Co je to kurkuma?
Pod pojmem kurkuma si nejčastěji představíme jasně oranžovožlutý prášek. Získává se z podzemního oddenku asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, který se asi nejvíce podobá zázvoru. Toto koření se nejčastěji používá v indické a marocké kuchyni. Má jemnou lehce nahořklou chuť a sytě žlutou výraznou barvu. Pokud s ní pracujete, dejte si pozor, aby vám vše neobarvila.
Kurkuma jako lék?
Jedná se o přírodní antioxidant, má čistící účinky. obsahuje železo, vápník, draslík, mangan, sodík, měď a zinek. Nejvíce se ovšem kurkuma spojuje s mírněním zánětů a bolestí, protože obsahuje látky, které potlačují produkci zánětlivých chemikálií. Obecně přináší úlevu, a to především od bolesti kloubů, žaludku, zánětu střev, osteoartrózy a velmi dobře funguje i na kožní nemoci typu lupenka. Některé studie dokonce tvrdí, že má stejné účinky jako nesteroidní protizánětlivá léčiva jakými jsou Ibuprofen či Nurofen.
Pokud patříte mezi příznivce přírodní medicíny, tak je pro vás kurkuma ideální volbou. Asi všichni známe vedlejší účinky klasických prášků proti bolesti a často se obáváme jejich vlivu na játra a ledviny. Kurkuma tyto nežádoucí účinky postrádá. Lze ji případně používat společně se syntetickými léky a podpořit tím jejich účinek.
Konzumace kurkumy v pokrmech je zdraví prospěšná, ale do oběhu se dostane jen přibližně 1 % léčivých látek. Existují ovšem způsoby, jak z této lahodné rostliny dostat více. Kurkumu je dobré kombinovat s oleji – tuky, protože důležité látky nejsou rozpustné ve vodě. Skvělou kombinací je také černý pepř, i ten výrazně podporuje vstřebávání látek. Kvalita prášku/koření je také důležitá, vyhněte se tedy mdlému a staršímu balení. Tělu prospěšné jsou i doplňky stravy s kurkumou dostupné v lékárnách a specializovaných prodejnách.
Kurkuma se obecně velice hodí k masu. Orestovaná s dalším kořením na oleji tvoří základ pro kari, ale perfektně se hodí i k rybě, do polévek a nejrůznějších pečených pochutin. Doma můžete vyzkoušet polévku s kurkumou a uzeným kuřetem, mrkvový krém se zázvorem a kurkumou nebo cizrnu s datlemi na marocký způsob. Perfektně se hodí také do nápojů jako je například čaj, ovocné šťávy nebo do zázvorovo-kurkumového latté.
Jak si golden milk připravit?
Příprava není nijak složitá. Potřebujete pouze rostlinné mléko, kurkumu, trochu skořice, sůl a pepř. Kurkuma je nejlepší čerstvá a nastrouhaná, prášek však také dobře poslouží. Pokud se rozhodnete pro čerstvou variantu, použijte při strouhání rukavice a buďte opatrní i na kuchyňskou linku. Z dalšího koření můžete přidat například kardamom, badyán nebo kajenský pepř, pro jemnější chuť se přidává také med. Záleží jen na vašich preferencích.
Mléko vlijte do hrnce a na mírném plameni pomalu zahřívejte. Přidejte kurkumu, koření, sůl a pepř podle chuti. Tekutinu nechte chvíli probublávat. Pak už stačí ji přelít do oblíbeného většího hrníčku a vychutnat si tento léčivý žlutý nápoj. Golden milk vás zahřeje ve studeném dni, pomůže od bolesti a perfektně funguje jako prevence proti zánětům.
Foto v textu: Sarah Gualtieri (Unsplash)
Přidat komentář