Salát známý spíše z Anglie a USA má kořeny v Nizozemí. Nejčastěji se podává k masu, ke smaženým pokrmům ale dokonalý je i jen tak. Základ tvoří klasické zelí, mrkev a majonéza. Můžetet ho však zajímavě obměňovat.
Asi nejznámější verze tohoto salátu je právě klasická americká. Její základ tvoří – zelí, mrkev, cibule, řapíkatý celer, majonéza a citronová šťáva.
- Vše stačí jen nastrouhat, promíchat a máte hotovo. Tenhle salát skvěle doplňuje spolu s hranolkami milované burgery nebo jižanské smažené kuře.
- Pokud nepatříte mezi milovníky majonézy, zkuste ji nahradit jogurtem. Salátu jogurt rozhodně na kráse neubere, skvěle doprovodí nejen grilované maso ale i smažené pokrmy jako kuřecí stripsy, fish and chips nebo klasické bramboráky.
Celerový coleslaw
Netradiční, přesto lahodný, je coleslaw z celeru. Namísto zelí tvoří jeho základ na tenko nakrájený bulvový celer.
- Přidat do něj můžete také jablka, citron, hořčici, majonézu a petrželku.
- Celer napomáhá trávení, detoxikaci a zlepšuje funkci ledvin. Perfektně se hodí například ke smažené rybě.
Zdravější s mungo klíčky
Skvělým oživením jsou také mungo klíčky. Smíchejte na jemno nakrájené zelí, mrkev, jarní cibulku, mungo klíčky, bílý jogurt, olivový olej a dijonskou hořčici. Výborně si na něm pochutnáte například v pita chlebu s grilovaným sýrem halloumi.
- Klasický coleslaw obohatí přidaný parmezán nejen o další chuť ale také o potřebný vápník.
Kde se vzal salát s podivným názvem
První zmínky o coleslawu najdeme v 18. století, kdy se začal objevovat na talířích Nizozemců. Kniha receptů The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770 obsahuje recept na coleslaw s tenkými proužky zelí, rozpuštěným máslem, octem a olejem.
- Jeho původní název „koolsla“ – v překladu zelný salát – postupně získal poangličtený název „cole“, když jeho popularita vzala útokem britské ostrovy.
- O jeho chuti se doslechli i za velkou louží, postupně si našel cestu na talíře po celém světě.
- Majonéza, která je dnes pro tento salát typická, se však do salátu začala přidávat později, v 19. století.
- Variant salátu dnes existuje nespočet, k zelí lze přidávat například slaninu, papriky, okurky, ananas i hrozinky.
Zdroj informací: Apetit, Britannica, Mashed, NPR