Zapečený květák s bramborami
Do 50 minut
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Květák a brambory jsou po řadu let nerozlučnou dvojkou a lze je společně uvařit na mnoho způsobů. Ať už jako květákový mozeček s vařenými brambory nebo ho obalit v trojobalu a připravit smažený květák. Skvělá je i naše zapečená varianta.
Jde o nevšední variaci na klasickou zelňačku, která by se právem mohla ucházet o titul královna zimních polévek. Tato je navíc natolik vydatná, že ji bez obav můžete servírovat i jako hlavní jídlo. Její přípravu zvládnou i začátečníci. Součástí receptu je také videonávod s přesným postupem, aby byl váš výsledek dokonalý.
Karbanátky nemusí být vždy jen z mletého masa. V našem případě jsme použili červenou čočku, která je nejen lehce stravitelná, ale její další výhodou je, že se nemusí předem namáčet. Takže si karbanátky můžete připravit okamžitě, jakmile na ně dostanete chuť.
Pod pojmem „tortilla“ si často představíme slabou placku. Ale v tomto případě se jedná o placku z vařených brambor zalitou rozšlehanými vajíčky. Na její zhotovení si vystačíte se základními surovinami a dokonce i s minimem kuchařských znalostí.
Staročeská říkanka říká: „hrách a kroupy, to je hloupý“, ale s tím nemůžeme souhlasit. Pryč jsou doby, kdy byla tato luštěnina na talíři tak často, že se jí lidé začali posmívat. Pomalu se vrací na náš stůl Pojďme pomalu opět vrátit na náš, tentokrát v podobě chutné kaše s opečenou cibulkou a klobáskou.
Jednoduché staročeské jídlo si můžete připravit z pouhých šesti surovin. Kombinace připomíná slovenské halušky s brynzou, přesto je na přípravu mnohem jednodušší a také jsou použity levnější suroviny.
Burger nemusí být vždy jen z hovězího masa. V našem případě jsme použili mleté kuřecí, které je finančně dostupnější. Bylinky zvolte podle chuti a dostupnosti. Chutný bude třeba jen s pažitkou, která mu dodá patřičnou štiplavost nebo jemnou natí zelené petrželky.
Zdroj informací: Apetit