Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládaný chřest

Jarní vzkaz v lahvi!

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 6 sklenic à 750 ml
Doba přípravy: Do hodiny
PT4M
Vaření 0:04
Zavařenina

Ingredience

    • 4 kg bílého chřestu
    • 1 biocitron (nebo 1 citron a 1/2 lžíce sušené kůry)
    • 2 lžíce mléka
    • špetka cukru
    • 350 ml bílého balzamikového octa
    • šťáva z 1/2 pomeranče
    • 20 g soli
    • 1 rovná lžíce krystalového cukru
    • 3 bobkové listy
    • 80% alkohol (stroh, konzumní líh)

Příprava jídla

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte. Délku upravte, aby se těsně vešly do sklenic (zbytky se hodí do polévky či do rizota). Z citronu nastrouhejte 1 lžíci kůry a vymačkejte šťávu.

2 V hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s mlékem a špetkou cukru. Vložte chřest a 4 minuty vařte. Pak ho vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte dobře okapat.

3 Mezitím svařte na lák 1,5 litru vody s bílým balzamikovým octem, kůrou a šťávou z citronu, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, solí a cukrem. 

4 Chřest naskládejte svisle natěsno do sklenic a zalijte ho horkým lákem, aby byl zcela ponořený. Polijte trochou alkoholu, zapalte a okamžitě pevně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu, případně sterilujte.

NĚCO NAVÍC
Sterilujte 25 minut při 90°C – v zavařovacím hrnci či v troubě. Pak sklenice rychle ochlaďte: nejprve opatrně přilévejte studenou vodu do lázně, v níž se sterilovalo, pak sklenice přeneste do studené vody. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ravioly s chřestem a ricottou

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Chřestový quiche

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář