Když jsme tyhle okurky od paní Ivany Spěvákové, tety Kateřiny Švejdové, ochutnali, hned jsme věděli, že chceme recept…
Suroviny
okurka
1,75
kg
nakládačky
Na lák
ocet
500
ml
8%
sůl
60
g
krupicový cukr
140
g
sladidlo
18
kuliček
sacharin viz Něco navíc
Do každé 720ml sklenice
mrkev
2
plátky
cibule
1
plátek
křen
1
plátek
bobkový list
1
ks
pepř celý
4
kuličky
nové koření
4
kuličky
hořčičné semínko
1
ČL
kopr
2
snítky
Postup
1
Přísady na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody a hned vypněte. Nechte vychladnout (!).
2
Okurky naskládejte těsně vedle sebe do lahví a přidejte ostatní přísady. Zalijte lákem a zavíčkujte.
3
Sterilujte 20 minut při 80 °C. Nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout.
NĚCO NAVÍC
- Ačkoli nepatříme mezi příznivce umělých sladidel, tyhle okurky jsou prostě božské. Pokud se vám sacharin příčí, dejte do nálevu celkem 250 g cukru.
- Namísto okurek můžete naložit i drobné cukety – omyjte je, osušte a nakrájejte je na kolečka, zalijte lákem a sterilujte stejným způsobem jako okurky.