Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 nejlepších dokumentů o surovinách a jídle, které musíte vidět

Truffle Hunter
ZDROJ: Febiofest
sdílet:

Mnoho lidí má jídlo jako koníček, se kterým se pojí neustálé vzdělávání. Skvělým zdrojem informací z oboru jsou dokumenty. Pokud nechcete sáhnout vedle, tady je výběr těch, jenž se setkaly s celosvětovým úspěchem.

Jiro's Dreams of Sushi (2011) 

Jeden z nejoblíbenějších dokumentů o jídle sleduje život Japonce Jira Ona, 85letého sushi mastera, který je ve svém oboru považován za nejlepšího na světě. Jeho malá restaurace s 10 místy se nachází u stanice tokijského metra, podává se v ní jen jeden chod a na rezervaci se čeká i několik měsíců.

  • Jako první podnik svého druhu získala tříhvězdičkové ocenění v průvodci Michelin. Vizuální stránka i režie jsou ohromující a souvisejí s Jirovým neustálým úsilím o dokonalost.
  • Nezapomeňte si jako občerstvení připravit sashimi nebo maki! A mimochodem, Jiro stále žije, letos (v roce 2022) mu bylo 96 let.

Super Size Me (2004) 

I přes to, že se poslední dobou mluví o tom, že McDonald's vlastně není tak špatný, se mu po shlédnutní tohoto dokumentu budete pravděpodobně budete nějakou dobu vyhýbat obloukem.

  • Hlavní hrdina Morgan Spurlock se pustí do sociálního experimentu –⁠ jaké to bude, když budete jíst měsíc k snídani, obědu i k večeři pouze jídlo z McDonald's?

Fantastic Fungi (2019) 

Tenhle dokument není primárně o jídle. Hlavní roli v něm totiž hrají houby, avšak nejen ty jedlé, ale všechny houby světa. To znamená i různé plísně či lišejníky, a také psychotropní houby lysohlávky, kterým je věnována pozornost z hlediska léčby duševních nemocí.

  • Dozvíte se, jak moc jsme si my lidé s houbami podobní a proč by bez nic nemohl fungovat svět. Zjistíte, že podhoubí není jen všude kolem nás, ale i v nás.

The Truffle Hunters (2020) 

U hub ještě chvíli zůstaneme. Oceňovaný dokument The Truffle Hunters se zaměřuje na ty nejvzácnější z nich, na bílé lanýže. Jak je najít, ví jen pár zkušených lovců v severní Itálii. Se speciálně vycvičenými psy se vydávají po desítky let na lov a zachovávají tak tradici, která se předává z generace na generaci. Poslední dobou však musí čelit vychytralým překupníkům a chamtivým mladším generacím sběračů.

Noma: My Perfect Storm (2015)

Restaurace Noma se nachází v Kodani a již několikrát byla vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Tento titul změnil pro šéfkuchaře Reného Redzepiho vše a během pár měsíců se ocitl tak trochu v pasti. Na jedné straně chce pokračovat ve své práci, ke které potřebuje klid, na druhé čelí frustraci a úzkostem z toho, že se musí udržet na vrcholu.

For Grace (2015)

Tento dokumentární film z roku 2015 sleduje šéfkuchaře Curtise Duffyho, jak mění svou chicagskou restauraci Grace v nejvyhledávanější restauraci v zemi. Sledujte, jak michelinskou hvězdou oceněný Duffy buduje restauraci doslova od základů, navrhuje vlastní kuchyni a jídelní lístek. S ohledem na jeho mládí obklopené tragédiemi, jde o inspirativní a povznášející snímek.

Wasted! The Story of Food Waste (2017)

Informativní a zábavný dokumentární film Wasted! The Story of Food Waste, který natočil slavný šéfkuchař Anthony Bourdain, vás provede celým světem a ukáže vám 1,3 miliardy tun jídla, které se každoročně vyhodí, a lidi, kteří se tomu snaží zabránit.

  • Dokument odhaluje zločinné plýtvání potravinami a to, jak přímo přispívá ke změně klimatu, a ukazuje nám, jak může každý z nás provést malé změny.

Zdroje informací: Febiofest, CSFD, BBC

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...