0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké pečení se zeleninou: Upečte si bábovku, taštičky, perník a spoustu dalších dobrot!

Čokoládový chlebíček
ZDROJ: Yulia Khlebnikova/Unsplash
sdílet:

Moučníky skrývající v těstě zeleninu jsou rafinovaným způsobem, jak si zamlsat s menšími výčitkami. Díky zelenině jsou nádherně vláčné, takže vám bábovka už nikdy nezaskočí. Navíc jsou chutné, nadýchané, a přirozeně sladké. Vyzkoušejte do tradičních receptů přidat cuketu, mrkev, řepu nebo dýni. Odvážnější se s námi můžou pustit do pečení s luštěninami.

 

Cuketa se hodí všude

Tato jednoletá plodová zelenina pocházející ze Střední Ameriky je do sladkého pečení jako stvořená. Cuketa je plná vlákniny a nemá téměř žádnou chuť. Z 91 procent ji tvoří voda, má vysoký podíl karotenu, ale jsou v ní obsaženy i další minerální látky, jako je například draslík.

  • Vašemu dezertu tedy neubere na chuti, naopak zaručí dokonalou vláčnost.
  • Cuketu je dobré nastrouhat a nechat chvíli odpočinout, aby se zbavila vody, ne však úplně.
  • Pokud máte přerostlé cukety, vnitřní dužinu se semínky do moučníku nestrouhejte a raději je vyhoďte, semínka mohou být hořká a zničily by tak celkovou chuť dezertu.
  • Nastrouhanou cuketu využijete při přípravě koláče, buchty, domácího perníku či bochánků.

Sladká mrkev je do dezertů jako stvořená

Mrkev jakožto kořenová zelenina pochází z jižní Asie, Pákistánu i Íránu, kde dodnes najdeme její divoce rostoucí zástupce. Už v 10. století se mrkev rozšířila do oblasti mezi Indií až východním Středomořím. Ve 12. století byste ji mohli ochutnat i v Evropě nebo Číně. Nizozemí vyšlechtilo oranžovou odrůdu, kterou známe dnes, v průběhu století sedmnáctého.

  • V současnosti se pěstuje po celém světě. Obsahuje vitamin Avlákninu a také antioxidanty.
  • Mrkev má všestranné využití. Skvěle chutná syrová, oranžovou barvou rozjasní saláty i základy pro omáčky, polévky či jídla z jednoho hrnce.
  • Mrkev perfektně hodí i do dezertů. Stačí ji očistit a nastrouhat.
  • Výborně ladí s ořechy, skořicí a krémovou či citronovou polevou.
  • Nejznámějším zástupncem karotkových dezertů je mrkvový dort.
  • Je snadný na přípravu a kombinací ořechů, mrkve a brusinek si získá jistě i vás.
  • Mrkev dodá chuť i ledovým řezům, sladkému chlebíčku, sušenkám, vaflím či rozkošným cupcakům.

Temně rudá řepa dodá moučníkům hloubku

Dalším zástupcem kořenové zeleniny, ze které si můžete upéct výborný dezert, je červená řepa. Její původ nalezneme ve slunečném Středomoří a severoafrických státech. První zmínky o této sytě červené zelenině jsou 3 000 let staré, tehdejší Babyloňané si na kořenu řepy pochutnávali i pro její léčivé schopnosti.

  • Na naše území se dostala díky rozsáhlé Římské říši, v této době byla řepa považována za velice účinné léčivo a bohatě se využívala také v kuchyni. Dnes i vědecké studie potvrdily, že se jedná o tzv. superpotravinu.
  • Obsahuje velké množství pigmentu betainu, který podporuje činnost jater a brání kornatění tepen.
  • Řepa má močopudné účinky, pomáhá vyloučit sůl z těla, povzbuzuje zažívání díky přítomnosti vlákniny, ale také činnost žaludku a tvorbu žluči.
  • Napomáhá tvorbě červených krvinek, posiluje naši imunitu a pomáhá se vypořádat ze záněty, zácpou i alergiemi.
  • Pokud vaši strávníci odmítají nakládanou řepu, řepný salát či tradiční boršč, moučník ukrývající temně rudou bulvu je ideálním řešením. Její výraznější chuť vylepší dostatek čokolády, proto na jejím přidání rozhodně nešetřete.
  • Upéct si můžete čokoládovo-řepný dort, muffiny nebo chlebíček. 

Výtečné dezerty z dýně

Sytě oranžové, nažloutlé, bílé, žluté. Dýně jsou zkrátka rozličnou zeleninou symbolizující pestrý podzim. Pokud chcete zavzpomínat na babí léto, upečte si některý z dýňových dezertů. Nejenom že jsou vynikající, ale také nabité blahodárnými účinky dýňové dužiny. Dýně Hokkaido je bohatá na vitaminy A, B, C i E, pročistí organismus, napomáhá správné funkci žaludku, slinivky, sleziny, srdce i ledvin.

  • Vhodná je také pro diabetiky a ty, co si hlídají štíhlou linii.
  • Máslová dýně obsahuje velké množství vitaminů A i B, příznivě ovlivňuje fungování močových cest i žaludku.
  • Dýňové dezerty mívají sytě oranžovou barvu a zaručeně se po nich zapráší.
  • Vyzkoušejte dýňové koláče, bulharský tikvenik, neodolatelný dýňový cheesecake nebo rychlé cupcaky.

Luštěniny na sladko? Proč ne!

Použití fazolí nebo cizrny do sladkých pokrmů není tak neobvyklé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zejména v jihovýchodní Asii nejsou fazolové náplně ničím neobvyklým. My vám nabízíme také několik možností, jak luštěnin při pečení využít.

Související články

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Jak obarvit jídlo bez umělých barviv?
  • Tipy a triky

Jak obarvit jídlo bez umělých barviv?

Pestré barvy dovedou přenést radost i na váš talíř. Nevěříte? Přinášíme vám tipy, jak obarvit pokrmy za pomoci ovoce a zeleniny. Na potravinářské barvy s umělými barvivy můžete hned zapomenout!  ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit