Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zemřel otec tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel

Tiramisu
ZDROJ: victoria-aleksandrova/Unsplash
sdílet:

Ve věku 93 let zemřel restauratér Ado Campeol, kterého italská média označují jako otce tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel, stojí za ním jeho manželka a šéfkuchař restaurace, kterou Ado Campeol vlastnil.

Dezert, jehož součástí jsou sušenky namočené v kávě a mascarpone, zařadila rodina do svého jídelníčku v roce 1972, ale nikdy si ho nenechala patentovat. Od té doby se stal základem italské kuchyně a postupem času si ho po svém přizpůsobili kuchaři a cukráři po celém světě.

Původ slavného tiramisu

O původu tiramisu se vedou dlouholeté spory. Někteří lidé dokonce tvrdí, že se podávalo jako afrodiziakum v nevěstinci v severoitalském městě Treviso. Většina se však přiklání k verzi, že recept vznikl v Campeolově treviské restauraci Le Beccherie.

Restauraci Le Beccherie otevřela Campeolova rodina v roce 1939 a Ado Campeol podnik převzal na konci druhé světové války. Podle spoluvynálezce dezertu, šéfkuchaře Roberta Linguanotta, vznikl tento pokrm nešťastnou náhodou při výrobě vanilkové zmrzliny.

  • Pan Linguanotto vhodil prý do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone, a když zjistil, že má směs příjemnou chuť, přivolal paní Albu, manželku pana Campeola.
  • Dvojice pak dezert vylepšila přidáním cukrářských piškotů namočených v kávě a kakaem – nazvali ho tiramisu, což v překladu z místního trevízského dialektu (tireme su) do češtiny znamená „zvedni mě“.
  • Campeolův syn Carlo, který nyní restauraci vede, ale stojí za tím, že prvotní nápad byl jeho maminky. „Když mě matka kojila, sáhla po mascarpone smíchaném s cukrem a piškotech namočených v kávě, aby si udržela energii. U nás v Tervisu jde už o tradici. S kuchařem pak z těchto surovin vytvořila základ pro tiramisu“, řekl pro magazín The Guardian.
  • Dezert se objevil v roce 1981 v místním časopise Veneto, který se věnuje jídlu a vínu. Dnes jde o jeden z nejznámějších italských dezertů.

Alkohol v původním receptu nebyl

Spousta receptů na tiramisu obsahuje rum nebo marsalu, ale původní recept – certifikovaný Italskou akademií kuchyně v roce 2010 – byl bez alkoholu, protože byl určen i pro děti.

Ado Campeol zemřel v sobotu ve svém domě v italském Trevisu v regionu Veneto ve věku 93 let. Mezi těmi, kdo mu vzdali hold, byl i guvernér regionu Benátsko Luca Zaia, který na Twitteru napsal, že město ztratilo další hvězdu italské gastronomické historie.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...