Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zelí s majonézou ke slávě přišlo? Seznamte se se salátem coleslaw i jeho obměnami

Burger se salátem coleslaw
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu, ke smaženým pokrmům ale dokonalý je i jen tak. Základ tvoří klasické zelí, mrkev a majonéza. Můžetet ho však zajímavě obměňovat. 

Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě klasická americká. Její základ tvoří – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva.

  • Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře
  • Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i smažené pokrmy jako kuřecí stripsy, fish and chips nebo klasické bramboráky.

Celerový coleslaw

Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvový celer.

  • Přidat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
  • Celer napomáhá trávení, detoxikaci a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.

Zdravější s mungo klíčky

Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici.  Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi. 

  • Klasický coleslaw obohatí  přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník. 

Kde se vzal salát s podivným názvem

První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. Kniha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.  

  • Jeho původní název „koolsla“ – v překladu zelný salát – postupně získal poangličtený název „cole“, když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
  • O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.   
  • Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
  • Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky

Zdroj informací: Apetit, Britannica, Mashed, NPR

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...