Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Země, které nemají žádné michelinské hvězdy. Znamená to, že jejich kuchyně není dobrá?

Průvodce Michelin, vydání z roku 1929
ZDROJ: Wikipedia/Skblzz1/Trou
sdílet:

Rusko se po třiceti letech od rozpadu sovětského svazu dočkalo minulý týden prvních michelinských hvězd. Prestižní ohodnocení získalo sedm restaurací v Moskvě. Nejde však o jedinou zemi, která doposud na mapě Michelinského průvodce hvězdami nezazářila, na ocenění čekají ještě dva celé kontinenty a mnoho zemí včetně těch evropských. 

I přesto, že se moskevské restaurace White Rabbit a Twins Garden mohou již několik let chlubit zařazením do seznamu 50 nejlepších restaurací světa, michelinské hvězdy získaly teprve 14. října 2021. 

Při slavnostním ceremoniálu v Kremlu představil Michelin ještě sedm dalších oceněných restaurací.

Celkově se nyní může Rusko pyšnit dvěma dvouhvězdičkovými michelinskými restauracemi (Twins Garden a Artest Chef's Table) a sedmi podniky s jednou hvězdičkou (Biologie, Sakhalin, Beluga, Selfie, Savva, Grand Cru, White Rabbit). Na tři hvězdičky si ruští šéfkuchaři budou muset zatím počkat.

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Více

Hvězdy nezáří po celém světě

Ruskou nebylo však jedinou zemí, která zatím neměla restauraci ohodnocenou michelinskou hvězdou.

  • Restaurace s jednou, dvěma ani třemi michelinskými hvězdami nenajdeme v celé Austrálii či v Africe, chybí ale i mnoha evropským zemím - třeba Slovensku a Rumunsku.
  • Žádnou hvězdnou restauraci nemá zatím ani Kanada, v celé Jižní Americe jich najdeme pouze šest.

Znamená to, že kuchyně těchto zemí není dost dobrá? 

Jediným důvodem, proč vyjmenované země a celé kontinenty nemají žádnou restauraci oceněnou michelinskou hvězdou, je fakt, že se tam průvodce Michelin ještě nedostal. 

Víte že... 

  • První průvodce Michelin, který vydala stejnojmenná společnost vyrábějící pneumatiky v roce 1900, byl určen řidičům v počátcích automobilismu. Obsahoval seznam restaurací, hotelů, mechaniků a čerpacích stanic podél oblíbených tras ve Francii. V té době bylo v celé Francii jen několik stovek automobilů. Průvodce byl rozdáván zdarma v naději, že po vozech vyvolá poptávku.

Na některé země zatím nebyl čas

  • Michelinský hvězdičkový systém hodnocení byl zaveden až ve 20. letech 20. století (první michelinskou hvězdu získala francouzská restaurace v roce 1928).
  • První ohodnocené restaurace byly francouzské, Michelin se později dále zaměřoval na evropské země.
  • Do Severní Ameriky (New York) se dostal například až v roce 2005,
  • v letech 2007-2008 byla do průvodce přidána první města ležící v Asii (Tokio, Hongkong a Macao).

Hvězdy nejsou rozhodně zadarmo

Celý proces je poměrně zdlouhavý, michelinský tým nejprve vybere několik restaurací v dané zemi, které pak vyzkouší na vlastní kůži inkognito kritik. Následně sepíše zprávu o svém zážitku a inspektoři poté několik měsíců analyzují, zdali si daný podnik hvězdu zaslouží.

Zájmem Michelinského průvodce je ale prý rozšířit systém do celého světa. Česká republika se může pyšnit dvěma restauracemi, které minulý rok obhájily svou jednu michelinskou hvězdičku. Jde o La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením Oldřicha Sahajdáka a Field Radka Kašpárka. 

Související články

Autor: Karolína Waberová

Obchod Apetit