0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechy v kuchyni – jak na ně?

Ořechy v kuchyni – jak na ně?
sdílet:

Ořechy a semena jsou v poslední době nepostradatelnou součástí moderní kuchyně. Kde všude je použít a jak je nejlépe skladovat?

 

Ořechy mají tu výhodu, že jsou skvělé za syrova, chutnají báječně opečené a dokonce i smažené, obalované v těstíčku.

  • Můžete z nich vyrobit alternativu mléka, kterým je možné nahradit kravské mléko a vyrobit si z nich třeba jogurtysýry, nebo zmrzlinu.
  • Připravit z nich můžete i ořechovou mouku, kterou lze přidávat ke klasické a vdechnout tak receptům netradiční a novou chuť.
  • Oblíbená jsou i másla, která se mohou stát součástí polévekomáčekkaší, ale vynikající jsou i namazaná na pečivu, jako pomazánka.

Všechny tyto laskominy si můžete vytvořit doma v kuchyni, nejsou k nim potřeba žádné extra vychytávky či drazí pomocníci. Vystačíte si pouze s výkonnějším mixérem.

Jak je uchovávat

Většina ořechů se sklízí v pozdním létě a na podzim. Ačkoliv jsou čerstvě sklizené ořechy lahůdkou, moc dlouho při pokojové teplotě čerstvé nevydrží. Většina lidí pytlík s oříšky rozdělá, nechá ve skřínce při pokojové teplotě a pak se diví, že plody žluknou, nebo načichnou pachy jiných, ve spíži skladovaných potravin.

  • I proto je důležité zaměřit se na správnost jejich skladování.

To potvrzuje i Dominik Píchal zastupující firmu Grizly.cz, která se specializuje na sportovní a zdravou výživu, ale především také prodej ořechů a sušeného ovoce.

"K nám do skladů se ořechy dostávají ve velkých, 22 kilových vakuovaných baleních. My je opět přebalíme do vakuovaného balení, ale jakmile je zákazník doma rozdělá, nejlépe udělá, pokud je bude skladovat v tmavé, uzavřené místnosti bez přímého slunečního svitu, nejlépe zavřené v obalu. Na trhu se ale dají sehnat i vakuované dózy, ve kterých je skladování nejideálnější," dodává Píchal. 

Doporučuje také ořechy skladovat v lednici. "Zákazník tím nic nepokazí a jakost ořechu zůstane nezměněná. Opět je ale nutné ořechy zavřít do dózy. Ořechy totiž umí nasát okolní pachy," varuje Píchal. Skladovat je lze ale i při pokojové teplotě, nicméně ne moc dlouho. "Máme zkušenost, že ořechy podle druhu vydrží při pokojové teplotě i tři měsíce. To je ale většinou dostatečně dlouhá doba pro jejich spotřebování," uzavírá Píchal. 

Nejčastější druhy ořechů

  • Mandle jsou nutričními miláčky odborníků na výživu. Oblíbená je také mandlová mouka a máslo, do kterého podle chuti můžete přidat javorový sirup, skořici, nebo mořskou sůl. Pokud máte mandle čerstvé, jezte je jen tak.
  • Vlašské ořechy mají jednu obrovskou výhodu. Jsou skvělé jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Chutnají výborně v kombinaci se sladkým pečivem, bábovkami, ale i v dipech, k sýrům, k vařené zelenině a salátech. Dokonale taky dotváří snídaňové cereálie.
  • Kešú jsou tajnou zbraní vegetariánů a veganů. Dají se se z nich vytvořit dokonalé vláčné omáčky a dipy lahodné chuti a to zcela na rostlinné bázi. Kešu ořechy neodmyslitelně patří do thajské kuchyně, nicméně společně s dalšími semeny a oříšky z nich lze udělat třeba i skvělé raw proteinové tyčinky.
  • Lískové ořechy jsou nepostradatelnou součástí granoly, ovesných kaší, dezertů a neodmyslitelně patří i do čokolád.
  • Pistácie mají nezaměnitelnou zelenou barvu, i proto se hodí do salátů, tyčinek, kaší i dipů. Vyplatí se je koupit neloupané, a to vzhledem k vysoké ceně pistácií loupaných. Pistácie jdou ruku v ruce se zdravým životním stylem ovšem pouze za předpokladu, že pořídíte nesolenou verzi.

Dále můžeme jmenovat také pekanové ořechy, makadamie, arašídy a další oříšky, které jsou skvělé jak na zobání, tak do kaší, na sladké dezerty a podobně.

Do jídelníčku zařaďte i semínka

  • Vyloupaná dýňová semínka patří do granoly, salátů, hodí se do sladkých těst, opéct na pánvi s kořením si je můžete připravit třeba jako zdravou pochoutku k televizi.
  • Sezamová semínka mohou být světlá, nebo tmavá, nejčastěji se s nimi setkáme v sushi, v salátech, v nejrůznějších těstech na obalování. Mnohdy zdobí i slané pečivo.
  • Slunečnicová semínka se dají mlsat jen tak, ale zastanou také funkci krutonů v salátu. Skvěle chutnají v pečené zeleninové směsi, tyčinkách, granole a chlebech. I v tomto případě je nejlepší zvolit nesolenou verzi.
  • Pinie jsou nepostradatelnou součástí pesta. Patří mezi ořechy k těm dražším, ovšem to zcela odpovídá jejich chuti. Jejich hutná máslová konzistence za to doopravdy stojí. Předtím, než je použijete do nějakého receptu, piniové oříšky krátce orestujte na pánvi.
  • Lněná semínka patří do smoothies, chlebů, ale i jako dekorace do salátu, vloček a podobně. Díky vysokému obsahu vlákniny se na ně můžete spolehnout tehdy, pokud vás trápí problémy s trávením.

Související články

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit