Lehké, nadýchané a pohádkově dobré!
Suroviny
Postup
V míse vyšlehejte žloutky a cukr do světlé husté pěny.
Promíchejte dezertní víno a mascarpone a poté směs jemně vmíchejte do žloutkové pěny.
Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček a bílky do pevného sněhu. Šlehačku zlehka vmíchejte do žloutkové pěny s dezertním vínem a mascarpone a pak po částech opatrně zapracujte i sníh.
Čtvercovou dortovou formu s odnímatelným dnem o velikosti 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby přesahoval okraje formy – tak vám půjde hotové tiramisu snadno z formy vyjmout. (Pokud chcete, můžete dezert klidně udělat do jakékoli jiné formy nebo skleněné mísy a poté jej lžíci servírovat nebo rovnou ujídat, bude to méně estetické, ale pořád chuťově skvělé.)
Kávu a kávový likér vlijte do širší misky a promíchejte.
Ve směsi máčejte piškoty a skládejte je na dno formy. Rozetřete na ně 1/3 směsi s mascarpone a pomocí sítka poprašte kakaem. Dvakrát zopakujte, poslední vrstvu ale sypte kakaem až těsně před podáváním.
Formu s tiramisu zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Podávejte sypané kakaem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 27 dezertů pro opravdové milovníky kávy(27 receptů)
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů)
- Vyzkoušejte tiramisu na 16 způsobů (16 receptů)
- Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých(36 receptů)