Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromné jídlo nemusí být chudé. Uvařte si pasta e ceci, kde nechybí bílkoviny i vláknina a tři porce vyjdou na 70 korun

Těstoviny s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Doba si žádá, abychom přicházeli s recepty, které neprovětrají naší peněženku. Jídlo ale musí obsahovat všechny potřebné živiny, abychom se o nic neochuzovali. Někdy to bývá těžké, ale tentokrát jsme šli na jistotu. Pasta e ceci jsou naprostou skromnou peckou!

V základní verzi si pasta e ceci vystačí jen s cizrnou, těstovinami, česnekem a rozmarýnem. Existuje ale mnoho variant. Někdo přidává ještě cibuli, víno či ančovičky, slavný kuchař Gennaro Contaldo vyměnil rozmarýn za šalvěj a přisypává kostičky pancetty, mrkve a řapíkatého celeru.

  • Konzistenci pokrmu můžete ovlivnit tím, kolik vody z vaření cizrny do něj přidáte. Výsledek může být hustá krémová omáčka (zejména pokud cizrnu rozmixujete dohladka) nebo se může blížit spíše vydatné polévce.
  • Pokud spěcháte, cizrnu uvařte v tlakovém hrnci. Pasta e ceci se často připravuje z drobnějších těstovin, není však hřích nalámat do jídla i špagety. Přimlouváme se však za použití dobrého olivového oleje.
  • Recept najdete níže.

Inspirovali jsme se instagramovou komunitní kuchařkou #skromnejidlo zakladatelky Apetitu Hanky Michopulu. Všechny recepty z této kategorie vychází na 3 porce do 70Kč a nechybí v nich bílkoviny a vláknina.

Historie pasta e ceci sahá až do středověku

Pasta e ceci, což v překladu znamená těstoviny s cizrnou, je klasické italské jídlo, které má bohatou historii zakořeněnou v kulinářských tradicích Středomoří. Tuto vydatnou kombinaci těstovin a cizrny si Italové vychutnávají již po staletí a stala se oblíbeným základem italské kuchyně.

Původ těstovin pasta e ceci sahá až do starověku. Cizrna, známá také jako fazole garbanzo, se pěstovala na Blízkém východě a do Itálie se dostala v době Římské říše. Díky své všestrannosti a výživové hodnotě se rychle stala oblíbenou surovinou.

  • Jednoduchost pokrmu odráží vynalézavost italské kuchyně, která využívá základní suroviny ze spíže k vytvoření sytého a výživného jídla.
  • Obliba těstovin e ceci se rozšířila i za hranice Itálie a italští přistěhovalci přenesli své kulinářské tradice do různých částí světa. V italsko-amerických komunitách a dalších zemích ovlivněných italskou kuchyní se tak můžete setkat s různými variantami tohoto pokrmu.

Zdroj: Vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Kočičková

Apetit magazín