„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová.
Suroviny
1 Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
2 Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.
3 Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4 V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.
5 Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách.
Malinová poleva
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
1 Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství.
2 Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3 Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.
NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku.
Arašídová poleva
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
1 Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.
2 Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít).
Oreo poleva
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ
1 Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.
2 Oreo sušenky rozdrťte na prášek.
3 Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami.