Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zelí s majonézou ke slávě přišlo? Seznamte se se salátem coleslaw i jeho obměnami

Burger se salátem coleslaw
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu, ke smaženým pokrmům ale dokonalý je i jen tak. Základ tvoří klasické zelí, mrkev a majonéza. Můžetet ho však zajímavě obměňovat. 

Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě klasická americká. Její základ tvoří – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva.

  • Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře
  • Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i smažené pokrmy jako kuřecí stripsy, fish and chips nebo klasické bramboráky.

Celerový coleslaw

Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvový celer.

  • Přidat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
  • Celer napomáhá trávení, detoxikaci a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.

Zdravější s mungo klíčky

Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici.  Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi. 

  • Klasický coleslaw obohatí  přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník. 

Kde se vzal salát s podivným názvem

První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. Kniha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.  

  • Jeho původní název „koolsla“ – v překladu zelný salát – postupně získal poangličtený název „cole“, když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
  • O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.   
  • Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
  • Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky

Zdroj informací: Apetit, Britannica, Mashed, NPR

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín