Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koblihy

Sváteční pochoutka

Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 25 koblih
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 60 minut
P
Česká

Ingredience

    • cca 250 ml 12% smetany, vlažné
    • 40 g čerstvého droždí
    • 500 g polohrubé mouky
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 40 g rozpuštěného másla
    • 4 žloutky
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • nastrouhaná kůra z 1/4 biocitronu
    • 1 lžíce rumu
    • špetka soli
    • tuk na smažení
    • moučkový cukr ovoněný vanilkou na poprášení
    • cca 250 g jahodové nebo meruňkové zavařeniny

Příprava jídla

1 Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku, muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je zploštěte.

2 Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou a na tácu pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

  • Mouka Pokud máte ve spíži chladno, nechte mouku před zaděláváním dojít pokojové teploty, proces můžete urychlit půlminutovým prohříváním v mikrovlnce nebo nahřátím na topení.
  • Tuk Koblihy můžete smažit ve slunečnicovém či řepkovém oleji určeném ke smažení nebo v jiném rostlinném tuku (například Ceres soft), popřípadě v přepuštěném másle.

 

    Nahlásit chybu v receptu

    Ochutnejte také

    Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

    Přidat komentář