0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Danuščino švestkové tiramisu

Danuščino švestkové tiramisu

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7680 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 553 g
Tuky 510 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tohle božské tiramisu jsme mámili z naší spolupracovnice Dany Obermajerové roky. V pravidelných intervalech nám na ně dělala chutě, ale recept prozradit nechtěla. Až teď! Je fakt skvělé - přesvědčte se sami. Tiramisu můžete navrstvit do velké mísy a tu pak postavit doprostřed stolu nebo každému připravte vlastní pohár plný slasti. 

Suroviny

švestky 1 kg
vypeckované, rozpůlené
třtinový cukr
podle chuti
perníkové koření 2 PL
mleté
vanilkový cukr ½ PL
hřebíček 2 ks
jemně drcený
citronová kůra ½ PL
žloutek 4 ks
krupicový cukr 2 PL
likér 80 ml
smetana ke šlehání 400 ml
33 - 40 %
mascarpone 500 g
káva 250 ml
hotová, silná, vychladlá
piškoty 300 g
savoiardi, dvoubarevné (napůl světlé, napůl kakaové)
kakao 4 PL
holandského typu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací nádoby rozložte švestky, posypte je cukrem a vším kořením. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo i déle, dokud se švestky neupečou do konzistence podobné švestkovému džemu. Občas promíchejte, a je-li třeba, dolaďte chuť cukrem a citronovou šťávou. Švestky by měly být rozvařené, ale nesmějí se připálit. 

2

Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny a nakonec do ní zašlehejte polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavte z lázně a nechte vychladnout. 

3

Smetanu ušlehejte dotuha. Mascarpone rozmíchejte v míse a zapracujte do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém. 

4

V misce smíchejte kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočte v ochucené kávě (postupujte ale rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložte jimi dno mísy. Na piškoty rozetřete rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a nakonec zbylý krém. Uhlaďte ho, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do chladničky. 

5

Před podáváním sejměte fólii a dezert poprašte kakaem - až kakao zvlhne, můžete tiramisu podávat. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč