0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Danuščino švestkové tiramisu

Danuščino švestkové tiramisu

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7680 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 553 g
Tuky 510 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tohle božské tiramisu jsme mámili z naší spolupracovnice Dany Obermajerové roky. V pravidelných intervalech nám na ně dělala chutě, ale recept prozradit nechtěla. Až teď! Je fakt skvělé - přesvědčte se sami. Tiramisu můžete navrstvit do velké mísy a tu pak postavit doprostřed stolu nebo každému připravte vlastní pohár plný slasti. 

Suroviny

švestky 1 kg
vypeckované, rozpůlené
třtinový cukr
podle chuti
perníkové koření 2 PL
mleté
vanilkový cukr 0.5 PL
hřebíček 2 ks
jemně drcený
citronová kůra 0.5 PL
žloutek 4 ks
krupicový cukr 2 PL
likér 80 ml
smetana ke šlehání 400 ml
33 - 40 %
mascarpone 500 g
káva 250 ml
hotová, silná, vychladlá
piškoty 300 g
savoiardi, dvoubarevné (napůl světlé, napůl kakaové)
kakao 4 PL
holandského typu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací nádoby rozložte švestky, posypte je cukrem a vším kořením. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo i déle, dokud se švestky neupečou do konzistence podobné švestkovému džemu. Občas promíchejte, a je-li třeba, dolaďte chuť cukrem a citronovou šťávou. Švestky by měly být rozvařené, ale nesmějí se připálit. 

2

Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny a nakonec do ní zašlehejte polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavte z lázně a nechte vychladnout. 

3

Smetanu ušlehejte dotuha. Mascarpone rozmíchejte v míse a zapracujte do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém. 

4

V misce smíchejte kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočte v ochucené kávě (postupujte ale rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložte jimi dno mísy. Na piškoty rozetřete rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a nakonec zbylý krém. Uhlaďte ho, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do chladničky. 

5

Před podáváním sejměte fólii a dezert poprašte kakaem - až kakao zvlhne, můžete tiramisu podávat. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit