‚Nikkei‘ je slovo, které se dříve používalo jako označení pro lidi japonského původu, kteří se přistěhovali do jiné země. Avšak dnes vyjadřuje spíše určitý druh kuchyně – konkrétně kombinaci japonských a peruánských surovin na jednom talíři, jež se stala natolik oblíbenou, že ovlivnila všechny kuchaře po celém světě.
Nikkei je označení pro japonsko-peruánskou kuchyni, která se začala vyvíjet na přelomu 19. a 20. století. Přesněji 3. dubna roku 1899, kdy do Peru dorazila první loď japonských migrantů, která měla na palubě 790 cestujících hledajících práci na plantážích s cukrovou třtinou.
Japonští imigranti a následně jejich potomci se stali významnou součástí peruánské komunity. Začali vlastnit malé podniky, včetně obchodů, kadeřnictví a samozřejmě také restaurací.
Nikkei není nic víc než náhoda
Ve zkratce jde o spojení elegantní kuchařské techniky a chutí Japonska v kombinaci s pikantními a čerstvými surovinami z Peru. Když se totiž Japonci usadili v Peru, přirozeně chtěli mít v nové domovině také kousek své země, a tak hledali způsob, jak obě kultury sloučit.
Jako jednoduché řešení se nabízela příprava jídla. Protože jde o přímořské státy a jejich jídelníček je založený na čerstvých rybách, přímo se nabízelo propojit japonskou tradici sushi s peruánským jídlem ze syrových ryb – ceviche.
- Za moderní verzi toho tradičního peruánského jídla z velké části vděčí právě Japoncům. Ti namísto klasických kostek ve variantě Nikkei nekrájeli rybu na tenké plátky, připomínající sashimi.
- Tradiční přísady, jako jsou různé chilli, sůl, koriandr a limetková šťáva, doplnili japonští mistři o zázvor a sezamový olej.
Plody moře ve stylu Nikkei
Jedním z hlavních způsobů, jak Japonci ovlivnili peruánskou kuchyni, bylo zavedení mořských plodů a více druhů ryb do jídelníčku Peruánců. Před příchodem Japonců se mořské plody na talíři průměrného Peruánce téměř neobjevovaly a ryby pouze omezeně. Dokonce hřebenatkami, mušlemi nebo tuňákem krmili své psy. Chobotnice neuměli upravovat vůbec a tak pokud je vylovili, vraceli je zpět do moře.
- Japonští migranti v Peru často jedli mořské plody syrové. Oproti tomu, jak říká šéfkuchařka Mina Newman pro server Food and Wine, když už se v Peru vařili mořské plody, tak celé dlouhé hodiny.
Šéfkuchařka dále přiznává, že většinu peruánských ikonických rybích pokrmů zpopularizovali japonští kuchaři. Například tiradito, pokrm ze syrové nakrájené ryby s omáčkou z chilli, je v moderní gastronomii považován za nové sashimi.
- Newmanová říká, že stejně tak je to i se surovinami. Podle jejích zkušeností „lidé nikdy nepoužívali chobotnice nebo úhoře a právě díky japonskému vlivu jsme se naučili lépe zacházet s rybami," říká bez obalu.
Kombinace ryb a mořských plodů s peruánskými přísadami, jako je limetka, kukuřice, chilli, maniok a brambory, tvoří jádro Nikkei, jde o neotřelé chutě, které vznikly během složité kapitoly dějin.
Zdroje informací: Aymara, Food&Wine, EatPeru