Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (174)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3909 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 387 g
Tuky 191 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Oblíbená svačinka policistů v amerických seriálech či Homera Simpsona, které však neodolají ani obyčejní smrtelníci... Omotají si vás kolem prstu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
plus na poprášení
krupicový cukr 50 g
droždí 3 ČL
sušené
sůl špetka
mléko 250 ml
vlažné
žloutek 3 ks
máslo 100 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na smažení
skořicový cukr
na obal

1 V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidejte mléko a žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a vypracujte lepivé těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte, až bude hladké a pružné. Dejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněťte 2 minuty na pomoučněné pracovní ploše a rozválejte na tloušťku 1cm a nechte 2 minuty odpočívat.

3 Kulatým vykrajovátkem o průměru 8cm vykrájejte kolečka a pak vykrojte středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout.

4 Rozpalte vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a donuty postupně smažte asi 1–2 minuty po každé straně, až se nafouknou a zezlátnou.

5 Nechte je okapat na papírových utěrkách a pak obalujte ve skořicovém cukru (můžete ale polít i cukrovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit