K italskému způsobu života patří láska k dobrému jídlu, vášnivá oddanost chutím a různorodosti života. Těstoviny jsou jedním z tradičních pilířů italské kuchyně a také jedním z nejpopulárnějších jídel světa. Těstoviny sehrávají klíčovou roli ve středozemní kuchyni, která je stále více spojována s dlouhověkostí a snižováním rizika chronických nemocí.
1. Těstoviny jsou jednoduchým jídlem
Těstoviny jsou jednoduchou poživatinou vyrobenou z tvrdé pšenice – semoliny – a vody. Semolina pochází z vnitřku pšeničného zrna a je jedinou surovinou na jejich výrobu. Kvalita těstovin je závislá na semolině a technologii zpracování.
- Pevnost a nízká lepivost závisí na vysokém obsahu bílkovin pšenice a schopnosti vytvořit pevnou lepkovou konzistenci.
- Jasná barva těstovin závisí od žlutého barviva v pšenici.
2. Těstoviny jsou zdrojem energie
Těstoviny jsou komplexním sacharidovým jídlem. Jak doporučuje výživový poradce, vyvážená strava by měla obsahovat kalorický příjem v následujícím zastoupení: 55 % ve formě sacharidů, 30 % ve formě tuků a 15 % ve formě bílkovin.
Sacharidy jsou nezbytné pro zásobení svalů a těla energií. Těstoviny jsou tedy skvělým zdrojem takových sacharidů.
- Když budete těstoviny konzumovat s dalšími výživnými potravinami, jako jsou zelenina, luštěniny, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej , získáte na živiny hodnotné, nutričně bohaté a chutné jídlo
3. Těstoviny jako základ italské kuchyn ě
Středomořská výživa má pozitivní vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem. V zemích s takovou výživou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Ze středomořské stravy vychází také doporučený denní příjem kalori: z 55 % sacharidy – v podobě těstovin, pečiva, tmavé rýže, luštěnin, ovoce a zeleniny.
- Od roku 2010 je středomořská strava uznávaná jako UNESCO World Heritage.
4. Těstoviny vás zasytí
Těstoviny jsou zdrojem tzv. pomalých sacharidů, v důsledku čehož se nedostavuje akutní stav velkého hladu jako v případě rychlých (jednoduchých) sacharidů (zejména cukru).
- Glykemický index (GI) udává, jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru.
- Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, což znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.
- Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie, a tím ho udržují nasycené a v kondici.
Proč je nízký GI dobrý?
• Pomáhá při prevenci hyperglykemie a cukrovky
• Pomáhá kontrolovat tuky v krvi (zvyšuje HDL ‚dobrý cholesterol‘ a snižuje hladinu tuků)
• Pomáhá hlídat a udržet hmotnost
Faktory ovlivňující GI těstovin
• Kvalita tvrdé pšenice
• Hustota
• Vláknina
• Doba vaření
• Omáčky
5. Z těstovin nepřiberete
Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií. Energii, kterou tělu dodáte, potřebujete ve stejném množství vydat. Tato rovnováha má vliv na vaši fyzickou aktivitu a činnost jednotlivých orgánů. Když přijímáte víc energie, než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku, a tím přibýváte na váze.
Příklad vyváženého jídla
6. Těstoviny jako chutné jídlo, které přináší radost
Těstoviny jsou jídlem, které vám přináší radost. Způsob, jakým si je připravíte, dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho jsou k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.
Pro rychlou orientaci přidáváme informace o nejčastěji využívaných typech těstovin
Spaghetti No. 5 - Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné, zářící po dovaření – jsou jedním z nejuniverzálnějších tvarů, který se používá nejenom v Itálii, ale po celém světě. S oblibou se podávají na mnoho způsobů, s jakoukoli omáčkou, např. i s jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu Carbonarra.
Farfalle - Farfalle v překladu znamenají „motýlky“. Tento tvar je ideální s voňavými a lehkými omáčkami, se zeleninou a rybami. Používají se k přípravě těstovinových salátů.
Penne Rigate - Klasické ‚trubky‘ s různými průměry a povrchem, které výborně absorbují omáčku. Tento typ nejlépe chutná s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.
Fusilli - Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých křupavých salátů: najemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne nasládlá chuť olivového oleje. Pokud potřebujete rychlý nápad pro každý den, Barilla nabízí jemnou omáčku s bazalkou a bylinkami, pokud hledáte něco víc cool, připravte je s chřestem a šunkou – dohromady uvařte chřest a těstoviny tak, aby byly ‚al dente‘, a přidejte k nim šunku, která celé jídlo provoní, a úspěch je zaručen.
Co jsou kvalitní těstoviny podle italské gastronomické tradice?
- Vysoká flexibilita pro různé využití při zachování své původní struktury
- Mají jedinečnou chuť a krásnou jasnou žlutou barvu
- Drží tvar a nelepí se
- Drží si stálou konzistenci (nemění se v čase, při používání, převoze)
- Neztvrdnou
- Nelámou se u vaření
Proč je Barilla těstovinami nejvyšší kvality?
Barilla je vyrobená ze 100% tvrdé pšenice – semoliny –, která těstovinám dodává bílkoviny, lepek a jasnou barvu a je považovaná za nejlepší dostupnou surovinu. A to je ideální pro vaření. Barilla je v Itálii jedničkou mezi těstovinami.