Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Low carb večeře: Nízkosacharidové pochoutky, po kterých nepřiberete

Steak s grilovanou zeleninou
ZDROJ: RitaE / Pixabay
sdílet:

Kromě shození přebytečných kil může low carb způsob stravování dopomoci k větší energii, soustředění, silnější imunitě i lepšímu spánku. Připravili jsem pro vás několik tipů na nutričně bohaté a chutné večeře ve stylu low carb.

Low carb je anglické označení pro nízkosacharidovou dietu, tedy stravování s omezeným množstvím sacharidů z obilovin, pečiva, slazených nápojů, sladkostí a dalších potravin. Při low carb dietě se doporučuje zvýšit příjem bílkovin, zdravých tuků a zeleniny, takže se budete cítit sytí i po jídle bez běžné přílohy!

Opečený losos s vařeným pórkem

Losos obsahuje vyoké množství bílkovin, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, navíc navíc skvěle chutná a je velmi snadný na přípravu.

  • Na tento recept si vystačíte s několika málo ingrediencemi (olivový olej, česnek, máslo, tymián) a za deset minut je hotovo!
  • Příloha v podobě vařeného pórku s natvrdo uvařenými nastrouhanými žloutky dodá pokrmu barvu, šmrnc a extra porci zdraví prospěšných látek.

Omeleta s kozím sýrem

Není jednoduššího a lahodnějšího jídla, než je tato nadýchaná omeleta, se kterou rozhodně nestrávíte v kuchyni věčnost. Ba naopak!

  • Vejce jsou stěžejní surovinou při low carb dietě, protože díky vysokému obsahu proteinů a zdravých tuků skvěle zasytí, vyživují svaly a dodávají tělu vitamíny A, B, D a železo.

Avokádo plněné tuňákem a fazolemi

Tohle ovoce, které se tváří jako zelenina, je dnes velmi oblíbenou potravinou nejen při low carb stravování. 

  • S avokádem se dá v receptech velmi kreativně pracovat, takže rozhodně nezůstávejte u tradičního guacamole
  • Těmto lodičkám z avokáda dodává extra porci omega-3 mastných kyselin konzervovaný tuňák a fazole zase dostatek bílkovin.

Low carb salát ze Středomoří

Salát, inspirovaný kulinářskými tradicemi středomořských zemí, obsahuje dresink z rozmixované okurky, kešu ořechů, oleje a voňavých bylinek. Je výjimečně chutný, originální a do půl hodiny hotový.

  • Na sytosti mu dodává také polotvrdý halloumi sýr z ovčího a kozího mléka, který neobsahuje žádné sacharidy, pouze vysoký obsah bílkovin, tuků a vápníku.
  • Halloumi chutná nejlépe grilovaný, protože získá křupavou kůrku a uvnitř zůstane dokonale vláčný. Takto připravený je ve středomořském salátu nepostradatelný.

Karbanátky z lososa, čočkový salát a řepný dip

Příprava tohoto pokrmu vám sice zabere něco přes hodinu, ale můžete se těšit na hotovou explozi chutí. Losos, čočka i řepa jsou také dokonalou kombinací při low carb dietě, která vás nasytí proteiny, tuky, vlákninou a spoustou vitamínů a minerálů.

  • Dip, salát i karbanátky jsou také ideálními adepty na oběd do krabičky. Takže pokud k večeři všechno nesníte, druhý den si znovu pochutnáte.

Vepřové kotlety s omáčkou z lilku

Low carb si žádá vysoký obsah bílkovin, takže masa se při této dietě rozhodně nemusíte vzdát. Naopak, jedná se o ideální surovinu, které si skvěle rozumí s různými druhy zeleniny, takže s ní můžete experimentovat do nekonečna.

  • Vyzkoušejte třeba pečené či grilované vepřové kotlety s omáčkou z lilku a rajčat, které dodává šmrnc čerstvá bazalka a balzamikový ocet.

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

A protože se při low carb dietě doporučuje maso střídat, zařaďte určitě i všechny druhy drůbežího. Nejlibovější jsou krůtí prsa, která stačí opéct a přidat do salátu, nebo z nich můžete připravit výbornou low carb roládu.

  • Tu naplňte chutnou směsí petrželky, česneku, olivového oleje a italským sýrem pecorino, který můžete nahradit parmazánem.
  • Aby byl pokrm dokonalý, doplňte ho doma připravenou majonézou ovoněnou kůrou z bio citronu.
  • K roládě s dipem se hodí salát radicchio s jednoduchou vinaigrette zálivkou. A pokud máte chuť na sytější přílohu, zkuste hráškové nebo dýňové pyré.

Pořádný steak? Ideální low carb večeře

Steak z hovězího roštěnce nabízí čisté bílkoviny a minimum sacharidů, takže si ho dejte bez obav. Příprava vám zabere slabých deset minut.

  • Ke steaku si pak můžete dát jakoukoliv zeleninovou přílohu. Zkuste třeba brokolici, chřest, růžičkovou kapusu, špenát, dýňové hranolky, smažené ředkvičky nebo různé saláty –⁠ výborně chutná třeba s okurkovým salátem nebo zeleninovým základem salátu Caesar.

Zdroje informací: web Harvard T. H. Chan, magazín Health, BBC Good Food, Tasty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...