0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelný salát coleslaw 5x jinak

shutterstock
ZDROJ: shutterstock
sdílet:

Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu. Vedle klasického zelí, mrkve a majónézy jej lze s pomocí dalších surovin zajímavě obměňovat. Můžete si jej tak vychutnat s jogurtem, celerem nebo dokonce parmezánem. 

 

  • První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. K
  • niha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.  
  • Jeho původní název „koolsla“ - v překladu zelný salát - postupně získal poangličtený název "cole", když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
  • O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.   
  • Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
  • Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky

Americká klasika 

Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě tahle klasická americká. Její základ je jasný – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva. Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře

  • Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i například bramboráky.

Celerový coleslaw

Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvy celer.

  • Přidávat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
  • Celer napomáhá trávení, detoxikaci těla a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.

Zdravější s mungo klíčky

Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici.  Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi. 

  • Klasický coleslaw obohatí  přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník. 

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...