Čokoládové suflé patří mezi klasické dezerty z lepších restaurací, zvládnete ho ale i doma!
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C, doprostřed vložte plech.
Nádobu na suflé o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem a vysypte mandlemi – důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryly. Přebytky vysypte.
Na středním ohni rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a kakaový prášek. Minutu prohřejte. Sejměte z ohně a za stálého míchání postupně vlijte mléko. Vraťte zpět na oheň, vsypte cukr a vymíchejte dohusta; trvá to asi minutu.
Směs přesuňte do misky a nechte zchladnout. Po zchladnutí vmíchejte žloutky.
Z bílků vyšlehejte sníh (viz tip). Do připravené hmoty osmičkovým pohybem vmíchejte našlehané bílky a vše přesuňte do formy.
Pečte 25–30 minut, aby suflé naběhlo a lehce pružilo.
TIP
Sníh šlehejte opravdu jen do chvíle, kdy se začínají při vytažení metly tvořit špičky. Příliš tuhý sníh, stejně jako vzduch vyhnaný zuřivým vmícháváním sněhu, drží suflé při dně.