Výhod, které poskytují vlašské ořechy, je nepočet. Rostou tady, u nás, často dokonce na vlastní zahradě, a tak nebývá problém s jejich dostupností. Báječně chutnají, skvěle se s nimi pracuje a lze je použít v mnoha podobách i do nejrůznějších typů jídel. Uplatníte je ve sladké i slané kuchyni.
- Mletými vlašáky můžete částečně nebo zcela nahradit v některých receptech mouku.
- Ořechy můžete namáčet i pražit. Namáčení je činí stravitelnějšími v přímé konzumaci. Pražením se ještě zvýrazní jejich chuť.
- Pokud vlastníte výkonný robot, můžete důkladným rozemletím ořechů na kaši připravit ořechovopu pomazánku nebo ‚máslo‘.
- Vlašské ořechy sekané, mleté, pražené nebo vcelku se hodí do litých těst, bábovek, vánočního cukroví, zmrzliny i do omáček. Použít je můžete do pesta, do těsta na chleba, krémů a náplní.
Kynutý ořechový závin
Ořechový závin je ideální sezónní lahůdkou, zvlášť, když je ořechů tolik, že nevíte, co s nimi. Štavnatá ořechová náplň nenechá chladným nikoho a po chladnoucím nadýchaném závinu se jenom zapráší. Uvidíte.
Co bude potřeba:
- hladká mouka 500 g
- máslo 250 g
- mléko 200 ml
- čerstvé droždí 20 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- špetka soli
- Připravte si kvásek. V troše mléka rozdrobte droždí a nechte pracovat.
- Ke kvásku přidejte hladkou mouku, cukr, máslo, vejce, sůl a mléko.
- Suroviny pečlivě promíchejte, prohněťte a nechte kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte ořechovou náplň. Na tu budete potřebovat:
- mleté vlašské ořechy 300 g
- cukr 5 lžic
- olej 5 lžic
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na několik dílů a každý díl vyválejte do obdélníkového tvaru.
- Náplň rovnoměrně rozprostřete po vyváleném těstě a zarolujte. Povrch potřete rozšlehaným vejcem.
- Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 30 minut.
Rohlíčky s ořechovou náplní
Co bude potřeba:
- hladká mouka 400 g
- vejce 1 ks
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- máslo 250 g
- soli 1/2 lžičky
Na náplň si připravte:
- vlašské ořechy 250 g
- moučkový cukr 180 g
- bílek 1 ks (žloutek si ponechte na potření rohlíčků)
- rum 3 lžíce
- Z hladké mouky, másla, smetany ke šlehání, vejce a soli vypracujte těsto. Zabalte ho a nechte odpočívat do druhého dne. Těsto by mělo být pružné a nelepivé.
- Na ořechovou náplň si připravte mleté vlašské ořechy, bílek, cukr a trochu rumu. Těsto rozdělte na několik částí. Vyválejte první díl a vykrojte z něj trojúhelníky, které budete plnit ořechovou náplní. Trojúhelníky potřené ořechovou náplní smotejte do tvaru rohlíčků, přemístěte na plech a potřete rozšlehaným žloutkem.
- Pečte 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.
Tip: po vytažení z trouby rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
Blíží se oslava narozenin a chcete využít letošní úrodu vlašských ořechů? Co takhle lahodný ořechový dort s karamelem a polevou z hořké čokolády?
Co bude potřeba:
- hladkou mouku 180 g
- mleté vlašské ořechy 80 g
- vejce 6 ks
- cukr 180 g
- máslo 50 g
- Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte do pěny. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a poté je smíchejte s vyšlehanými bílky. Přidejte, mouku, mleté ořechy a máslo.
- Těsto vlijte do dortové formy a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 45 minut.
Karamelový krém
Mezitím připravte krém, na který budete potřebovat:
- máslo 200 g
- kondenzované mléko (karamelové salko) 300 g
- kondenzované mléko (běžné) 110 ml
- mascarpone 100 g
- smetanu ke šlehání 100 ml
- hořká čokoládu 200 g
- Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
- Naplňte krémem cukrářský pytlík, naneste jím krém na vychladlé plochy korpusů.
- Na každou část nakreslete pomocí cukrářského pytlíku krémem spirálu. Vrchní část dortu nechte bez krému. Boky dortu uhlaďte krémem a dejte jej ztuhnout do lednice.
Poleva z hořké čokolády
Jak na to:
- Do vodní lázně přidejte salko, smetanu ke šlehání a čokoládu.
- Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Misku z polevou vyjměte z vodní lázně a nechte zchladnout. Když poleva začne tuhnout, potřete jí vršek dortu a na závěr posypte dort mletými ořechy.
Tip: pokud máte čokoládové polevy nadbytek, můžete potřít krémem i boky dortu.
Co se skrývá pod skořápkou?
- Antioxidanty. Vlašské ořechy mají údajně nejvyšší antioxidační aktivitu ze všech ořechů. Co to znamená? Antioxidanty chrání naše buňky před volnými radikály, které způsobují jejich poškození a stárnutí.
- Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si tyto důležité mastné kyseliny neumí vyrobit, musíme je přijímat v potravě. Věděli jste, že v jedné 28gramové porci ořechů je obsaženo 2,5 gramů omega-3 mastných kyselin?
- Pojídáním jader vlašských ořechů pomáháte svému tělu v boji proti artritidě, cukrovce, rakovině, zánětlivého onemocnění střev nebo Alzheimerovy choroby.
- Konzumace vlašských ořechů prospívá střevní mikrofloře.