Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Na 6 sklenic à 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 398 g
Tuky 16 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní vzkaz v lahvi!

Související recepty

Suroviny

cukr 1 špetka
balzamikový ocet bílý 350 ml
pomerančová šťáva
z půlky pomeranče
sůl 20 g
krystalový cukr 1 PL

Postup

1

Chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte. Délku upravte, aby se těsně vešly do sklenic (zbytky se hodí do polévky či do rizota). Z citronu nastrouhejte 1 lžíci kůry a vymačkejte šťávu.

2

V hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s mlékem a špetkou cukru. Vložte chřest a 4 minuty vařte. Pak ho vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte dobře okapat.

3

Mezitím svařte na lák 1,5 litru vody s bílým balzamikovým octem, kůrou a šťávou z citronu, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, solí a cukrem.

4

Chřest naskládejte svisle natěsno do sklenic a zalijte ho horkým lákem, aby byl zcela ponořený. Polijte trochou alkoholu, zapalte a okamžitě pevně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu, případně sterilujte.

NĚCO NAVÍC
Sterilujte 25 minut při 90°C – v zavařovacím hrnci či v troubě. Pak sklenice rychle ochlaďte: nejprve opatrně přilévejte studenou vodu do lázně, v níž se sterilovalo, pak sklenice přeneste do studené vody.

CHŘEST

U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou), Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...