Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Donuty od Lucky

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 16 donutů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT2M
Smažení 0:02
Koláč

Ingredience

    • 150ml mléka
    • 100ml smetany ke šlehání (33%)
    • 65g krupicového cukru
    • 42g droždí (1 kostka)
    • 500g hladké mouky + na vál
    • 3 žloutky
    • špetka soli
    • 65g másla, rozpuštěného
    • 3 lžíce rumu tuzemáku
    • trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
    • rostlinný olej na smažení 

    MALINOVÁ POLEVA

    • 2 hrsti mražených malin
    • 350–400g moučkového cukru 
    • cukrářské sypání na dokončení

    ARAŠÍDOVÁ POLEVA

    • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla s kousky arašídů
    • 3 lžíce smetany ke šlehání (33%)
    • 250–300g moučkového cukru

    OREO POLEVA

    • 200g bílé čokolády, nalámané
    • 80ml smetany (31%)
    • 90g sušenek Oreo 

Příprava jídla

1 Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2 Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte
je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3 Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4 V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5 Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 


Malinová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 

2 Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3 Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 
 

Arašídová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.

2 Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít). 
 

Oreo poleva

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.

2 Oreo sušenky rozdrťte na prášek.

3 Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koblihy od Blanky

Sladká odměna za vysvědčení

Koblihy a spol.

REKLAMA

Přidat komentář