Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety po uhlířsku
ZDROJ: Karolina Kolodziejczak/Unsplash
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2892 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 132 g
Tuky 202 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uhlířské špagety jsou alternativou těstovin carbonara. Krémovitě vláčná omáčka je láska na první ochutnání!

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze použít i anglickou slaninu nebo uzený bůček, na kostičky
vejce 2 ks
česnek 2 stroužky
rozdrcený
sýr 50 g
strouhaný a trocha na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní špagety. Až změknou, promíchejte je, aby se ponořily, a uvařte podle návodu na obalu. Snažte se, aby těstoviny zůstaly pevné na skus: dvě minuty před udanou dobou vytáhněte pár špaget a ochutnejte je. Dle potřeby opakujte.

2

Mezitím zahřejte v hlubší pánvi olej. Vsypte slaninu a na středním plameni ji smažte, aby se kostičky vyškvařily a zezlátly. Škvaření slaniny však nepřežeňte, protože ji budete později ještě asi minutu opékat!

3

Pak pánev sejměte z ohně a nechte stranou. Do jedné z misek rozklepněte dvě vejce.

4

Třetí vejce naťukněte a poloviny skořápky oddělte nad další miskou tak, aby v jedné zůstal celý žloutek. Přesouvejte ho ze skořápky do skořápky a opatrně – rád se zatrhává o okraje – přitom odlévejte bílek. Očištěný žloutek vešlehejte k vejcím spolu se smetanou, sýrem, solí a pepřem.

5

Slaninu vraťte na oheň a přidejte česnek. Na vyšším plameni minutu pečte, aby zezlátl.

6

Mezitím sceďte těstoviny a mimo oheň vraťte do hrnce. Přisypte slaninu s česnekem, zalijte vejci a promíchejte; vajíčka se v horkých těstovinách prohřejí, ale nesrazí. Jezte hned, se sýrem a pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

02.12.2018 12:40

carbonara nejsou uhlířský, tak do uhlířských třeba jo no :-(, ale já raději carbonara

14.03.2009 15:47
slanina je výborná - příště jí dám ještě víc, šlehačka jídlu přidává super chuť. rychlé,jednoduché, chutné...
18.03.2008 15:47
Recept se nachází v č.6/07, str.26
13.08.2014 11:17

Ahoj, do uhlirskych spaget (carbonara) nepatri smetana !

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč