
Rybí krokety
Do 30 minut
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Ryby se objevují na našem jídelníčku stále méně, a proto jsme do dnešní kuchařky jeden recept vybrali. Jde o klasické bramborové krokety, které jsou v poměru 1:1 doplněny bělomasou rybou. Použít můžete jakoukoli oblíbenou, ale také pokud vám v mrazáku zbyla část kapra z Vánoc.
Jak už název napovídá, při přípravě tohoto receptu se příliš nenadřete. Navíc se zelenina peče v mikrovlnné troubě, která dobu pečení značně urychlí. Pokud ale mikrovlnku nemáte, určitě lze použít i troubu klasickou nebo dokonce remosku. Jen nezapomeňte prodloužit čas přípravy, případně pórek předvařte.
Stále nás nepřestává udivovat univerzálnost bramborového těsta, a proto jsme i tentokrát jeden recept vybrali. Jde o nesmrtelnou klasiku, která se rozhodně neomrzí – plněné bramborové knedlíky s uzeným.
Opět jsme do hlavní role zvolili pórek, tentokrát v kombinaci s fenyklem. A proč zrovna pór? I když vypadá jako velmi nenápadná zelenina, opak je pravdou.
Řadí se mezi nejstarší zeleninu na světě a patří do stejné skupiny jako cibule a česnek. Na rozdíl od nich má ale jemnější a méně výraznou chuť. Přesto je plný éterických olejů, které mu dodávají jeho charakteristickou štiplavost. Konzumace pórku přispívá k lepšímu zažívání, očistě organizmu a údajně také ke krásné pleti.
Kdo by nemiloval jídla z jednoho hrnce. Během vaření ušpiníte jen minimum potřebného nádobí a navíc tento recept dává velký prostor pro vaši fantazii i případné zužitkování zbytků. Konzervovanou cizrnu uvedenou v receptu vyměňte za fazole nebo čočku. Místo kari koření vyzkoušejte mletý koriandr, mletý římský kmín nebo uzenou mletou papriku.
Podobně jako již zmíněný pórek, i brokolice má svá superlativa, díky kterým si své místo v naší týdenní kuchařce rozhodně zaslouží. Je bohatá na vitamín A, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek pak na draslík, fosfor, železo, hořčík a vápník.
Frittata je ideální jídlo na závěr. Prosto, že u nás najdete mnoho receptů na její přípravu, je to právě ten pokrm, který přesný soupis ingrediencí nepotřebuje. Přidejte do ní cokoli, co máte rádi, nebo co zbylo. Poslední plátky slaniny, zeleninu, sýr, žampiony, zkrátka „co dům dá“. Během chvíle připravíte syté jídlo, po kterém se jen zapráší.
Zdroj informací: Apetit