Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Donuty od Lucky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 16 donutů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9023 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 1258 g
Tuky 346 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Suroviny

mléko 150 g
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
+ trocha na vál
sůl 1 špetka
rozpuštěné
rum 3 PL
tuzemák
trocha čerstvě nastrouhané
rostlinný olej
na smažení
Na malinovou polevu
mražené maliny 2 hrsti
cukrové a čokoládové zdobení
na dokončení
Na arašídovou polevu
s kousky arašídů
Na Oreo polevu
nalámaná
sušenky 90 g
Oreo

Postup

1

Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2

Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3

Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4

V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5

Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 

Malinová poleva

  • Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 
  • Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 

Arašídová poleva

  • Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.
  • Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít).

Oreo poleva

  • Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.
  • Oreo sušenky rozdrťte na prášek.
  • Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...