0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na 6 sklenic à 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 398 g
Tuky 16 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní vzkaz v lahvi!

Suroviny

chřest bílý 4 kg
mléko 2 PL
cukr 1 špetka
balzamikový ocet bílý 350 ml
pomerančová šťáva
z půlky pomeranče
sůl 20 g
krystalový cukr 1 PL
bobkový list 3 ks

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte. Délku upravte, aby se těsně vešly do sklenic (zbytky se hodí do polévky či do rizota). Z citronu nastrouhejte 1 lžíci kůry a vymačkejte šťávu.

2 V hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s mlékem a špetkou cukru. Vložte chřest a 4 minuty vařte. Pak ho vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte dobře okapat.

3 Mezitím svařte na lák 1,5 litru vody s bílým balzamikovým octem, kůrou a šťávou z citronu, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, solí a cukrem. 

4 Chřest naskládejte svisle natěsno do sklenic a zalijte ho horkým lákem, aby byl zcela ponořený. Polijte trochou alkoholu, zapalte a okamžitě pevně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu, případně sterilujte.

NĚCO NAVÍC
Sterilujte 25 minut při 90°C – v zavařovacím hrnci či v troubě. Pak sklenice rychle ochlaďte: nejprve opatrně přilévejte studenou vodu do lázně, v níž se sterilovalo, pak sklenice přeneste do studené vody. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč