Bostonské koblihy s krémem

Bostonské koblihy s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bostonské koblihy s krémem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro zkušené Na 14 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7343 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 576 g
Tuky 465 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bostonské koblihy jsou sice pracné, ale výsledek stojí za to! Krém je lehký jako vánek a poleva se rozplývá na jazyku.

Suroviny

Na krém
krupicový cukr 2 PL
mléko 375 ml
plnotučné
škrob 3 PL
kukuřičný nebo bramborový
žloutek 4 ks
o pokojové teplotě
máslo 30 g
změklé
vanilkový extrakt 1 PL
Na těsto
mléko 180 ml
vlažné
droždí sušené 2.5 ČL
krupicový cukr 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 360 g
kardamom 0.25 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.25 ČL
čerstvě strouhaný
sůl 1 ČL
žloutek 4 ks
máslo 110 g
změklé, na kostky
tuk
na smažení
Na polevu
tmavá čokoláda 120 g
zlatý sirup 2 PL
krupicový cukr 5 PL
máslo 40 g

1 Nejprve připravte krém. Do rendlíku dejte cukr a asi třetinu mléka. Mírně zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu a pak rendlík postavte na hrnec s vroucí vodou. Mezitím prošlehejte škrob se zbývajícím mlékem a se žloutky. Směs pak za stálého šlehání přilijte do rendlíku s horkým mlékem. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí. Sejměte z ohně a zašlehejte máslo a vanilkový extrakt. (Případné hrudky propasírujte přes jemné sítko.) Krém přendejte do misky a na jeho povrch položte fólii – nevytvoří se škraloup. Nechte zcela vychladit.

2 Nyní připravte těsto na koblihy. Promíchejte třetinu mléka se lžící cukru a s droždím. Po deseti minutách přidejte 160 g mouky a zpracujte řídké těsto; nechte je zakryté půl hodiny kynout. Zbývající mouku prosijte s kořením a solí. Do nakynutého těsta postupně zapracujte žloutky, zbývající cukr a máslo. Vsypte ochucenou mouku a uhněťte těsto; podle potřeby přilijte mléko. Těsto vložte do mísy vymazané máslem a obraťte, aby bylo pomaštěné ze všech stran. Zakryjte a nechte v teple a závětří kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomaštěnou pracovní plochu a vyválejte z něj placku silnou necelé 2 cm. Přikryjte utěrkou a nechte pět minut odpočinout.

3 Vykrajovátkem či sklenkou o průměru 6 cm vykrojte čtrnáct koleček. Posuňte je tak, aby byla aspoň na 3 cm od sebe a nechte je půl hodiny kynout – měla by se zvednout na zhruba dvojnásobnou výšku. Pak je smažte při 180 °C asi minutu z každé strany do zlatohěda. Nechte okapat na kuchyňském papíru a zcela vychladnout na mřížce.

4 Krém prošlehejte dohladka elektrickým mixérem. Potom jím naplňte podélně rozkrojené koblihy (pokud je chcete mít překrásné, použijte sáček či plničku).

5 Na polevu nasekejte čokoládu a dejte ji do misky. V rendlíku smíchejte tři lžíce vody, golden sirup a cukr a zahřívejte za stálého míchání do rozpuštění cukru. Pak zvyšte plamen a přiveďte k varu. Horký sirup přelijte přes čokoládu a nechte tři minuty stát, aby se čokoláda rozpustila. Jemně ji promíchejte dohladka a zašlehejte máslo. Za občasného míchání nechte zchladnout a trochu ztuhnout. Potřete koblihy a snězte je nejlépe během následujících šesti hodin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit