Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová bábovka je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. A přesně taková má dokonalá bábovka být – kyprá, vláčná a šťavnatá. Recept na olejovou bábovku můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi.
Suroviny
Postup
Střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr. Šlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané pěny. Přidejte olej a jogurt.
Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí. Vmíchejte do tekuté směsi.
Z bílků a 50 g cukru vyšlehejte pevný sníh. Jemně ho stěrkou zapracujte do těsta.
Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte zhruba 50 minut ve spodní části trouby. Propečení otestujte špejlí. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě. Pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Rozmíchejte dohladka a teplou polevu přelijte přes vršek vychladlé bábovky. Posypte sekanými ořechy a nechte polevu úplně ztuhnout.
NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete ulehčit práci nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku. Žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je důkladně vyšlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Místo másla můžete do polevy vyzkoušet i kokosový olej, na 100 g čokolády použijte 1/2 lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním krásně lesklá.