Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte krém. Do rendlíku dejte cukr a asi třetinu mléka. Mírně zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a pak rendlík postavte na hrnec s vroucí vodou. Mezitím prošlehejte škrob se zbývajícím mlékem a se žloutky. Směs pak za stálého šlehání přilijte do rendlíku s horkým mlékem. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí. Sejměte z ohně a zašlehejte máslo a vanilkový extrakt. (Případné hrudky propasírujte přes jemné sítko.) Krém přendejte do misky a na jeho povrch položte fólii – nevytvoří se škraloup. Nechte zcela vychladit.
Nyní připravte těsto na koblihy. Promíchejte třetinu mléka se lžící cukru a s droždím. Po deseti minutách přidejte 160 g mouky a zpracujte řídké těsto; nechte je zakryté půl hodiny kynout. Zbývající mouku prosijte s kořením a solí. Do nakynutého těsta postupně zapracujte žloutky, zbývající cukr a máslo. Vsypte ochucenou mouku a uhněťte těsto; podle potřeby přilijte mléko. Těsto vložte do mísy vymazané máslem a obraťte, aby bylo pomaštěné ze všech stran. Zakryjte a nechte v teple a závětří kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomaštěnou pracovní plochu a vyválejte z něj placku silnou necelé 2 cm. Přikryjte utěrkou a nechte pět minut odpočinout.
Vykrajovátkem či sklenkou o průměru 6 cm vykrojte čtrnáct koleček. Posuňte je tak, aby byla aspoň na 3 cm od sebe a nechte je půl hodiny kynout – měla by se zvednout na zhruba dvojnásobnou výšku. Pak je smažte při 180 °C asi minutu z každé strany do zlatohěda. Nechte okapat na kuchyňském papíru a zcela vychladnout na mřížce.
Krém prošlehejte dohladka elektrickým mixérem. Potom jím naplňte podélně rozkrojené koblihy (pokud je chcete mít překrásné, použijte sáček či plničku).
Na polevu nasekejte čokoládu a dejte ji do misky. V rendlíku smíchejte tři lžíce vody, golden sirup a cukr a zahřívejte za stálého míchání do rozpuštění cukru. Pak zvyšte plamen a přiveďte k varu. Horký sirup přelijte přes čokoládu a nechte tři minuty stát, aby se čokoláda rozpustila. Jemně ji promíchejte dohladka a zašlehejte máslo. Za občasného míchání nechte zchladnout a trochu ztuhnout. Potřete koblihy a snězte je nejlépe během následujících šesti hodin.