Pokud jste na sushi nevyrostli, můžete být při pohledu na nabídku sushi rolek zmateni, zvlášť když se restaurace rozhodne vynechat popis či fotografii. Tento rychlý průvodce vysvětlí rozdíly mezi pěti základními druhy sushi, které si můžete připravit i doma. Jedním bodem k úspěchu je správně připravená rýže!
Maki sushi
- Při výrobě maki sushi se čerstvé suroviny, jako jsou ryby a tenké plátky zeleniny, srolují do mořských řas (nori) do úzkého válečku a nakrájejí se na kolečka.
- Futomaki sushi jsou větší a silnější verze maki sushi.
Uramaki sushi/California rolls
Uramaki je druh rolovaného sushi, u kterého je rýže na vnější straně, nikoli srolovaná uvnitř nori řasy. Někdy se jim přezdívá maki naruby.
- California rolls nebo také California maki, je opravdu obrácená verze klasického maki. Řasa je v tomto případě uvnitř a rýže navrchu.
- Nejde o tradiční japonskou verzi, tento druh sushi vznikl v Los Angeles v 60. letech. Často se polévá wasabi majonézou a posypává kaviárem.
Nigiri sushi
Nigiri je elegantní, v restauraci často dražší typ sushi než maki. Tenké plátky čerstvých syrových ryb (také vařené krevety či vaječná omeleta) se lehce potřou pastou wasabi nebo tempurou a položí se na rýži tvarovanou do válečků.
Temaki sushi
Temiaki sushi je takové burrito v japonském podání. Jde o kornout naplněný rýží, zeleninou, syrovými rybami, smaženými krevetami či tofu.
- V rolce nebo na ní najdeme třeba ještě pikantní majonézu, krémové miso, pastu z edamame fazolí, mrkev, okurku, celer, červenou papriku, jablko nebo krevety obalené v křupavé tempuře. Některé ingredience, které se do temaki (ale i do sushi obecně) přidávají, jsou však japonské kultuře vzdálené.
- Podobnou verzí jsou také japonské sendviče onigirazu, které nejsou ve tvaru kornoutku, ale úhledného balíčku.
Sashimi
Specifickým způsobem na tenko nakrájené plátky syrové ryby či mořských plodů. Ačkoli je většina sashimi ze syrových ryb, existují i typy sashimi, které jsou z vařených ryb či mořských plodů. Například unagi je vařený sladkovodní úhoř.
Jak uvařit sushi rýži:
- 2 hrnky kulatozrnné rýže (ideálně japonica) cca 300 g
- 2,5 hrnku vody
- 25 ml rýžového octa
- 2 PL cukru krupice
- 5 g soli
- Rýže se nejprve musí takzvaně obrousit, to znamená, že ji budeme pomocí rukou 2 až 3 minuty drhnout v sítu pod tekoucí vodou, dokud voda nebude zcela čirá. Potom ji ještě deset minut nechte namočenou ve vodě.
- Rýži sceďte, vložte do hrnce a přidejte zhruba 2,5 hrnku vody. Mělo by to být přibližně 1,2:1 (voda:rýže). To znamená asi o 20 % více vody než rýže. Když přidáte vody moc, budete mít místo rýže těsto.
- Až se rýže začne vařit, stáhněte plamen na minimum a zhruba po 12 minutách ji odstavte a nechte ještě deset minut odležet pod utěrkou. Správně byste neměli při vaření odklápět poklici, ale pokud s domácím sushi začínáte, zkontrolujte po 12 minutách, jestli už rýže nasákla všechnu vodu, a případně čas prodlužte. Zrnka rýže by měla být lepkavá, nabobtnalá, měkká a poloprůhledná.
- V kastrolu smíchejte ocet, cukr a sůl a všechny ingredience ohřejte, aby se lépe propojily. Nechte tekutinu vychladnout. Poté přendejte rýži nejlépe do dřevěné misky a nalijte do ní nálev. Ten promíchávejte koncem dřevěné vařečky nebo dřevěnou hůlkou.