Nakládaný chřest

Nakládaný chřest

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 6 sklenic à 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2112 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 396 g
Tuky 16 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní vzkaz v lahvi!

Suroviny

chřest bílý 4 kg
citron 1 ks
mléko 2 PL
cukr špetka
350 ml
bílý ocet balsamico
šťáva z půlky pomeranče
sůl 20 g
krystalový cukr 1 PL
bobkový list 3 ks
alkohol

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte. Délku upravte, aby se těsně vešly do sklenic (zbytky se hodí do polévky či do rizota). Z citronu nastrouhejte 1 lžíci kůry a vymačkejte šťávu.

2 V hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s mlékem a špetkou cukru. Vložte chřest a 4 minuty vařte. Pak ho vylovte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte dobře okapat.

3 Mezitím svařte na lák 1,5 litru vody s bílým balzamikovým octem, kůrou a šťávou z citronu, pomerančovou šťávou, bobkovým listem, solí a cukrem. 

4 Chřest naskládejte svisle natěsno do sklenic a zalijte ho horkým lákem, aby byl zcela ponořený. Polijte trochou alkoholu, zapalte a okamžitě pevně uzavřete. Uchovávejte v chladu a temnu, případně sterilujte.

NĚCO NAVÍC
Sterilujte 25 minut při 90°C – v zavařovacím hrnci či v troubě. Pak sklenice rychle ochlaďte: nejprve opatrně přilévejte studenou vodu do lázně, v níž se sterilovalo, pak sklenice přeneste do studené vody. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit