Kromě shození přebytečných kil může low carb způsob stravování dopomoci k větší energii, soustředění, silnější imunitě i lepšímu spánku. Připravili jsem pro vás několik tipů na nutričně bohaté a chutné večeře ve stylu low carb.
Low carb je anglické označení pro nízkosacharidovou dietu, tedy stravování s omezeným množstvím sacharidů z obilovin, pečiva, slazených nápojů, sladkostí a dalších potravin. Při low carb dietě se doporučuje zvýšit příjem bílkovin, zdravých tuků a zeleniny, takže se budete cítit sytí i po jídle bez běžné přílohy!
Opečený losos s vařeným pórkem
Losos obsahuje vyoké množství bílkovin, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, navíc navíc skvěle chutná a je velmi snadný na přípravu.
- Na tento recept si vystačíte s několika málo ingrediencemi (olivový olej, česnek, máslo, tymián) a za deset minut je hotovo!
- Příloha v podobě vařeného pórku s natvrdo uvařenými nastrouhanými žloutky dodá pokrmu barvu, šmrnc a extra porci zdraví prospěšných látek.
Omeleta s kozím sýrem
Není jednoduššího a lahodnějšího jídla, než je tato nadýchaná omeleta, se kterou rozhodně nestrávíte v kuchyni věčnost. Ba naopak!
- Vejce jsou stěžejní surovinou při low carb dietě, protože díky vysokému obsahu proteinů a zdravých tuků skvěle zasytí, vyživují svaly a dodávají tělu vitamíny A, B, D a železo.
Avokádo plněné tuňákem a fazolemi
Tohle ovoce, které se tváří jako zelenina, je dnes velmi oblíbenou potravinou nejen při low carb stravování.
- S avokádem se dá v receptech velmi kreativně pracovat, takže rozhodně nezůstávejte u tradičního guacamole.
- Těmto lodičkám z avokáda dodává extra porci omega-3 mastných kyselin konzervovaný tuňák a fazole zase dostatek bílkovin.
Low carb salát ze Středomoří
Salát, inspirovaný kulinářskými tradicemi středomořských zemí, obsahuje dresink z rozmixované okurky, kešu ořechů, oleje a voňavých bylinek. Je výjimečně chutný, originální a do půl hodiny hotový.
- Na sytosti mu dodává také polotvrdý halloumi sýr z ovčího a kozího mléka, který neobsahuje žádné sacharidy, pouze vysoký obsah bílkovin, tuků a vápníku.
- Halloumi chutná nejlépe grilovaný, protože získá křupavou kůrku a uvnitř zůstane dokonale vláčný. Takto připravený je ve středomořském salátu nepostradatelný.
Karbanátky z lososa, čočkový salát a řepný dip
Příprava tohoto pokrmu vám sice zabere něco přes hodinu, ale můžete se těšit na hotovou explozi chutí. Losos, čočka i řepa jsou také dokonalou kombinací při low carb dietě, která vás nasytí proteiny, tuky, vlákninou a spoustou vitamínů a minerálů.
- Dip, salát i karbanátky jsou také ideálními adepty na oběd do krabičky. Takže pokud k večeři všechno nesníte, druhý den si znovu pochutnáte.
Vepřové kotlety s omáčkou z lilku
Low carb si žádá vysoký obsah bílkovin, takže masa se při této dietě rozhodně nemusíte vzdát. Naopak, jedná se o ideální surovinu, které si skvěle rozumí s různými druhy zeleniny, takže s ní můžete experimentovat do nekonečna.
- Vyzkoušejte třeba pečené či grilované vepřové kotlety s omáčkou z lilku a rajčat, které dodává šmrnc čerstvá bazalka a balzamikový ocet.
Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem
A protože se při low carb dietě doporučuje maso střídat, zařaďte určitě i všechny druhy drůbežího. Nejlibovější jsou krůtí prsa, která stačí opéct a přidat do salátu, nebo z nich můžete připravit výbornou low carb roládu.
- Tu naplňte chutnou směsí petrželky, česneku, olivového oleje a italským sýrem pecorino, který můžete nahradit parmazánem.
- Aby byl pokrm dokonalý, doplňte ho doma připravenou majonézou ovoněnou kůrou z bio citronu.
- K roládě s dipem se hodí salát radicchio s jednoduchou vinaigrette zálivkou. A pokud máte chuť na sytější přílohu, zkuste hráškové nebo dýňové pyré.
Pořádný steak? Ideální low carb večeře
Steak z hovězího roštěnce nabízí čisté bílkoviny a minimum sacharidů, takže si ho dejte bez obav. Příprava vám zabere slabých deset minut.
- Ke steaku si pak můžete dát jakoukoliv zeleninovou přílohu. Zkuste třeba brokolici, chřest, růžičkovou kapusu, špenát, dýňové hranolky, smažené ředkvičky nebo různé saláty – výborně chutná třeba s okurkovým salátem nebo zeleninovým základem salátu Caesar.
Zdroje informací: web Harvard T. H. Chan, magazín Health, BBC Good Food, Tasty