Do hodiny
Velmi snadné
V jednoduchosti je krása a při přípravě jídla to platí také. Někdy skutečně stačí jen pár základních surovin a vykouzlíte z nich dokonalé lahodné pokrmy. Nemusíte se vždycky spokojit jen s namazaným chlebem, když není čas nebo nakoupeno. Stačí jen vědět, jak na to.
Abyste i z mála mohli připravit chutné a syté jídlo pro celou rodinu, je dobré mít v vždycky zásobě některé trvanlivé suroviny, kteří usnadní přípravu a pokrmu dodají „šťávu“.
Jednoduché, levné a přesto relativně zdravé pokrmy vařily už naše babičky. Sezónnost a lokální produkce umožňovaly využít nejlepší chuti potravin, byť byly skromné.
O Italech je známo, že milují dobré jídlo z kvalitních místních surovin. Protože nejčastěji používají suroviny čerstvé, příprava samotného pokrmu zabere jen pár minut.
Kořenová a košťálová zelenina je na přípravu nenáročná a chutná sama o sobě. Proto mnohdy nepotřebuje příliš dalších surovin, které by mohly její chuť zbytečně zastínit.
Po zeleninových polévkách sáhněte, když potřebujete zahřát nebo chcete kotlem polévky vyřešit jídlo na pár dní dopředu. Nespornou výhodou je rychlá příprava. Často si vystačíte pouze s jedním hrncem a měchačkou, případně ponorným tyčovým mixérem.
Přestože salát snese velké množství surovin, ani jednodruhové saláty nejsou žádnou výjimkou. Příkladem jsou saláty okurkový, rajčatový, mrkvový nebo zelný.
Další surovinou, která na talíři nepotřebuje příliš společnosti je ryba. Ať už sladkovodní nebo mořské, mají svou charakteristickou chuť, kterou stačí pouze zvýraznit solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.
Zdroje informací: EatingWell, časopis Apetit