
Nakládaný chřest
Jarní vzkaz v lahvi!
Ingredience
- 4 kg bílého chřestu
- 1 biocitron (nebo 1 citron a 1/2 lžíce sušené kůry)
- 2 lžíce mléka
- špetka cukru
- 350 ml bílého balzamikového octa
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 20 g soli
- 1 rovná lžíce krystalového cukru
- 3 bobkové listy
- 80% alkohol (stroh, konzumní líh)
Příprava jídla
1 Chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte. Délku upravte, aby se těsně vešly do sklenic (zbytky se hodí do polévky či do rizota). Z citronu nastrouhejte 1 lžíci kůry a vymačkejte šťávu.
2 V hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s mlékem a špetkou cukru. Vložte chřest a 4 minuty vařte. Pak ho vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte dobře okapat.
3 Mezitím svařte na lák 1,5 litru vody s bílým balzamikovým octem, kůrou a šťávou z citronu, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, solí a cukrem.
4 Chřest naskládejte svisle natěsno do sklenic a zalijte ho horkým lákem, aby byl zcela ponořený. Polijte trochou alkoholu, zapalte a okamžitě pevně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu, případně sterilujte.
NĚCO NAVÍC
Sterilujte 25 minut při 90°C – v zavařovacím hrnci či v troubě. Pak sklenice rychle ochlaďte: nejprve opatrně přilévejte studenou vodu do lázně, v níž se sterilovalo, pak sklenice přeneste do studené vody.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
Přidat komentář