Máte rádi asijskou kuchyni stejně jako my? Pak se s námi vydejte přímo do té čínské za speciálními knedlíčky zvanými dim sum. Nejedná se ale o nic podobného naším českým knedlíkům. Tyhle mají mazlavé tenké těstíčko, šťavnatou náplň plnou různých chutí a namáčí se do exotické omáčky. Jí se samozřejmě jak jinak než hůlkami. Restaurace jsou nyní zavřené, ale tyhle knedlíčky zvládnete s naším návodem i u vás doma.
Dim sum jsou dušené knedlíčky malé velikosti tradičně připravované na bambusovém pařáčku, na jehož dně bývá banánový list. Číňané tento pokrm jedí k snídani, obědu i večeři, a to tak, že na stůl dají spoustu knedlíčků s různými druhy náplní a ochutnávají.
- Ačkoliv jsou dim sum spojovány s čínským městem Kanton, první knedlíčky údajně vznikly v severní Číně a jako drobné delikatesy byly servírovány pouze na stůl císaře a jeho rodiny.
- Později si tuto pochoutku mohly dopřávat i jiné zámožnější rodiny, a nakonec se dim sum díky tomu, že potomci významné čínské dynastie často navštěvovali čajovny, začaly servírovat také tam.
- Dim sum se staly tak populární, že čajovny mezi sebou začaly bojovat o nejlepší knedlíčky a začaly tak vymýšlet různé variace.
- Dnes jsou dim sum nedílnou součástí čínské kultury.
- Když jdou Číňané na dim sum, říkají tomu yam cha (jdeme na čaj), protože čaj je stále tradičně servírován právě s těmito knedlíčky.
- Kdybyste se někdy chtěli vydat ochutnat tuto specialitu přímo do Číny, nejlepší dim sum prý najdete v jižní Číně nebo Hong Kongu.
Jak na přípravu dim sum knedlíčků?
Dim sum knedlíčků existuje spoustu druhů, liší se od samotné náplně až po výsledný tvar. My vám ale ukážeme základní postup, podle kterého si dim sum hravě zvládnete připravit doma. Prozradíme vám také tipy na úžasné náplně a omáčky k servírování.
Těsto
Těstu na dim sum se říká won ton a můžete ho koupit ve specializovaných asijských prodejnách. Zvládnete ho ale i doma. Budete potřebovat 60 g hladké mouky, lžíci sádla, lžíci škrobu a 35 ml vody. Sádlo rozpusťte a zapracujte do něj zbylé suroviny. Vzniklé nelepivé těsto dejte na hodinu do lednice.
Náplň
Co se týče náplně, fantazii se meze nekladou. Dim sum se tradičně plní jak masovou, krevetovou tak i vegetariánskou směsí z hub nebo zeleniny. Vyzkoušejte třeba jednu z následujících čtyř tradičních variant:
- Masová náplň 1: vepřové mleté maso, jarní cibulka, zázvor, česnek, sůl, pepř, sójová omáčka
- Masová náplň 2: vepřové mleté maso, kukuřice, rybí omáčka, sůl, pepř
- Vaječná náplň: nasekaná vaječná omeleta, jarní cibulka, sůl, pepř, chilli papričky
- Krevetová náplň: najemno nasekané krevety, jarní cibulka, zázvor, ústřicová omáčka, rýžové víno, chilli, pepř
Inspirovat se můžete také našimi recepty na vegetariánské dim sum nebo dim sum s kombinací vepřového masa a krevet.
Balení a tepelná úprava
Těsto vyndejte z ledničky a vyválejte na 2 mm tenkou placku. Z té vykrajujte kolečka o průměru asi 6–8 cm. Doprostřed kolečka dejte trochu směsi, okraje těsta potřete vodou a spojte opatrně prsty do tvaru měšce. Takto připravené knedlíčky vložte na pařáček v dostatečném rozestupu, aby se neslepily. Dim sum nechte vařit 5–7 minut. Hotové knedlíčky můžete posypat sezamem.
Omáčka
K horkým knedlíčkům už zbývá jen naservírovat dobrou omáčku, do které si dim sum budete namáčet. I zde se fantazii meze nekladou. Kromě tradiční sójové omáčky, omáčky hoisin nebo sweet chilli omáčky, které běžně koupíte v obchodě, můžete knedlíčky podávat také s různými dresinky, které si můžete připravit smícháním několika tradičních čínských ingrediencí:
- Dresink ze sójové omáčky: ¼ hrnku sójové omáčky, 2 čajové lžičky mletého zázvoru, troška bílého pepře, sezamový olej podle chuti
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady.
- Sladkokyselá omáčka: ½ polévkové lžíce škrobu, necelý hrnek vody, 7 polévkových lžic rýžového octa, 7 polévkových lžic cukru, sůl
Postup: Smíchejte škrob se lžící vody až vznikne kašovitá konzistence. Směs spolu s ostatními ingrediencemi dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen na nejnižší teplotu a duste, dokud omáčka nezhoustne a nelepí se.
- Dresink z ostré hořčice: 1 polévková lžíce hořčičného prášku, špetka soli, špetka bílého pepře, ½ čajové lžičky horké vody, ½ čajové lžičky rostlinného oleje, ½ čajové lžičky rýžového octa
Postup: Suché ingredience smíchejte dohromady, přidejte vodu a dobře promíchejte, dokud se nevytvoří tekutá pasta. Přidejte olej a ocet a dobře promíchejte. Hořčici nechte 10 minut odpočívat, poté ji ještě jednou pořádně promíchejte a můžete servírovat.
- Švestková omáčka: ½ červené cibule, 1 malá chilli paprička, 4 stébla koriandru, 1 lžíce rýžového octa, 5-6 lžic švestkové omáčky (zakoupíte v asijských prodejnách).
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno, chilli papričku rozpulte a zbavte semínek, nakrájejte též nadrobno. Koriandr nasekejte i se stonky najemno. Vše přidejte do misky, přilijte rýžový ocet a švestkovou omáčku. Důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny rozležet.