Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Americké donuty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 228
Do dvou hodin Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3964 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 389 g
Tuky 192 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické americké donuty, křupavé na povrchu a měkké uvnitř, jsou ideální sladkou pochoutkou pro každou příležitost. S jednoduchými ingrediencemi a krok za krokem si je můžete snadno připravit doma. Stačí vám ten nejlepší recept, trocha trpělivosti při kynutí těsta a správná technika smažení. Donuty jsou oblíbená svačinka policistů v amerických seriálech či Homera Simpsona, které však neodolají ani obyčejní smrtelníci... Omotají si vás kolem prstu!

Suroviny

+ na poprášení
droždí sušené 3 ČL
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vlažné
máslo 100 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na smažení
skořicový cukr
na obalení

Postup

1

V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí objem.

2

Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněťte 2 minuty na pomoučněné pracovní ploše a rozválejte na tloušťku 1cm a nechte 2 minuty odpočívat.

3

Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5 cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.

4

Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180 °C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.

5

Nechte je okapat na papírových utěrkách a pak obalujte ve skořicovém cukru (můžete ale polít i cukrovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Komentáře

21.02.2018 18:41

Donuty jsem zkusila a s testem se krasne pracuje, snadne a jednoduche a vypadaji krasne!

Apetit magazín