Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 315
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 střední bábovkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6427 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 451 g
Tuky 455 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová bábovka je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. A přesně taková má dokonalá bábovka být – kyprá, vláčná a šťavnatá. Recept na olejovou bábovku můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi. 

Související recepty

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
rostlinný olej 150 ml
mleté
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
sůl 1 špetka
skořice 1 špetka
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
nasucho opražené, nasekané, na posypání

Postup

1

Střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.

2

Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr. Šlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané pěny. Přidejte olej a jogurt.

3

Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí. Vmíchejte do tekuté směsi.

4

Z bílků a 50 g cukru vyšlehejte pevný sníh. Jemně ho stěrkou zapracujte do těsta.

5

Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte zhruba 50 minut ve spodní části trouby. Propečení otestujte špejlí. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě. Pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

Připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Rozmíchejte dohladka a teplou polevu přelijte přes vršek vychladlé bábovky. Posypte sekanými ořechy a nechte polevu úplně ztuhnout.

NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete ulehčit práci nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku. Žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je důkladně vyšlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Místo másla můžete do polevy vyzkoušet i kokosový olej, na 100 g čokolády použijte 1/2 lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním krásně lesklá. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín