A poslední studie Univerzity v Massachusetts jim dávají za pravdu. Chybějící sacharidy mají vliv na hladinu serotoninu (který bývá znám jako hormon ‚dobré nálady‘) v krvi. Jeho nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, a tím způsobuje změny nálady, depresi), poruchy spánku, podrážděnost či agresivitu. Uvolňování serotoninu na nervových spojích může stimulovat alkohol a „Nikotin“ nikotin, avšak jen krátkodobě a s nežádoucími vedlejšími účinky. Serotonin má navíc další báječnou vlastnost – kromě toho, že vám pomáhá udržet si dobrou náladu, drží také apetit na uzdě. Pokud tedy nechcete v období diety upadnout do depresí, měli byste dbát na to, aby byl váš jídelníček bohatý na zdravé sacharidy, které jsou obsaženy v potravinách bez rafinovaného cukru jako ovoce, celozrnný chléb, rýže a zelenina.
Nový výzkum je tedy alespoň částečnou rehabilitací sacharidů, které se v poslední době ocitly především v Americe na indexu kvůli oblíbenosti Atkinsonovy diety, jež povoluje denně pouze 20 g sacharidů. V Atkinsonovi se zhlédla například herečka Jennifer Anistonová, která podobně jako další vyznavači této diety odmítá jíst chleba anebo jeho denní dávky snižuje. A tak není divu, že největší američtí výrobci pečiva nemohou při pohledu na klesající zisky Atkinsonovi přijít na jméno.
Mimochodem, věděli jste, že Robert Coleman Atkins, duchovní otec slavné diety, zemřel v roce 2003 jako dvaasedmdesátiletý a že při výšce 180 cm vážil 117 kg?