Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Popraskané čokoládové sušenky crinkles
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 179
Do 45 minut Snadné Na 30 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3178 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 371 g
Tuky 150 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crinkles - jednoduše božské! S přehledem obstojí coby vánoční cukroví i jedlý dárek na poslední chvíli. Pokud milujete čokoládu, pak si recept na popraskané sušenky určitě zapište, protože je vám rušíme za to, že u jedné várky nezůstanete. Příprava crinkles je navíc tak snadná, že vám s ní mohou pomoci i děti.

Související recepty

Suroviny

sušené brusinky 60 g
rum 40 ml
tuzemák, lze nahradit jiným alkoholem
tmavá čokoláda 200 g
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
na obalení

Postup

1

Brusinky namočte na pár hodin do rumu, nejlépe přes noc.

2

Máslo s čokoládou pozvolna rozpusťte ve vodní lázni nebo nad parou. Do rozpuštěné čokolády postupně vmíchejte brusinky včetně nevsáknutého rumu.

3

Vejce s cukrem vyšlehejte do husté světlé pěny, zhruba 5 minut. Za stálého míchání pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně.

4

Mouku promíchejte se sodou a solí. Po lžících vpracujte do čokoládové směsi. Vzniklé řídké těsto uložte na 2 hodiny do lednice.

5

Troubu předehřejte na 160 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.

6

Lžící odkrojte kousek ztuhlého těsta. Vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a obalte v moučkovém cukru. Kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou.

7

Pečte 10-12 minut. Upečené sušenky budou uprostřed měkké, avšak pokud je prstem zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.

8

Hotové sušenky nechte minutu odpočinout na plechu a pak je nechte zcela vychladnout na mřížce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

14.12.2015 18:05

uplne fantasticke priam pre milovnikov cokolady :)

10.12.2015 22:58

Dobry vecer, je cas adventu a snad kazdaúy, pece. Chystam se delat opet tradicni skvelou vanockua a ta uplne nej nej nej osvedcena byla vydana, ci otistena v cisle 12/2006, ta vsak na zdejsim portalu neni, bohuzel, protoze je uplne nejlepsi, dalsi co byly uvedeny, nejsou tak skvele…. Krasne svatky vsem!!!

04.12.2015 20:30

Mám na tyto sušenky ještě jiný recept, pouze se 60g cukru. Stačí :-)
Neměla jsem doma 2 čokolády, tak jsem dala jen jednu a sušenky byly výborné, skoro lepší. Takže už dávám jen 100g. Peču je jako dárek a vždycky mají úspěch.

17.11.2015 16:28

Jsou výborné. Jen ty kuličky je třeba dělat opravdu malé, nám tak vyšla spíše větší kolečka. Ale zaprášilo se po nich i tak !

10.11.2015 23:21

Dobrý večer, prosím poraďte mi, jak tyto sušenky skladovat, když je chci udělat v předstihu? A jak dlouho se mohou skladovat? Děkuji za odpověď. Fialová

11.11.2015 07:34

Milá Katko, sušenky uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Držte je stranou od všeho příliš aromatického (jako například uzenin), aby vám nenačichly. Takto vydrží velmi dlouho, protože neobsahují žádné vlhké suroviny. Nejspíš ale začnou brzy tvrdnout.

12.11.2015 08:45

Milá Jano, děkuji mnohokrát za Vaši odpoveď. Pomohla mi. Hezký den, Katka

12.11.2015 14:45

To mám radost, děkuji. :)

Apetit magazín