Ořechová bábovka

Ořechová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechová bábovka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 střední bábovkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6427 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 451 g
Tuky 455 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle je díky pořádné dávce ořechů nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. Opravdová klasika!

Související recepty

Suroviny

máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
rostlinný olej 150 ml
jogurt bílý 200 g
vlašské ořechy 300 g
mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
sůl
skořice 1 špetka
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
máslo 25 g
vlašské ořechy
nasucho opražené, nasekané na posypání

Postup

1

Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte střední bábovkovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C.

2

Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr a šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, pak vešlehejte olej a jogurt. 

3

Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí a přidejte do tekuté směsi. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh a jemně jej vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do formy a vložte do trouby. Pečte spíše ve spodní části trouby zhruba 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. 

4

Připravte polevu. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a teplou polevu přelijte přes vršek zcela vychladlé bábovky. Posypte sekanými oříšky a nechte polevu zcela zatuhnout, pak krájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete práci na bábovce ulehčit nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku, žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je dlouho a pořádně šlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Bábovka bude i tak moc dobrá. Místo másla můžete na polevu vyzkoušet i kokosový olej: na 100 g čokolády použijte polovinu lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním efektně lesklá. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit