0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!

Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!
ZDROJ: ImageProfessionals

Podzim je roční období, kdy plníme sklepy vším, co přinese podzim. A k němu patří i vlašské ořechy, ze kterých připravíte skvělé buchty, koláče, bábovky, záviny, zmrzliny, sušenky nebo cukroví. Jsou skvělou součástí granoly či müsli, zakomponovat je ale můžete i do salátů a omáček. Mají skvělou výraznou chuť a prospívají zdraví!

Výhod, které poskytují vlašské ořechy, je nepočet. Rostou tady, u nás, často dokonce na vlastní zahradě, a tak nebývá problém s jejich dostupností. Báječně chutnají, skvěle se s nimi pracuje a lze je použít v mnoha podobách i do nejrůznějších typů jídel. Uplatníte je ve sladké i slané kuchyni.

  • Mletými vlašáky můžete částečně nebo zcela nahradit v některých receptech mouku
  • Ořechy můžete namáčet i pražit. Namáčení je činí stravitelnějšími v přímé konzumaci. Pražením se ještě zvýrazní jejich chuť.
  • Pokud vlastníte výkonný robot, můžete důkladným rozemletím ořechů na kaši připravit ořechovopu pomazánku nebo ‚máslo‘.
  • Vlašské ořechy sekané, mleté, pražené nebo vcelku se hodí do litých těst, bábovek, vánočního cukroví, zmrzliny i do omáček. Použít je můžete do pesta, do těsta na chleba, krémů a náplní.

 

Kynutý ořechový závin 

Ořechový závin je ideální sezónní lahůdkou, zvlášť, když je ořechů tolik, že nevíte, co s nimi. Štavnatá ořechová náplň nenechá chladným nikoho a po chladnoucím nadýchaném závinu se jenom zapráší. Uvidíte.

Co bude potřeba:

  • hladká mouka 500 g
  • máslo 250 g
  • mléko 200 ml
  • čerstvé droždí 20 g
  • moučkový cukr 3 lžíce
  • vejce 1 ks
  • žloutek 1 ks
  • špetka soli
  1. Připravte si kvásek. V troše mléka rozdrobte droždí a nechte pracovat.
  2. Ke kvásku přidejte hladkou mouku, cukr, máslo, vejce, sůl a mléko.
  3. Suroviny pečlivě promíchejte, prohněťte a nechte kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte ořechovou náplň. Na tu budete potřebovat:

  • mleté vlašské ořechy 300 g
  • cukr 5 lžic
  • olej 5 lžic
  1. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na několik dílů a každý díl vyválejte do obdélníkového tvaru.
  2. Náplň rovnoměrně rozprostřete po vyváleném těstě a zarolujte. Povrch potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 30 minut.

Rohlíčky s ořechovou náplní

Co bude potřeba:

  • hladká mouka 400 g
  • vejce 1 ks
  • smetana ke šlehání 1 kelímek
  • máslo 250 g
  • soli 1/2 lžičky

Na náplň si připravte:

  • vlašské ořechy 250 g
  • moučkový cukr 180 g
  • bílek 1 ks (žloutek si ponechte na potření rohlíčků)
  • rum 3 lžíce
  1. Z hladké mouky, másla, smetany ke šlehání, vejce a soli vypracujte těsto. Zabalte ho a nechte odpočívat do druhého dne. Těsto by mělo být pružné a nelepivé.
  2. Na ořechovou náplň si připravte mleté vlašské ořechy, bílek, cukr a trochu rumu. Těsto rozdělte na několik částí. Vyválejte první díl a vykrojte z něj trojúhelníky, které budete plnit ořechovou náplní. Trojúhelníky potřené ořechovou náplní smotejte do tvaru rohlíčků, přemístěte na plech a potřete rozšlehaným žloutkem.
  3. Pečte 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Tip: po vytažení z trouby rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Blíží se oslava narozenin a chcete využít letošní úrodu vlašských ořechů? Co takhle lahodný ořechový dort s karamelem a polevou z hořké čokolády? 

Co bude potřeba:

  • hladkou mouku 180 g
  • mleté vlašské ořechy 80 g
  • vejce 6 ks
  • cukr 180 g
  • máslo 50 g
  1. Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte do pěny. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a poté je smíchejte s vyšlehanými bílky. Přidejte, mouku, mleté ořechy a máslo.
  2. Těsto vlijte do dortové formy a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 45 minut. 

Karamelový krém

Mezitím připravte krém, na který budete potřebovat:

  • máslo 200 g
  • kondenzované mléko (karamelové salko) 300 g
  • kondenzované mléko (běžné)  110 ml
  • mascarpone 100 g
  • smetanu ke šlehání 100 ml
  • hořká čokoládu 200 g
  1. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
  2. Naplňte krémem cukrářský pytlík, naneste jím krém na vychladlé plochy korpusů.
  3. Na každou část nakreslete pomocí cukrářského pytlíku krémem spirálu. Vrchní část dortu nechte bez krému. Boky dortu uhlaďte krémem a dejte jej ztuhnout do lednice. 

Poleva z hořké čokolády

Jak na to:

  1. Do vodní lázně přidejte salko, smetanu ke šlehání a čokoládu.
  2. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  3. Misku z polevou vyjměte z vodní lázně a nechte zchladnout. Když poleva začne tuhnout, potřete jí vršek dortu a na závěr posypte dort mletými ořechy.

Tip: pokud máte čokoládové polevy nadbytek, můžete potřít krémem i boky dortu.

Co se skrývá pod skořápkou?

  • Antioxidanty. Vlašské ořechy mají údajně nejvyšší antioxidační aktivitu ze všech ořechů. Co to znamená? Antioxidanty chrání naše buňky před volnými radikály, které způsobují jejich poškození a stárnutí. 
  • Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si tyto důležité mastné kyseliny neumí vyrobit, musíme je přijímat v potravě. Věděli jste, že v jedné 28gramové porci ořechů je obsaženo 2,5 gramů omega-3 mastných kyselin?
  • Pojídáním jader vlašských ořechů pomáháte svému tělu v boji proti artritidě, cukrovce, rakovině, zánětlivého onemocnění střev nebo Alzheimerovy choroby.
  • Konzumace vlašských ořechů prospívá střevní mikrofloře.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč