0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelný salát coleslaw 5x jinak

shutterstock
ZDROJ: shutterstock
sdílet:

Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu. Vedle klasického zelí, mrkve a majónézy jej lze s pomocí dalších surovin zajímavě obměňovat. Můžete si jej tak vychutnat s jogurtem, celerem nebo dokonce parmezánem. 

 

  • První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. K
  • niha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.  
  • Jeho původní název „koolsla“ - v překladu zelný salát - postupně získal poangličtený název "cole", když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
  • O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.   
  • Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
  • Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky

Americká klasika 

Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě tahle klasická americká. Její základ je jasný – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva. Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře

  • Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i například bramboráky.

Celerový coleslaw

Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvy celer.

  • Přidávat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
  • Celer napomáhá trávení, detoxikaci těla a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.

Zdravější s mungo klíčky

Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici.  Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi. 

  • Klasický coleslaw obohatí  přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník. 

Související články

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar
  • Zajímavosti

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar

Když si připravit salát, tak světově. Znáte proslulé saláty, které můžete vychutnat po celém světě? Jejich věhlas je stejně rozšířený jako jejich varianty. Možná vás překvapí, že obyčejný salát dokáže vzbudit vášnivé i nenávistné debaty, dá...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit