Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

Donuty jsou prostě americká láska. Koblihy ze smaženého kynutého těsta se od našich středoevropských liší typickou dírou uprostřed a pestrobarevnými polevami. Co jste o nich možná nevěděli?
3. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Kdo vyrobil první donuty?

Původ prvních amerických koblih bychom pravděpodobně našli v Nové Anglii u osadníků z anglického hrabství Hertfordshire, kteří si s sebou ze své rodné země přivezli recept na kynuté pečivo „Hertfordshire nuts“, kterému se také říkalo „Dow-Nuts“. Je trochu nejasné, které jméno přišlo jako první, zda Hertfordshire Nuts nebo Dow-Nuts. Ačkoli Hertfordshire Nuts se datují k kuchařské knize z roku 1750 a Dow-Nuts k rukopisu z doby kolem roku 1800, oba termíny mohly být používány současně.

2 Kde se v názvu pečiva bez ořechů vzal ořech?

Anglický výraz „doughnut“ se skládá ze dvou slov – dough (těsto) a nut (ořech), což se nám může zdát trochu podivné, když si uvědomíme, že v donutech obvykle žádné ořechy nenajdeme. Ale i to má své vysvětlení. Původní pečivo (zmiňované Hertfordshire Nuts nebo také Dow-Nuts) totiž nemělo charakteristické díry a svou velikostí i tvarem se podobalo vlašským ořechům (anglicky walnuts). Koho by to při pohledu na moderní donuty napadlo? 

3 Proč mají donuty uprostřed díru?

Když se ve třicátých letech 20. století staly donuty populárními, zjistili kuchaři, že se smaží rovnoměrněji, pokud z koblihů předem vykrojí střed. 

Donuty od Lucky

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus...

4 Jakou roli sehrály donuty v první a druhé světové válce?

Během první světové války se dobrovolníci Armády spásy snažili zvýšit morálku vojáků domácím jídlem. Nejprve to zkusili s koláči, ale zjistili, že jejich pečení v provizorních vojenských podmínkách je nepraktické. Zato koblihy se daly smažit na táborových kamnech a vojáci si je spojovali s domovem. 

Koblihy pro vojáky nechyběly ani ve druhé světové válce. Americký Červený kříž tehdy provozoval tzv. donut-mobily. Nákladní automobily vybavil stroji na koblihy a gramofony. Mladé dobrovolnice pak s nimi jezdily za unavenými vojáky na frontě, smažily jim čerstvé koblihy a pouštěly jazzové šlágry. 

5 Jak donuty zachránily hladovějící?  

Armáda spásy navázala na svou pozitivní zkušenost z první světové války a během Velké hospodářské krize krmila bezdomovce smaženým pečivem a horkou kávou. V New Yorku tehdy za jediný měsíc údajně rozdala neuvěřitelných 2,5 milionu koblih.

Polévané donuty bez kynutí

Snadná varianta amerických donutů pro ty, kteří si na kynuté těsto netroufnou.

6 Proč američtí policisté milují donuty?

Když se ve 40. a 50. letech 20. století staly v USA běžné policejní automobilové hlídky, jednou z mála restaurací otevřených během směn i v době, kdy jsou bistra a restaurace zavřené, byly obchody s koblihami. Ty podobně jako pekárny otevírají brzy, a tak se strážcům zákona postaraly o snídani i v době, kdy většina lidí ještě spí. Mnoho obchodů s koblihami se navíc nezdráhalo uvítat policisty i před začátkem otevírací doby, protože policejní auto zaparkované před prodejnou prý pomáhá udržovat veškerou neplechu mimo provozovnu. Policisté si tak zvykli zajít na šálek kávy a donut (nebo dva).

7 Proč donuty miluje Homer Simpson?

Tvůrce postav z animované rodinky Simpsonových Matt Groening prý Homera Simpsona pojmenoval po svém otci, protože měli společnou jednu jedinou věc, a to neovladatelnou lásku ke smaženým koblihám.

Zdroj: www.parade.com/300418/viannguyen/national-donut-day-2014-13-things-you-d...

Dostali jste chuť na donut či dva? Nabídněte si z následujících receptů.

Související

Polévané donuty bez kynutí

Snadná varianta amerických donutů pro ty, kteří si na kynuté těsto netroufnou.

Americké donuty

Oblíbená svačinka policistů v amerických seriálech či Homera Simpsona, které však neodolají ani obyčejní...

Donuty od Lucky

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus...

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Večer zaděláte, ráno usmažíte. Horké jsou totiž nej!

Koblihy a spol.

Do těchto dozlatova usmažených krasavců se zamilujete!

Tradiční americké koláče

Koláče s náplněmi – takzvané páje – patří k tomu nejlepšímu z americké kuchyně. Oslaďte si jimi podzim!

Americké lívance podle Elvise

Na první pohled šílenou kombinaci banánů, slaniny a javorového sirupu si zamilujete stejně jako král rokenrolu...

Americká limonáda

Žlutočervená limonáda s ovocem osvěží a skvěle vypadá. Děti jakéhokoli věku jí nemají šanci odolat!

Pravý americký hamburger

Jeho podstatou je vláčnost a jednoduchost, a hlavně kvalita výchozího materiálu: dobré, netučné a šťavnaté hovězí...

Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

Americká krása aneb Objevte všechny chutě Nového světa

Edice kuchařek Apetit na cestách se v pátek 17. 6. rozroste o dalšího člena! Je jím kuchařka Americká krása, která...

Jak připravit dokonalé koblihy

Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš...

6 nápadů, čím naplnit koblihy

Nadýchané smažené koblihy nemusí skrývat jen ovocnou zavařeninu. Máme pro vás inspiraci na náplně, kterým neodoláte.

Přidat komentář