0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelný salát coleslaw 5x jinak

shutterstock
ZDROJ: shutterstock
sdílet:

Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu. Vedle klasického zelí, mrkve a majónézy jej lze s pomocí dalších surovin zajímavě obměňovat. Můžete si jej tak vychutnat s jogurtem, celerem nebo dokonce parmezánem. 

 

  • První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. K
  • niha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.  
  • Jeho původní název „koolsla“ - v překladu zelný salát - postupně získal poangličtený název "cole", když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
  • O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.   
  • Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
  • Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky

Americká klasika 

Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě tahle klasická americká. Její základ je jasný – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva. Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře

  • Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i například bramboráky.

Celerový coleslaw

Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvy celer.

  • Přidávat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
  • Celer napomáhá trávení, detoxikaci těla a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.

Zdravější s mungo klíčky

Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici.  Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi. 

  • Klasický coleslaw obohatí  přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník. 

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč