Banánový chlebíček si získal srdce lidí po celém světě. Je totiž vláčný a má bohatou chuť. Ačkoliv je tradiční podávání v podobě jednoduchých plátků nejčastější, můžete vyzkoušet i kreativnější způsoby zdobení a servírování.
Banánový chlebíček má výhodu, že ho můžete upéct v tradičním chlebíčkovém tvaru či v srnčím hřbetu, v pekáčku i v kulaté dortové formě. V každém případě získáte skvělé pečivo, se kterým dál netřeba nic dělat. Poslouží jako skvělá snídaně i svačina. Další možností je upečený korpus vyšperkovat a podávat ho i při slavnostnějších příležitostech.
Banánový chlebíček, na grilu, s ovocem či krémem
- Klasický plátek chlebíčku ozdobte vrstvou italského mascarpone nebo vanilkového krému. Posypat ho můžete čerstvým ovocem, například jahodami, borůvkami nebo malinami.
- Dva plátky banánového chlíčku můžete použít jako základ pro zajímavý sladký sendvič. Mezi dva plátky chleba přidejte vrstvu arašídového másla, případně ořechového másla a čerstvý banán. Získáte tak rychlou svačinu nebo originální snídani.
- Plátky chlebíčku skvěle chutnají opečené na pánvi nebo na grilu. Před opékáním je můžete potřít máslem a opéct dozlatova. Moučník tím získá křupavou kůrku a hezky se prohřeje. Můžete ho servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Banán a čokoláda jsou klasická prověřená kombinace. Připravte si jednoduchou čokoládovou polevu z tmavé čokolády a smetany a přelijte jí teplý banánový chlebíček.
Banánový chleb v jiné podobě
Připravte elegantní dezert v podobě vrstveného poháru ve sklenici, do kterého přidáte kousky banánového chlebíčku. Doplňte vanilkovým pudinkem nebo krémem, šlehačkou, čerstvým ovocem a posypte třeba praženými oříšky.
Muffin, bábovka i dort
Těsto na banánový chlebíček je lité, proto můžete využít další formy k jeho pečení.
- Vyzkoušejte těsto nalít do formiček na muffiny nebo cupcake a pečte jako malé dortíky, které zdobte máslovým krémem.
- Nalijte těsto do formy na bábovku a upečte si banánovou bábovku. O Velikonocích můžete bábovkovou formu vyměnit za formu na beránka.
- Když těsto nalijete do kulaté dortové formy, můžete korpus po upečení rozříznout a promazat třeba karamelovým krémem nebo šlehačkou.
Zdroje informací: časopis Apetit