0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Donuty od Lucky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 16 donutů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9023 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 1258 g
Tuky 346 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Suroviny

mléko 150 g
krupicový cukr 65 g
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
mouka pšeničná hladká 500 g
+ trocha na vál
žloutek 3 ks
sůl 1 špetka
máslo 65 g
rozpuštěné
rum 3 PL
tuzemák
citronová kůra
trocha čerstvě nastrouhané
rostlinný olej
na smažení
Na malinovou polevu
mražené maliny 2 hrsti
moučkový cukr 400 g
cukrové a čokoládové zdobení
na dokončení
Na arašídovou polevu
s kousky arašídů
moučkový cukr 300 g
Na Oreo polevu
bílá čokoláda 200 g
nalámaná
sušenky 90 g
Oreo

Postup

1

Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2

Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3

Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4

V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5

Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 

Malinová poleva

  • Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 
  • Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  • Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 

Arašídová poleva

  • Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.
  • Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít).

Oreo poleva

  • Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.
  • Oreo sušenky rozdrťte na prášek.
  • Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč