Ořechová náplň je pro mnoho koláčů a buchen nepotradatelná. Předpisů na její přípravu existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak získáte svůj rodinný poklad.
Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo kombinace obojího.
- Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle.
- Spojují mlékem či rumem a zahušťují jemnou strouhankou nebo namletými dětskými piškoty.
- Podle chuti můžete ořechovou náplň buď dokyselit citronovou šťávou nebo troškou zavařeniny (rybízová, mirabelková, meruňková), či dosladit medem.
- Pro intenzivnější vůni přidávají zkušené kuchařky vanilku, skořici, hřebíček, muškátový ořech nebo rovnou směs na perníkové koření, která s podzimními ořechy výborně ladí.
- Pokud chcete, aby byla ořechová náplň do koláčů pořádně řízná, přidejte místo mléka rum (nebo vyměňte za rum jen část tekutiny).
Následující náplně zazáří pokud je přidáte do závinů, buchet, koláčů a koláčků, ale také knedlíků nebo třeba do jablek v županu a na pečená jablka.
Klasická ořechová náplň s rumem a džemem
- Svařte 100 ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku mleté skořice.
- Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku povařte, až začne směs houstnout.
- Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů nebo strouhanky.
Medová ořechová náplň s citronem
- 200 g namletých vlašských ořechů smíchejte s 50 g moučkového cukru, 50 g medu, 2 lžícemi strouhanky nebo mletých piškotů a nastrouhanou kůrou z 1/2 biocitronu.
- Zalijte 80 ml horkého mléka a nechte odstát.
- Pokud je třeba, zahustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.
Karamelová ořechová náplň s máslem
- 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů.
- Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Cukr nesmí příliš zkaramelizovat, zhořkl by.
- Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut.
- Podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Dochutit můžete i troškou rumu.
Anušina úsporná, v hmoždíři tlučená ořechová náplň
(předpis na ořechovou nádivku z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)
- Utlučeme jemně v hmoždíři 10 až 15 vlašských ořechů, přidáme 4 lžíce strouhané housky, sucharů nebo piškotových drobečků, 1–2 vrchovaté lžíce tlučeného cukru, špetku vaniky a 3–4 lžíce mléka nebo smetany, aby byla vláčnější.
- Dobře umícháme a necháme chvíli státi, než ji upotřebíme.
Luxusní marcipánová ořechová náplň
- 200 g mandlí, spařených loupaných a jemně namletých, smíchejte s 200 g prosátého moučkového cukru. V této fázi můžete k mandlím přidat také hořkomandlovou esenci, ale není to nutné.
- Postupně přidávejte bílek z 1 vejce. Hmotu neustále důkladně třete, aby vzniklo velmi dobře propracované těsto. Nechte 1 hodinu uležet v ledničce.
- Marcipán je obzvlášť skvělý do ovocných knedlíků, luxusního závinu i plněných perníčků.
Zdroj: Apetit