Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím o Vánocích potěšit milovníky kávy? Objevte 24 tipů na dárky pro všechny „kávoholiky“

Tipy na dárky pro milovníky kávy
ZDROJ: Jeffrey Wegrzyn / Unsplash
sdílet:

Jestli máte v okolí milovnici či milovníka kávy, v tomto článku najdete spoustu originálních nápadů na dárky, kterými jim bezpochyby vyčarujete úsměv na tváři. A pokud sami zbožňujete tenhle oblíbený nápoj, možná po přečtení zjistíte, o co si letos napsat „Ježíškovi“.

Kvalitní káva na doma zaručeně potěší

Pravý fanoušek kávy vždy ocení výběrovou kávu ze 100% arabiky, která byla šetrně vypěstovaná, zpracovaná a upražená. Báječným tipem jsou kávová zrnka Peru Cesar Lopez v BIO kvalitě, která se řadí mezi tzv. mikroloty.

  • Mikrolot je vysoce kvalitní káva pěstovaná ve velmi omezeném množství, která je opatřená rodokmenem, z něhož se dozvíte, kde přesně a kým byla vypěstovaná.

Kávoví gurmáni jistě s nadšením přivátají také degustační sadu tří druhů výběrových káv, protože není nic zábavnějšího než objevovat nové chutě a vůně. Naopak zrnková káva Crema Blend zaujme všestranností, neboť její plná chuť vynikne jak v espressu, tak ve filtrované kávě i v mléčných variantách jako je caffè latte nebo cappuccino.

Aby darovaná zrnka vydržela co nejdéle čerstvá, nadělte blízkým také plechovou nebo porcelánovou dózu na kávu. Obě jsou praktickým i stylovým bytovým doplňkem, který zkrášlí každý interiér. A protože kávová zrna je před přípravou potřeba umlít, jako další užitečný tip na dárek se nabízí i elektrický mlýnek na kávu, který ve srovnání s ručním mlýnkem ušetří spoustu času i energie.

Příslušenství na domácí přípravu kávy

Mít doma kvalitní kávovar, to je sen snad každého „kávoholika“. A pokud víte, že ten váš ho ještě nevlastní, máte vyhráno. Nadstandardním kávovarem je Saeco Xelsis Deluxe, který namele zrnka v keramickém mlýnku, připraví na dvaadvacet druhů kávy a vytvoří hustou mléčnou pěnu.

O cenovou kategorii níž stojí kávovar Philips Series 5400 LatteGo, s nímž si lze připravit dvanáct typů kávových nápojů. A levnějšími, nikoliv však méně kvalitními variantami jsou plně automatický kávovar Philips Series 1200 nebo pákový kávovar Delonghi pro přípravu espressa a mléčných káv na jeho bázi. 

Pokud jste si na dárky vytyčili nižší rozpočet a přesto chcete věnovat blízkému člověku „stroj na kafe“, elegantní řešení představuje kávovar na překapávanou kávu nebo designová moka konvička v luxusním stříbrném provedení, se kterou lze vykouzlit až šest šálků pravého italského espressa. Navíc je vhodná na plynový a elektrický sporák i sklokeramickou desku.

Dárky pro ty, kteří kávu pijí i očima

Výborná káva chutná ještě lépe, když je podávaná v krásném nádobí. Jako z dánské kavárny působí béžový keramický šálek s podšálkem, který je přímo stvořený pro sametové cappuccino nebo pěknou porci filtrované kávy.

Skandinávským minimalismem inspirovaný je i bílo-béžový hrnek z kameniny, jehož přední stranu zdobí nápis „heiss begehrt“ neboli „nejhledanější“ a my si myslíme, že právě tohle trefné heslo ocení každý #coffeeholic. Dojem působivé noční oblohy vyvolává glazura překrásného porcelánového hrnku, z něhož bude latte macchiato chutnat skutečně snově.

Celá rodina ocení i kávovou soupravu z bílého českého porcelánu s tmavě modrými detaily, jelikož obsahuje vše, co si žádá nedělní kafíčko po obědě – dostatečně velkou konvici, mlékovku, cukřenku a šest šálků s podšálky pro odložení lžičky nebo kousku cukroví – protože káva a dezert k sobě neodmyslitelně patří.

  • O odložení kávy si přímo říká dvojice konferenčních stolků v bílo-šedém provedení s jemným ozdobným detailem a přírodní deskou, které jsou dostatečně velké, aby si na ně pohodlně vešlo několik hrnečků, a současně nezaberou moc místa.

Tomu říkáme vánoční kouzlo!

Káva „nekáva“ s přidanou hodnotou

Co si pod tím představit? Je toho spousta. Kávový svět totiž ukrývá mnohá tajemství, se kterými na Štědrý den určitě zabodujete. Dárkovou taštičkou s příznačným názvem Kávové potěšení uděláte velkou radost fanouškům a fanynkám likéru Baileys a kávového nápoje Caramel Macchiato – právě po nich totiž voní mleté aromatizované kávy od oblíbené české značky Oxalis.

Už jste někdy slyšeli o adaptogenech? Jedná se o skupinu přírodních látek, které působí blahodárně na náš organismus. Ve spojení s kávou podporují a prodlužují její povzbuzující efekt, a zároveň snižují její aciditu, takže chrání před překyselením žaludku, které někdy konzumaci kávy doprovází.

  • Vyberte blízkým například Blendea Supercoffee nebo QI Coffee – v obou případech jim nadělíte adaptogenní rozpustnou kávu, která podporuje obranyschopnost imunity a dobré trávení, což během vánočních svátků plných jídla přijde vhod.

Zaznamenali jste, že někdo z rodiny nebo přátel chce kávu trochu omezit? Vánoce jsou ideální příležitostí, kdy mu můžete darovat úžasné alternativy kávy a pomoct mu s možná nelehkým předsevzetím.

  • Skvělou a extrémně lahodnou náhradu kávy představuje směs na přípravu Macaccina, což je nápoj tvořený kakaovým práškem, kokosovým cukrem a práškem z rostliny maca, která navíc pomáhá dostat do rovnováhy rozjitřené hormony.
  • Prvotřídní peruánské kakao obsahuje také nápoj Cacao + Collagen, který, jak už název napovídá, je obohacený o kolagen, což z něj dělá ideální povzbuzující drink pro všechny, kteří drží dietu a chtějí vyživit své klouby, pleť i vlasy. To zní skoro jako elixír mládí a krásy, že?
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...