0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč je pekli zedníci a co se stane, když je pevně sevřete v ruce? 10 zajímavostí o perníčkách

10 zajímavostí, které jste o perníku ještě neslyšeli
ZDROJ: unsplash.com
sdílet:

Jaké cukroví patří k tomu nejoblíbenějšímu? Přece perníčky. Ale co možná nevíte, je, kdy perníčky vznikly nebo jak chutnaly v dřívějších dobách. Až budete o letošních Vánocích perníčky své rodině a přátelům servírovat, překvapte je pár zajímavostmi.

1. Pochází ze starověku

První perníčky se začaly péct už před čtyřmi tisíci lety. Starověcí Řekové a Římané na ně vymysleli svůj vlastní recept, který je ovšem od toho dnešního tradičního na hony vzdálený. Přidávali do nich zázvor a nebyly téměř vůbec zdobené.

2. Dříve nesl název peprník

Do původních perníčků se také přidával pepř, odtud asi také pochází jejich dnešní název. Od středověku se používal název peprník, ale lidem přišel dlouhý, proto ho zkrátili na perník. Kromě pepře obsahoval perník už jenom mouku a med.

3. Proces přípravy byl fyzicky náročný

Perníčky se ve starověku připravovaly tak, že bylo těsto vtlačeno do vyřezávané dřevěné formy vysypané hrachovou moukou. Po ztuhnutí se perník z formy vyklepl a dal se péct. Místo vejce se na potírání používal ovocný klih.

  • Perníčky ovšem pekli především zedníci, protože šlo o velmi fyzicky náročnou práci.

4. Perníček jako umění

Ve třináctém století se z perníčků stalo umění. V německém Ulmu také vzniklo povolání perníkář a to v roce 1296. Protože se ale do těsta přimíchávalo drahé koření, mohli si perníčky dovolit jen zámožní občané.

5. O jeho popularitu se postarala královna Alžběta I.

O tři století později perníčky zpopularizovala královna Alžběta I., které perníčky tak zachutnaly, že je nechávala servírovat i na různých banketech a večírcích. Na rozloučenou je hostům také balila domů.

6. Tradiční podoba

Proslýchá se, že kolem roku 1800 vznikla tradiční forma perníčku. Klasický perníček má tvar postavičky, v dnešní době jsou ale oblíbené i ty ve tvaru stromů, sněhové vločky, sněhuláka nebo například zvonečku.

7. Pohádka O perníkové chaloupce

Pohádka bratří Grimmů O perníkové chaloupce pečení perníkových chaloupkek zpopularizovala. Ty se sice v Německu pekly už od sedmnáctého století, ale do celé Evropy se nápad rozšířil až po pohádce z roku 1812.

8. Splní tři přání

K perníčkům se váže i jedna velmi zajímavá tradice. Švédové například věří, že když perníček sevřete pevně v dlani a druhou rukou se vám ho podaří rozlomit přesně na tři díly, splní se vám přání.

9. Největší na světě

A kde vznikl ten největší perníček na světě? V Norsku v roce 2009 ho představil nábytkářský řetězec IKEA. Perníček vážil neuvěřitelných 641 kilogramů a upekla ho pekárna v Oslu.

10. Česká tradice

I v Česku máme perníčkovou tradici. Všichni jistě moc dobře vědí, že ten jediný pravý perník se vyrábí v Pardubicích. Ten se tu začal vyrábět už za dob vlády Vojtěcha z Pernštejna.

  • Jedna z městských ulic se dokonce jmenovala Perníkářská.

Největší slávy se český perník dočkal po roce 1859, kdy vznikalo mnoho perníkářských firem, které se postaraly o rychlý hospodářský rozvoj. Za zlatou éru pardubického perníku tak můžeme označit přelom devatenáctého a dvacátého století. Roku 2004 dokonce vzniklo Sdružení Pardubický perník.

Související články

8 rad, jak správně skladovat cukroví
  • Tipy a triky

8 rad, jak správně skladovat cukroví

Kam, jak a do čeho uložit sladké kousky, aby zůstaly nesněděné a dokonalé až do Štědrého dne? Máme pro vás pár tipů, jak pomůžete svému cukroví přežít náročné období do Vánoc. ...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit