0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!

Vlašské ořechy
ZDROJ: Sahand Babali/unshplash.com
sdílet:

Podzim je roční období, kdy plníme sklepy vším, co jsme stihli za celý rok vypěstovat. K podzimu zajisté patří i vlašské ořechy, ze kterých jsou skvělé buchty, koláče, záviny, cukroví… Věděli jste, že kromě výborné chuti jsou vlašské ořechy plné omega-3 mastných nenasycených kyselin, které snižují riziko srdečních chorob? A to není ani zdaleka vše, co vlašské ořechy umí!

Předtím, než se pustíte do vaření, pojďte se společně s námi podívat na to, co se skrývá pod tvrdou skořápkou vlašáku? 

Antioxidanty

Vlašské ořechy mají údajně nejvyšší antioxidační aktivitu ze všech ořechů. Co to znamená? Antioxidanty chrání naše buňky před volnými radikály, které způsobují jejich poškození a předčasné stárnutí. 

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Naše tělo si tyto důležité mastné kyseliny neumí vyrobit, musíme je tedy přijímat v potravě. Věděli jste, že v jedné 28gramové porci ořechů je obsaženo 2,5 gramů omega-3 mastných kyselin?

  • Chrání před vznikem artritidy, cukrovky, rakoviny, zánětlivého onemocnění střev, Alzheimerovy choroby.

Podpora zdravého střeva 

Konzumace vlašských ořechů prospívá prospěšným střevním bakteriím a mikrobům. Pokud střevo osidlují zdravé symbiotické bakterie, je zdravé i střevo a imunitní systém.  

Co s vlašáky v kuchyni?

Výhod, které poskytují vlašské ořechy, je samozřejmě mnohem víc než jen ty zdravotní. Báječně totiž chutnají! V kuchyni je lze použít do různých sladkých i slaných pokrmů.

  • Mletými vlašáky můžete částečně nebo zcela nahradit v některých receptech mouku. 
  • Ořechy můžete namáčet i pražit. Namáčení je činí stravitelnějšími v přímé konzumaci. Pražením se zvýrazní jejich chuť.
  • Pokud vlastníte výkonný robot, můžete důkladným rozemletím ořechů na kaši připravit ořechové máslo.
  • Vlašské ořechy sekané, mleté, pražené nebo vcelku se hodí do litých těst, bábovek, vánočního cukroví, zmrzliny i do omáček. Použít je můžete do pesta, do těsta na chleba, krémů a náplní.

 

Kynutý ořechový závin 

Připravte si:

  • hladká mouka 500 g
  • máslo 250 g
  • mléko 200 ml
  • čerstvé droždí 20 g
  • moučkový cukr 3 lžíce
  • vejce 1 ks
  • žloutek 1 ks
  • trochu soli
  1. Připravte si kvásek. V troše mléka rozdrťte droždí a nechte pracovat.
  2. Na těsto budete potřebovat hladkou mouku, cukr, máslo, vejce, mléko a připravený kvásek.
  3. Suroviny pečlivě promíchejte, prohněťte a nechte kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte ořechovou náplň. Na tu smíchejte:

  • mleté vlašské ořechy 300 g
  • cukr 5 lžic
  • olej 5 lžic
  1. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na několik dílů a každý díl vyválejte do obdélníkového tvaru.
  2. Náplň rovnoměrně rozprostřete po vyváleném těstě a zarolujte. Povrch potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 30 minut.

Bábovka s vlašskými ořechy

Vylepšete vaši bábovku přidáním mletých vlašských ořechů. Jednoduchý a rychlý recept, který si po ochutnání bábovky zaručeně oblíbíte!

Připravte si:

  • vejce 4 ks
  • krupicový cukr 150 g
  • vanilkový cukr 1 bal
  • rostlinný olej 150 ml
  • jogurt bílý 200 g
  • vlašské ořechy 300 g
  • mouka pšeničná hladká 150 g
  • kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
  • sůl
  • skořice 1 špetka
  • tmavá čokoláda 100 g
  • máslo 25 g
  • vlašské ořechy
  1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej a jogurt.
  2. V druhé míse smíchejte prosátou mouku, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek, skořici, špetku soli a vmíchejte do tekuté směsi.
  3. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte jej opatrně do těsta. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C  asi 50 minut.

Tip: Čím tučnější jogurt přidáte, tím bude vaše bábovka vláčnější. Pokud připravujete sváteční bábovku, nezapomeňte ji ozdobit polevou! Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a pojijte bábovku.

Rohlíčky s ořechovou náplní

Připravte si:

  • hladká mouka 400 g
  • vejce 1 ks
  • smetana ke šlehání 1 kelímek
  • máslo 250 g
  • soli 1/2 lžičky

Na náplň si připravte:

  • vlašské ořechy 250 g
  • moučkový cukr 180 g
  • bílek 1 ks (žloutek si ponechte na potření rohlíčků)
  • rum 3 lžíce
  1. Z hladké mouky, másla, smetany ke šlehání, vejce a soli vypracujte těsto. Zabalte ho a nechte odpočívat do druhého dne. Těsto by mělo být pružné a nelepivé.
  2. Na ořechovou náplň si připravte mleté vlašské ořechy, bílek, cukr a trochu rumu. Těsto rozdělte na několik částí. Vyválejte první díl a vykrojte z něj trojúhelníky, které budete plnit ořechovou náplní. Trojúhelníky potřené ořechovou náplní smotejte do tvaru rohlíčků, přemístěte na plech a potřete rozšlehaným žloutkem.
  3. Pečte 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Tip: po vytažení z trouby rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky

Lahodné vánoční cukroví, které můžete péct kdykoli během roku a na které vám stačí 5 základních surovin!

Připravte si:

  • hladká mouka 340 g
  • mleté vlašské ořechy 125 g
  • máslo 250 g
  • cukr 85 g
  • žloutek 1 ks
  1. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Těsto nechte uležet v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne.
  2. Poté těsto rozdělte na několik dílů a z každého vyválejte delší pruh široký 1 cm. Pomocí vykrajovátka nebo za pomoci nože tvarujte rohlíčky a skládejte je na připravený plech vyložený pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut.

Tip: rohlíčky vytáhněte z trouby, když mají zlatavou barvu a ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Blíží se oslava narozenin a chcete využít letošní úrodu vlašských ořechů? Co takhle lahodný ořechový dort s karamelem a polevou z hořké čokolády? 

Na korpus si připravte:

  • hladkou mouku 180 g
  • mleté vlašské ořechy 80 g
  • vejce 6 ks
  • cukr 180 g
  • máslo 50 g
  1. Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte do pěny. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a poté je smíchejte s vyšlehanými bílky. Přidejte, mouku, mleté ořechy a máslo.
  2. Těsto vlijte do dortové formy a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 45 minut. 

Karamelový krém

Mezitím připravte krém, na který budete potřebovat:

  • máslo 200 g
  • kondenzované mléko (karamelové salko) 300 g
  • kondenzované mléko (běžné)  110 ml
  • mascarpone 100 g
  • smetanu ke šlehání 100 ml
  • hořká čokoládu 200 g
  1. Změklé máslo utřete s karamelovým salkem, přidejte mascarpone a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
  2. Naplňte krémem cukrářský pytlík, naneste jím krém na vychladlé plochy korpusů.
  3. Na každou část nakreslete pomocí cukrářského pytlíku krémem spirálu. Vrchní část dortu nechte bez krému. Boky dortu uhlaďte krémem a dejte jej ztuhnout do lednice. 

Poleva z hořké čokolády

Jak na to:

  1. Do vodní lázně přidejte salko, smetanu ke šlehání a čokoládu.
  2. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  3. Misku z polevou vyjměte z vodní lázně a nechte zchladnout. Když poleva začne tuhnout, potřete jí vršek dortu a na závěr posypte dort mletými ořechy.

Tip: pokud máte čokoládové polevy nadbytek, můžete potřít krémem i boky dortu.

Související články

5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak...
Jak správně upražit ořechy?
  • Tipy a triky

Jak správně upražit ořechy?

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách. ...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit