Sladkokyselé kořeněné čatní je nejen skvělým doplňkem k paštikám, sýrům a uzeninám, ale i nápaditým způsobem, jak zpracovat letní úrodu!
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
cibule červená
2
ks
větší, nakrájená nadrobno
jablko
1
ks
menší, ideálně nakyslé, na kostičky
třešně
3
hrnky
vypeckované
třtinový cukr muscovado tmavý
⅓
hrnku
balzamikový ocet
¼
hrnku
zázvor (čerstvý)
2
ČL
nadrobno
pomerančová kůra
1,5
ČL
jemně nastrouhaná
kardamom
½
ČL
mletý
sůl
¼
ČL
nové koření
¼
ČL
mleté
chilli sušené
1
špetka
vločky
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku dosklovita, přidejte jablko a ještě chvíli opékejte, aby začalo karamelizovat. Přidejte zbylé suroviny a zvolna vařte, dokud směs nezhoustne, zhruba 30–40 minut.
2
Horké naplňte do vyvařených sklenic, zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Podávejte k paštikám a sýrům.
NĚCO NAVÍC
Čatní můžete udělat i z višní, jsou trochu kyselejší, tak uberte balzamikový ocet nebo přidejte cukr.