Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (42)
Více než hodinu Snadné na cca 4 ks 720ml sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3047 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 606 g
Tuky 36 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme tyhle okurky od paní Ivany Spěvákové, tety Kateřiny Švejdové, ochutnali, hned jsme věděli, že chceme recept…

Suroviny

okurka 1.75 kg
nakládačky
Na lák
ocet 500 ml
8%
sůl 60 g
krupicový cukr 140 g
sladidlo 18
či viz Něco navíc
Do každé 720ml sklenice
mrkev 2
kolečka
cibule 1
kolečko
křen 1
kolečko
bobkový list 1 ks
a 4 zrnka pepře
nové koření 4
hořčičné semínko 1 ČL
a kousek kopru

1 Přísady na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody a hned vypněte. Nechte vychladnout (!).

2 Okurky naskládejte těsně vedle sebe do lahví a přidejte ostatní přísady. Zalijte lákem a zavíčkujte.

3 Sterilujte 20 minut při 80 °C. Nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout.

NĚCO NAVÍC

  • Ačkoli nepatříme mezi příznivce umělých sladidel, tyhle okurky jsou prostě božské. Pokud se vám sacharin příčí, dejte do nálevu celkem 250 g cukru.
  • Namísto okurek můžete naložit i drobné cukety – omyjte je, osušte a nakrájejte je na kolečka, zalijte lákem a sterilujte stejným způsobem jako okurky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit