Rybíz obsahuje mnoho pektinu, díky čemuž je skvělý pro přípravu marmelád a džemů. Rybízová marmeláda má příjemnou nakyslou chuť, proto se dokonale hodí do mnoha koláčů a dezertů či jako náplň lineckého cukroví.
Suroviny
Postup
Rybíz důkladně omyjeme. Není třeba je odstopkovat. Ovoce stačí pomlít na mlýnku i se stonky. Propasírujeme. Můžeme použít přímo i odšťavňovací mlýnek.
Šťávu vlijeme do hrnce a dáme vařit.
Po asi 5 minutách vaření přidáme cukr a vaříme dalších 5 minut.
Pokud je směs stále velmi kyselá, můžete přidat ještě trochu cukru a necháme povařit, aby se cukr důkladně rozpustil.
Jakmile je džem hotový, ještě horký ho naplníme do sterilizovaných a důkladně vysušených sklenic. Uzavřeme a otočíme alespoň na 10 minut dnem vzhůru.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com