Červená čočka má oproti jiným luštěninám velkou výhodu – je velmi rychle uvařená. I díky tomu se tato úprava těstovin řadí k bleskovým.
Suroviny
máslo
3
PL
česnek
1
stroužek
nasekaný
čočka červená
100
g
loupaná, propláchnutá
bobkový list
2
ks
voda
500
ml
koriandr mletý
⅓
ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalotka
6
ks
na měsíčky
šalvěj
8
lístek
cukr
2
ČL
jablečný ocet
1
PL
těstoviny
320
g
maccheroni
Postup
1
Na 1–2 lžících másla zpěňte nasekaný česnek, přidejte 100 g propláchnuté červené loupané čočky, 2 bobkové listy, 500 ml vody, 1/3 lžičky mletého koriandru, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte za občasného míchání 20 minut. Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte.
2
Na lžíci másla zvlášť 3–4 minuty opékejte 6 šalotek na měsíčky a 8 lístků šalvěje. Pak osolte, přidejte 2 lžičky cukru a nechte trochu zkaramelizovat. Vmíchejte lžíci jablečného octa a po 30 sekundách vypněte. Maccheroni nebo jiné trubky smíchejte s čočkovým krémem a ozdobte opečenou šalotkou.