Oblíbený dezert v ‚light verzi‘ si mohou dopřát i ti, co dbají o linii. Takže pokud je pro vás pravé tiramisu kaloricky příliš náročné, pak tento dietnější recept jistě uvítáte. Navíc je bez vajec, mascarpone a místo cukrářských piškotů použijte upečený piškotový korpus.
Suroviny
Postup
Dortový korpus nakrájejte na plátky široké asi tři centimetry a polovinu jich narovnejte do čtverhranné nádoby o velikosti přibližně 18 × 18 cm (a objemu minimálně 800 ml).
V hrnku smíchejte kávu, 2 lžíce horké vody a kávový likér. Polovinou pokapejte připravený piškot v míse.
Smíchejte ricottu, jogurt, cukr a vanilkový extrakt a polovinou vzniklého krému potřete piškotový základ. Navrch naklaďte zbývající piškotové hranolky, postříkejte je kávou s likérem a potřete zbytkem jogurtu a ricotty.
Obrácenou stranou lžíce uhlaďte tiramisu a dejte ho aspoň na dvě hodiny chladit, nejlépe však přes noc.
Tiramisu těsně před podáváním zasypte kakaem – nejlépe to jde přes jemné sítko.
NĚCO NAVÍC:
Ricotta je čerstvý syrovátkový sýr se zanedbatelným procentem tuku. Když ricottou nahradíte tučné mascarpone, ze kterého se tiramisu tradičně připravuje, získáte nízkokalorický dezert. Zůstane přitom stejně dobrý! Někde na půli cesty mezi mascarpone a ricottou stojí naše lučina, pokud ale chcete zůstat u nízkého obsahu tuku, podívejte se po Lučině Linie.
Komentáře