0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uhlířské špagety

Špagety po uhlířsku
ZDROJ: Karolina Kolodziejczak/Unsplash
sdílet:

Uhlířské špagety

4.3 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2892 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 132 g
Tuky 202 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uhlířské špagety jsou alternativou těstovin carbonara. Krémovitě vláčná omáčka je láska na první ochutnání!

Suroviny

špagety (těstoviny) 400 g
olivový olej 1 PL
pancetta 200 g
lze použít i anglickou slaninu nebo uzený bůček, na kostičky
vejce 2 ks
žloutek 1 ks
česnek 2 stroužky
rozdrcený
smetana ke šlehání 70 ml
sýr 50 g
strouhaný a trocha na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní špagety. Až změknou, promíchejte je, aby se ponořily, a uvařte podle návodu na obalu. Snažte se, aby těstoviny zůstaly pevné na skus: dvě minuty před udanou dobou vytáhněte pár špaget a ochutnejte je. Dle potřeby opakujte.

2

Mezitím zahřejte v hlubší pánvi olej. Vsypte slaninu a na středním plameni ji smažte, aby se kostičky vyškvařily a zezlátly. Škvaření slaniny však nepřežeňte, protože ji budete později ještě asi minutu opékat!

3

Pak pánev sejměte z ohně a nechte stranou. Do jedné z misek rozklepněte dvě vejce.

4

Třetí vejce naťukněte a poloviny skořápky oddělte nad další miskou tak, aby v jedné zůstal celý žloutek. Přesouvejte ho ze skořápky do skořápky a opatrně – rád se zatrhává o okraje – přitom odlévejte bílek. Očištěný žloutek vešlehejte k vejcím spolu se smetanou, sýrem, solí a pepřem.

5

Slaninu vraťte na oheň a přidejte česnek. Na vyšším plameni minutu pečte, aby zezlátl.

6

Mezitím sceďte těstoviny a mimo oheň vraťte do hrnce. Přisypte slaninu s česnekem, zalijte vejci a promíchejte; vajíčka se v horkých těstovinách prohřejí, ale nesrazí. Jezte hned, se sýrem a pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

Anonym

slanina je výborná - příště jí dám ještě víc, šlehačka jídlu přidává super chuť. rychlé,jednoduché, chutné...

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč