Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravé, rychlé a levné večeře ze tří surovin: 36 skvělých receptů

Zdravé, rychlé a levné večeře ze tří surovin: 36 skvělých receptů
ZDROJ: Apetit

V jednoduchosti je krása a při přípravě jídla to platí také. Někdy skutečně stačí jen pár základních surovin a vykouzlíte z nich dokonalé lahodné pokrmy. Nemusíte se vždycky spokojit jen s namazaným chlebem, když není čas nebo nakoupeno. Stačí jen vědět, jak na to. 

Abyste i z mála mohli připravit chutné a syté jídlo pro celou rodinu, je dobré mít v vždycky zásobě některé trvanlivé suroviny, kteří usnadní přípravu a pokrmu dodají „šťávu“.

  • Cibule a česnek – jsou při vaření většiny jídel nezbytné. Hodí se pod vajíčka, do základů omáček a polévek, pod maso, do těstovin i k přípavě salátů, dipů či dresinků.
  • Bylinky – ať už čerstvé nebo sušené, dodají jídlu další rozměr chuti. S bylinkami připravíte pokaždé jinou pomazánku, hodí se do jednoduchých polévek, připravíte s nimi jednoduché těstoviny. 
  • Koření – jednodruhové nebo směsi vždy pokrm pozmění, vylepší, přiosotří, dodá mu chuťový twist.
  • Dochucovadla jako víno, citrónová kůra i šťáva, vinný a balzamikový ocet, hořčice přijdou vhod při přípravě salátů, marinád či dresinků, ochutíte jimi těstoviny či pomazánky.
  • Bylinková másla a rostlinné oleje.
  • Pasty, pesta a omáčky – sardelová pasta, kari pasta, harrisa, sriracha, pesto genovese a další. Použít je můžete do pomazánek, polévek či těstovin.

Staročeská kuchyně, skromnost nadevše

Jednoduché, levné a přesto relativně zdravé pokrmy vařily už naše babičky. Sezónnost a lokální produkce umožňovaly využít nejlepší chuti potravin, byť byly skromné.  

Těstoviny jsou italská klasika

O Italech je známo, že milují dobré jídlo z kvalitních místních surovin. Protože nejčastěji používají suroviny čerstvé, příprava samotného pokrmu zabere jen pár minut.

  • Naprostou stálicí jsou těstoviny se zralými červenými rajčátky, bazalkou a sýrem.
  • Těstoviny nezklamou ani v kombinaci s plody moře a pár střiky bílého vína.
  • Těstovinám sluší pesto. Ať už z bylinek a oříšků nebo sušených rajčat.
  • Skvělou obměnou těstovin jsou gnocchi, které můžete podávat se smetanou a špenátem.

Pečená zelenina nezklame

Kořenová a košťálová zelenina je na přípravu nenáročná a chutná sama o sobě. Proto mnohdy nepotřebuje příliš dalších surovin, které by mohly její chuť zbytečně zastínit.

  • Vystačíte si se solí a pepřem, olejem a bylinkami.
  • Aby pokrm nebyl hladový, podávejte k zelenině nějakou bílkovinu v podobě vejce, sýra nebo ryby.
  • Sacharidy dodá opečený toast nebo pšeničná tortilla.

Zeleninové polévky – nejen pro zahřátí

Po zeleninových polévkách sáhněte, když potřebujete zahřát nebo chcete kotlem polévky vyřešit jídlo na pár dní dopředu. Nespornou výhodou je rychlá příprava. Často si vystačíte pouze s jedním hrncem a měchačkou, případně ponorným tyčovým mixérem.

  • Na cibulový základ přidejte zvolenou zeleninu (dýni, rajčata, brokolici, květák, celer aj.)
  • Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte a vařte do změknutí.
  • Nakonec dochuťte a podle potřeby buď částečně nebo zcela rozmixujte.
  • Nakonec přidejte vejce, těstoviny nebo zjemněte smetanou.

Saláty

Přestože salát snese velké množství surovin, ani jednodruhové saláty nejsou žádnou výjimkou. Příkladem jsou saláty okurkový, rajčatový, mrkvový nebo zelný.

Ryby

Další surovinou, která na talíři nepotřebuje příliš společnosti je ryba. Ať už sladkovodní nebo mořské, mají svou charakteristickou chuť, kterou stačí pouze zvýraznit solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.

  • K rybě se také hodí čerstvé bylinky (šalvěj, rozmarýn, petrželka) a česnek.
  • Další chuťový rozměr dodá samotná tepelná úprava, obzvlášť pokud budete rybu připravovat na grilu.
  • Přílohou může být zelenina, pečivo, brambory.

Zdroje informací: EatingWell, časopis Apetit

Autor: KatkaVavrova