Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
sdílet:

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček tohoto nápoje je ideálním společníkem při chladných zimních večerech.  

Co je to kurkuma?

Pod pojmem kurkuma si nejčastěji představíme jasně oranžovožlutý prášek. Získává se z podzemního oddenku asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, který se asi nejvíce podobá zázvoru. Toto koření se nejčastěji používá v indické a marocké kuchyni. Má jemnou lehce nahořklou chuť a sytě žlutou výraznou barvu. Pokud s ní pracujete, dejte si pozor, aby vám vše neobarvila.

Kurkuma jako lék? 

Jedná se o přírodní antioxidant, má čistící účinky. obsahuje železo, vápník, draslík, mangan, sodík, měď a zinek.

Nejvíce se ovšem kurkuma spojuje s mírněním zánětů a bolestí, protože obsahuje látky, které potlačují produkci zánětlivých chemikálií.

  • Obecně přináší úlevu od bolesti kloubů, žaludku, zánětu střev, osteoartrózy a velmi dobře funguje i na kožní nemoci typu lupenka. Některé studie dokonce tvrdí, že má stejné účinky jako nesteroidní protizánětlivá léčiva jakými jsou ibuprofen. 
  • Pokud patříte mezi příznivce přírodní medicíny, tak je pro vás kurkuma ideální volbou. 

Konzumace kurkumy v pokrmech je zdraví prospěšná, ale do oběhu se dostane jen přibližně 1 % léčivých látek. Existují ovšem způsoby, jak z této lahodné rostliny dostat více.

  • Kurkumu je dobré kombinovat s oleji – tuky, protože důležité látky nejsou rozpustné ve vodě. Skvělou kombinací je také černý pepř, i ten výrazně podporuje vstřebávání látek. 
  • Kvalita prášku/koření je také důležitá, vyhněte se tedy mdlému a staršímu balení.
  • Tělu prospěšné jsou i doplňky stravy s kurkumou dostupné v lékárnách a specializovaných prodejnách. 

Kurkuma se obecně velice hodí k masu. Orestovaná s dalším kořením na oleji tvoří základ pro kari, ale perfektně se hodí i k rybě, do polévek a nejrůznějších pečených pochutin.

Jak si golden milk připravit? 

Příprava není nijak složitá. Potřebujete pouze:

  • rostlinné mléko
  • kurkumu
  • trochu skořice
  • sůl a pepř 

Kurkuma je nejlepší čerstvá a nastrouhaná, prášek však také dobře poslouží. Pokud se rozhodnete pro čerstvou variantu, použijte při strouhání rukavice a buďte opatrní i na kuchyňskou linku.

Z dalšího koření můžete přidat například kardamom, badyán nebo kajenský pepř, pro jemnější chuť se přidává také med. 

  1. Mléko vlijte do hrnce a na mírném plameni pomalu zahřívejte.
  2. Přidejte kurkumu, koření, sůl a pepř podle chuti. Tekutinu nechte chvíli probublávat.
  3. Pak už stačí ji přelít do oblíbeného většího hrníčku a vychutnat si tento léčivý žlutý nápoj.

Golden milk vás zahřeje ve studeném dni, pomůže od bolesti a perfektně funguje jako prevence proti zánětům.

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč