3.8 / 5. Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné na cca 4 ks 720ml sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3047 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 606 g
Tuky 36 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme tyhle okurky od paní Ivany Spěvákové, tety Kateřiny Švejdové, ochutnali, hned jsme věděli, že chceme recept…

Suroviny

okurka 1.75 kg
nakládačky
Na lák
ocet 500 ml
8%
sůl 60 g
krupicový cukr 140 g
sladidlo 18
či viz Něco navíc
Do každé 720ml sklenice
mrkev 2
kolečka
cibule 1
kolečko
křen 1
kolečko
bobkový list 1 ks
a 4 zrnka pepře
nové koření 4
hořčičné semínko 1 ČL
a kousek kopru

Postup

1

Přísady na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody a hned vypněte. Nechte vychladnout (!).

    2

    Okurky naskládejte těsně vedle sebe do lahví a přidejte ostatní přísady. Zalijte lákem a zavíčkujte.

      3

      Sterilujte 20 minut při 80 °C. Nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout.

      NĚCO NAVÍC

      • Ačkoli nepatříme mezi příznivce umělých sladidel, tyhle okurky jsou prostě božské. Pokud se vám sacharin příčí, dejte do nálevu celkem 250 g cukru.
           
      • Namísto okurek můžete naložit i drobné cukety – omyjte je, osušte a nakrájejte je na kolečka, zalijte lákem a sterilujte stejným způsobem jako okurky.

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2010/9

      Apetit magazín

      Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
      • Tipy redakce

      Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

      Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
      SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
      • Soutěže

      SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

      Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
      Za vůní dálek: kubánská kuchyně
      • Zajímavosti

      Za vůní dálek: kubánská kuchyně

      Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

      Obchod Apetit