Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stop zastrašování sacharidy: Výzkum ukázal, proč to bez nich nejde

Pečivo s pomazánkou
ZDROJ: Tara Evans/Unsplash
sdílet:

Ne nadarmo si lidé, kteří se rozhodli zatočit se sladkostmi a pokoušejí se shodit přebytečné kilogramy, stěžují, že první, o co člověk přijde, není tuk, ale dobrá nálada...

Studie Univerzity v Massachusetts jim dávají za pravdu. Chybějící sacharidy mají vliv na hladinu serotoninu (který bývá znám jako hormon ‚dobré nálady‘) v krvi. Jeho nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, a tím způsobuje změny nálady, depresi), poruchy spánku, podrážděnost či agresivitu.

Sacharidy drží váš apetit na uzdě

Uvolňování serotoninu na nervových spojích může stimulovat alkohol a „nikotin“, avšak jen krátkodobě a s nežádoucími vedlejšími účinky. Serotonin má navíc další báječnou vlastnost – kromě toho, že vám pomáhá udržet si dobrou náladu, drží také apetit na uzdě.

  • Pokud tedy nechcete v období diety upadnout do depresí, měli byste dbát na to, aby byl váš jídelníček bohatý na zdravé komplexní sacharidy, které jsou obsaženy v potravinách bez rafinovaného cukru jako ovoce, rýže a zelenina. 
  • Příjem pečiva byste měli snížit, ale rozhodně se ho nemusíte zcela zříct.

Sacharidy už nejsou strašáky

Výzkum je tedy alespoň částečnou rehabilitací sacharidů, které se v poslední době ocitly především v Americe na indexu kvůli oblíbenosti Atkinsonovy diety, jež povoluje denně pouze 20 g sacharidů.

  • V Atkinsonovi se zhlédla například herečka Jennifer Anistonová, která podobně jako další vyznavači této diety odmítá jíst chleba anebo jeho denní dávky snižuje.
  • A tak není divu, že největší američtí výrobci pečiva nemohou při pohledu na klesající zisky Atkinsonovi přijít na jméno.
  • Dávno se ale zjistilo, že pokud vynecháte ve stravě sacharidy nebo je rapidně omezíte, možná rychle zhubnete, ale jakmile se pustíte do normální stravy, nastane obávaný jojo efekt. 

Mimochodem, věděli jste, že Robert Coleman Atkins, duchovní otec slavné diety, zemřel v roce 2003 jako dvaasedmdesátiletý a že při výšce 180 cm vážil 117 kg?

Zdroj: NY Times, BBC, The Guardian

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín