Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 279
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 střední bábovkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6427 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 451 g
Tuky 455 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová bábovka je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. A přesně taková má dokonalá bábovka být – kyprá, vláčná a šťavnatá. Recept na olejovou bábovku můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi. 

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
rostlinný olej 150 ml
mleté
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
sůl
skořice 1 špetka
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
nasucho opražené, nasekané, na posypání

Postup

1

Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte střední bábovkovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C.

2

Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr a šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, pak vešlehejte olej a jogurt. 

3

Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí a přidejte do tekuté směsi. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh a jemně jej stěrkou vmíchejte do těsta. 

4

Hotové těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte spíše ve spodní části trouby zhruba 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. 

5

Připravte polevu. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a teplou polevu přelijte přes vršek zcela vychladlé bábovky. Posypte sekanými ořechy a nechte polevu úplně zatuhnout, pak krájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete práci na bábovce ulehčit nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku, žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je dlouho a pořádně šlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Bábovka bude i tak moc dobrá. Místo másla můžete na polevu vyzkoušet i kokosový olej: na 100 g čokolády použijte 1/2 lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním efektně lesklá. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...