Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2056 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 175 g
Tuky 130 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná polohrubá 1
sůl špetka
máslo 110 g
studené, pokrájené
Na náplň
vejce 2 ks
bílky zvlášť, žloutky zvlášť
krupicový cukr 0.75
mouka pšeničná polohrubá 0.25
muškátový oříšek špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
hřebíček špetka
mletý
sůl špetka
kakao 1 ČL
zakysaná smetana 1
1.  Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3.  Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.

4.  Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

Komentáře

Anonym

Kolik je objem "šálek"? 200 ml nebo 250 ml? Jsou to anglické míry tady se užívají jednotky hmotnostní ne měrné. Děkuji

Silvie Uváčiková

No já to brala automaticky že šálek je 250 ml. Právě pie dělám a to množství se mi zdálo na náplň tak akorát.

Anonym

Tak jsem se včera dala do pečení. Jako odměrku jsem měla 200ml hrneček ;-) Mletý hřebíček jsme doma neměli, tak též ani jablečný ocet. Rozinky rodina nejí. Když jsem dávala do trouby tu trošku nahnědlou polotekutou pěnu, která ale krásně voněla, nebyla jsem si jistá, že výsledek bude dobrý. Přece jen jsem pár věcí i vynechala a jako na orázku z apetitu tu tedy opravdu nevypadalo. Pekla jsem asi 45 minut. Náplň krásně zhnědla a po vychladnutí zpevnila. A výsledek? VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit