Někteří říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!
Suroviny
Na těsto
mouka pšeničná polohrubá
1
hrnek
sůl
1
špetka
máslo
110
g
studené, pokrájené
Na náplň
vejce
2
ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá
¼
hrnků
muškátový oříšek
špetka
skořice
½
ČL
mletá
hřebíček
špetka
mletý
sůl
špetka
kakao
1
ČL
zakysaná smetana
1
hrnek
máslo
3
PL
rozehřáté
jablečný ocet
2
PL
vlašské ořechy
1
hrnek
mleté
rozinky
½
hrnku
Postup
1
Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.
2
Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.
3
Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.
4
Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- V hlavní roli skořápkové plody: Vyzkoušejte 21 skvělých ořechových moučníků(21 receptů )
- Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!(21 receptů )
- Pekanový, jablečný nebo švestkový? Vyberte si svého favorita a upečte dokonale křehký pie(15 receptů )
Komentáře