
Tiramisu
Lehké, nadýchané a pohádkově dobré!
Ingredience
- 3 vejce, bílky a žloutky oddělené
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce dezertního vína marsala
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml silné černé kávy
- 75 ml kávového likéru, např. Tia María
- 36 dlouhých cukrářských piškotů
- 2–3 lžíce kakaa holandského typu
Příprava jídla
1 V míse vyšlehejte žloutky a cukr do světlé husté pěny. Promíchejte dezertní víno a mascarpone a poté směs jemně vmíchejte do žloutkové pěny. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček a bílky do pevného sněhu. Šlehačku zlehka vmíchejte do žloutkové pěny s dezertním vínem a mascarpone a pak po částech opatrně zapracujte i sníh.
2 Čtvercovou dortovou formu s odnímatelným dnem o velikosti 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby přesahoval okraje formy – tak vám půjde hotové tiramisu snadno z formy vyjmout. (Pokud chcete, můžete dezert klidně udělat do jakékoli jiné formy nebo skleněné mísy a poté jej lžíci servírovat nebo rovnou ujídat, bude to méně estetické, ale pořád chuťově skvělé.)
3 Kávu a kávový likér vlijte do širší misky a promíchejte. Ve směsi máčejte piškoty a skládejte je na dno formy. Rozetřete na ně 1/3 směsi s mascarpone a pomocí sítka poprašte kakaem. Dvakrát zopakujte, poslední vrstvu ale sypte kakaem až těsně před podáváním.
4 Formu s tiramisu zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Podávejte sypané kakaem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář