Luštěniny a sacharidy, to je kombinace typická pro všechny skromné kuchyně. V Itálii se vaří pasta e ceci, tedy těstoviny s cizrnou. Syté, výživné a lahodné!
Suroviny
Postup
Namočenou cizrnu propláchněte v sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak v hrnci zalijte čerstvou vodou, měla by sahat asi 5cm nad cizrnu. Přidejte 1 lžičku oleje, bobkový list a případně petrželku. Přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a zvolna vařte. Jakmile cizrna začne měknout, vsypte 1 lžičku soli a vařte do úplného změknutí, aby byla cizrna krémová. Podle potřeby přilévejte během vaření vodu tak, aby cizrna byla vždy ponořená.
Když už je cizrna měkká, slijte ji, ale tekutinu uchovejte, koření a bylinky vyhoďte. Rozehřejte v hrnci zbytek olivového oleje. Přidejte česnek, rozmarýn a chilli vločky a zvolna restujte v oleji. Jakmile česnek zezlátne, vyjměte jej a přidejte rajčatový protlak, rozmíchejte a opékejte (pozor, bude to prskat). Pak vsypte zhruba polovinu cizrny a trochu vody, v níž se vařila. Rozšťouchejte nebo rozmixujte na hrubší pastu.
Vsypte zbytek cizrny, vlijte cca 710ml tekutiny z vaření cizrny a vsypte těstoviny. Vařte a míchejte, dokud nejsou těstoviny na skus. Podle potřeby můžete během vaření dolít vodu.
Posypte sýrem, opepřete a na talíři posypte petrželkou, chcete-li.