0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bostonské koblihy s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené Na 14 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7343 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 576 g
Tuky 465 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

Suroviny

Na krém
krupicový cukr 2 PL
mléko 375 ml
plnotučné
škrob 3 PL
kukuřičný nebo bramborový
žloutek 4 ks
o pokojové teplotě
máslo 30 g
změklé
vanilkový extrakt 1 PL
Na těsto
mléko 180 ml
vlažné
droždí sušené 2,5 ČL
krupicový cukr 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 360 g
kardamom ¼ ČL
mletý
muškátový oříšek ¼ ČL
čerstvě strouhaný
sůl 1 ČL
žloutek 4 ks
máslo 110 g
změklé, na kostky
tuk
na smažení
Na polevu
tmavá čokoláda 120 g
zlatý sirup 2 PL
krupicový cukr 5 PL
máslo 40 g

1 Nejprve připravte krém. Do rendlíku dejte cukr a asi třetinu mléka. Mírně zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a pak rendlík postavte na hrnec s vroucí vodou. Mezitím prošlehejte škrob se zbývajícím mlékem a se žloutky. Směs pak za stálého šlehání přilijte do rendlíku s horkým mlékem. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí. Sejměte z ohně a zašlehejte máslo a vanilkový extrakt. (Případné hrudky propasírujte přes jemné sítko.) Krém přendejte do misky a na jeho povrch položte fólii – nevytvoří se škraloup. Nechte zcela vychladit.

2 Nyní připravte těsto na koblihy. Promíchejte třetinu mléka se lžící cukru a s droždím. Po deseti minutách přidejte 160 g mouky a zpracujte řídké těsto; nechte je zakryté půl hodiny kynout. Zbývající mouku prosijte s kořením a solí. Do nakynutého těsta postupně zapracujte žloutky, zbývající cukr a máslo. Vsypte ochucenou mouku a uhněťte těsto; podle potřeby přilijte mléko. Těsto vložte do mísy vymazané máslem a obraťte, aby bylo pomaštěné ze všech stran. Zakryjte a nechte v teple a závětří kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomaštěnou pracovní plochu a vyválejte z něj placku silnou necelé 2 cm. Přikryjte utěrkou a nechte pět minut odpočinout.

3 Vykrajovátkem či sklenkou o průměru 6 cm vykrojte čtrnáct koleček. Posuňte je tak, aby byla aspoň na 3 cm od sebe a nechte je půl hodiny kynout – měla by se zvednout na zhruba dvojnásobnou výšku. Pak je smažte při 180 °C asi minutu z každé strany do zlatohěda. Nechte okapat na kuchyňském papíru a zcela vychladnout na mřížce.

4 Krém prošlehejte dohladka elektrickým mixérem. Potom jím naplňte podélně rozkrojené koblihy (pokud je chcete mít překrásné, použijte sáček či plničku).

5 Na polevu nasekejte čokoládu a dejte ji do misky. V rendlíku smíchejte tři lžíce vody, golden sirup a cukr a zahřívejte za stálého míchání do rozpuštění cukru. Pak zvyšte plamen a přiveďte k varu. Horký sirup přelijte přes čokoládu a nechte tři minuty stát, aby se čokoláda rozpustila. Jemně ji promíchejte dohladka a zašlehejte máslo. Za občasného míchání nechte zchladnout a trochu ztuhnout. Potřete koblihy a snězte je nejlépe během následujících šesti hodin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč