Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česnekové výhonky nevyhazujte. Vhoďte je raději na pánev nebo naložte

Bůčková pánev s česnekovými výhonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Aby si česnek zachoval sílu a pořádně pod zemí vyrostl, odštipují se z něj květy s dlouhými zakroucenými stonky. V kuchyni se výhonky dají využít mnoha způsoby.

Každý zahrádkář vyráží na přelomu května a června na záhon s česnekem, aby zkontroloval a případně odstranil zakroucené výhonky, na jejichž konci se klubou květy. Je to nezbytné, jinak paličky česneku schované pod zemí pořádně nevyrostou a úroda bude chudá. Jakmile se proto na zahrádce objeví první výhony s pacibulkami, je třeba je vyštípat nebo odstříhat.

  • Protože se česnekové výhonky na jaře musí z rostlin velmi rychle odstranit, je těžké je někdy v kuchyni spotřebovat, aniž by se zkazily. Mají však tu výhodu, že se dají uchovat i pro pozdější použití.
  • Nakrájené na kousky, krátce povařené a rychle zchlazené se uloží do mrazáku, mohou se zavařovat jako okurky a stejně jako z medvědího česneku je z nich vynikající i pesto.

Místo kompostu na talíř

Výhonky často končí v kompostu nebo v odpadu, v lepším případě si na nich pochutnávají slepice. To je ale plýtvání a také škoda – nevyužít toho, co nám příroda sama nabízí. V Asii jsou česnekové výhonky populární, cestu na talíř si pomalu nacházejí i u nás.

  • Česnekové výhonky jsou zdraví prospěšné, jídlům dodají svěží zelenou barvu a česnekovou chuť.
  • Chuť výhonků je jemnější a ne tak štiplavá, jakou má stroužek česneku. Strávníci se tedy nemusejí obávat intenzivního odéru.
  • Výhonky navíc snášejí mnohdy i lidé, kteří česnek nemohou, protože je na ně moc agresivní a je jim po něm zle.

Surovina do každého jídla

Kdo nemá zahrádku, koupí je na trhu. Ke konzumaci se používají omyté části bez pacibulek na konci. Dají se přidat k zeleninovým salátům, velmi dobře doplní zeleninu pečenou v troubě, hodí se k té grilované nebo restované na pánvi. Použít je můžete k masu, fungují také  jako náhrada zelených fazolek nebo bambusových výhonků.

  • Česnekové výhonky se skvěle hodí  do polévek a pomazánek, skvělé jsou na chlebu s máslem nebo s tvarohem, stejně tak k nejrůzněji připravovaným těstovinám nebo k rýži.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Eva Tichá

Apetit magazín