0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Donuty od Lucky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 16 donutů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9023 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 1258 g
Tuky 346 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Suroviny

mléko 150 g
smetana ke šlehání 100 ml
33%
krupicový cukr 65 g
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
mouka pšeničná hladká 500 g
+ trocha na vál
žloutek 3 ks
sůl 1 špetka
máslo 65 g
rozpuštěné
rum 3 PL
tuzemák
citronová kůra
trocha čerstvě nastrouhané
rostlinný olej
na smažení
Na malinovou polevu
mražené maliny 2 hrsti
moučkový cukr 400 g
cukrové a čokoládové zdobení
na dokončení
Na arašídovou polevu
arašídové máslo 2 PL
s kousky arašídů
smetana ke šlehání 3 PL
33%
moučkový cukr 300 g
Na Oreo polevu
bílá čokoláda 200 g
nalámaná
smetana ke šlehání 80 ml
31%
sušenky 90 g
Oreo

1 Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2 Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3 Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4 V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5 Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 

Malinová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 

2 Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3 Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 

Arašídová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.

2 Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít).

Oreo poleva

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.

2 Oreo sušenky rozdrťte na prášek.

3 Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit