Recept na tohle božské tiramisu jsme mámili z naší spolupracovnice Dany Obermajerové roky. V pravidelných intervalech nám na ně dělala chutě, ale recept prozradit nechtěla. Až teď! Je fakt skvělé - přesvědčte se sami. Tiramisu můžete navrstvit do velké mísy a tu pak postavit doprostřed stolu nebo každému připravte vlastní pohár plný slasti.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací nádoby rozložte švestky, posypte je cukrem a vším kořením. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo i déle, dokud se švestky neupečou do konzistence podobné švestkovému džemu. Občas promíchejte, a je-li třeba, dolaďte chuť cukrem a citronovou šťávou. Švestky by měly být rozvařené, ale nesmějí se připálit.
Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny a nakonec do ní zašlehejte polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavte z lázně a nechte vychladnout.
Smetanu ušlehejte dotuha. Mascarpone rozmíchejte v míse a zapracujte do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém.
V misce smíchejte kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočte v ochucené kávě (postupujte ale rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložte jimi dno mísy. Na piškoty rozetřete rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a nakonec zbylý krém. Uhlaďte ho, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do chladničky.
Před podáváním sejměte fólii a dezert poprašte kakaem - až kakao zvlhne, můžete tiramisu podávat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Na Štěpána není pána...(4 recepty)
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů)
- Zimní poháry: 11 lahodných kombinací(11 receptů)
- 22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva(22 receptů)
- Vyzkoušejte tiramisu na 16 způsobů (16 receptů)