Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Pro zkušené Na cca 16 donutů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8649 kcal
Bílkoviny 161 g
Cukr 1136 g
Tuky 341 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Suroviny

mléko 150 g
smetana 100 ml
ke šlehání, 33%
krupicový cukr 65 g
droždí 42 g
1 kostka
mouka pšeničná hladká 500 g
a trocha na vál
žloutek 3 ks
sůl špetka
máslo 65 g
rozpuštěné
rum 3 PL
tuzemák
citronová kůra
trocha čerstvě nastrouhané
rostlinný olej
na smažení
Na malinovou polevu
maliny 2 hrsti
mražené
moučkový cukr 350 g
cukrové a čokoládové zdobení
na dokončení
Na arašídovou polevu
máslo 2 PL
arašídové
arašídy
kousky
smetana 3 PL
ke šlehání, 33%
moučkový cukr 250 g
Na oreo polevu
čokoláda 200 g
bílá, nalámaná
smetana 80 ml
31%
sušenky 90 g
Oreo

1 Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2 Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte
je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3 Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4 V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5 Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 


Malinová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 

2 Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3 Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 
 

Arašídová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.

2 Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít). 
 

Oreo poleva

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.

2 Oreo sušenky rozdrťte na prášek.

3 Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit