečení či zobání! Kde všude je použít?
Ořechy mají tu výhodu, že jsou skvělé za syrova, chutnají báječně opečené a dokonce i smažené, obalované v těstíčku.
- Můžete z nich vyrobit alternativu mléka, kterým je možné nahradit kravské mléko a vyrobit si z nich třeba jogurty, sýry, nebo zmrzlinu.
- Připravit z nich můžete i ořechovou mouku, kterou lze přidávat ke klasické a vdechnout tak receptům netradiční a novou chuť.
- Oblíbená jsou i másla, která se mohou stát součástí polévek, omáček, kaší, ale vynikající jsou i namazaná na pečivu, jako pomazánka.
Všechny tyto laskominy si můžete vytvořit doma v kuchyni, nejsou k nim potřeba žádné extra vychytávky či drazí pomocníci. Vystačíte si pouze s výkonnějším mixérem.
Nejčastější druhy ořechů
- Mandle jsou nutričními oblíbenci odborníků na výživu. Oblíbená je také mandlová mouka a máslo, do kterého podle chuti můžete přidat javorový sirup, skořici, nebo mořskou sůl. Pokud máte mandle čerstvé, jezte je jen tak.
- Vlašské ořechy mají jednu obrovskou výhodu. Jsou skvělé jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Chutnají výborně v kombinaci se sladkým pečivem, bábovkami, ale i v dipech, k sýrům, k vařené zelenině a salátech. Dokonale taky dotváří snídaňové cereálie.
- Kešú jsou tajnou zbraní vegetariánů a veganů. Dají se se z nich vytvořit dokonalé vláčné omáčky a dipy lahodné chuti a to zcela na rostlinné bázi. Kešu ořechy neodmyslitelně patří do thajské kuchyně, nicméně společně s dalšími semeny a oříšky z nich lze udělat třeba i skvělé raw proteinové tyčinky.
- Lískové ořechy jsou nepostradatelnou součástí granoly, ovesných kaší, dezertů a neodmyslitelně patří i do čokolád.
- Pistácie mají nezaměnitelnou zelenou barvu, i proto se hodí do salátů, tyčinek, kaší i dipů. Vyplatí se je koupit neloupané, a to vzhledem k vysoké ceně pistácií loupaných. Pistácie jdou ruku v ruce se zdravým životním stylem ovšem pouze za předpokladu, že pořídíte nesolenou verzi.
Dále můžeme jmenovat také pekanové ořechy, makadamie, arašídy a další oříšky, které jsou skvělé jak na zobání, tak do kaší, na sladké dezerty a podobně.
Do jídelníčku zařaďte i semínka
- Vyloupaná dýňová semínka patří do granoly, salátů, hodí se do sladkých těst, opéct na pánvi s kořením si je můžete připravit třeba jako zdravou pochoutku k televizi.
- Sezamová semínka mohou být světlá, nebo tmavá, nejčastěji se s nimi setkáme v sushi, v salátech, v nejrůznějších těstech na obalování. Mnohdy zdobí i slané pečivo.
- Slunečnicová semínka se dají mlsat jen tak, ale zastanou také funkci krutonů v salátu. Skvěle chutnají v pečené zeleninové směsi, tyčinkách, granole a chlebech. I v tomto případě je nejlepší zvolit nesolenou verzi.
- Pinie jsou nepostradatelnou součástí pesta. Patří mezi ořechy k těm dražším, ovšem to zcela odpovídá jejich chuti. Jejich hutná máslová konzistence za to doopravdy stojí. Předtím, než je použijete do nějakého receptu, piniové oříšky krátce orestujte na pánvi.
- Lněná semínka patří do smoothies, chlebů, ale i jako dekorace do salátu, vloček a podobně. Díky vysokému obsahu vlákniny se na ně můžete spolehnout tehdy, pokud vás trápí problémy s trávením.
Zdroj: Apetit