Klasické americké donuty, křupavé na povrchu a měkké uvnitř, jsou ideální sladkou pochoutkou pro každou příležitost. S jednoduchými ingrediencemi a krok za krokem si je můžete snadno připravit doma. Stačí vám ten nejlepší recept, trocha trpělivosti při kynutí těsta a správná technika smažení. Donuty jsou oblíbená svačinka policistů v amerických seriálech či Homera Simpsona, které však neodolají ani obyčejní smrtelníci... Omotají si vás kolem prstu!
Suroviny
Postup
V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí objem.
Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněťte 2 minuty na pomoučněné pracovní ploše a rozválejte na tloušťku 1cm a nechte 2 minuty odpočívat.
Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5 cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.
Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180 °C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.
Nechte je okapat na papírových utěrkách a pak obalujte ve skořicovém cukru (můžete ale polít i cukrovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem).
Komentáře
Donuty jsem zkusila a s testem se krasne pracuje, snadne a jednoduche a vypadaji krasne!