Vitamin C a hravé způsoby, jak jej získat ze stravy

sdílet:
Ve vodě rozpustná živina nezbytná k životu a udržení zdraví, tím vším je vitamin C. Poprvé jej chemicky objevil maďarský laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent- Györgyim v roce 1928. O čtyři roky později na Pittsburské univerzitě dokázali, že se jedná o stejnou chemickou látku, jaká je obsažena v ovoci, a také že svými vlastnostmi zabraňuje kurdějím. V roce 1937 byl vitamin C vyroben syntetickou cestou. Jak jej do těla můžeme vpravit stravou a v čem je obsažený se dozvíte v následujícím článku.

Lidské tělo si vitamin C nedokáže vytvářet samo, jak to je u většiny zvířat i rostlin. Lidé, stejně jako primáti, morčata, kapybary i netopýři, potřebují vyváženou stravu, ze které tento důležitý vitamin získají. Kde jej tedy hledat? Možností je naštěstí hojně: šípek, rakytník, černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi, plody kopřivy, citrusy, rajčata, papriky, papriky, brokolice, květák, brambory, špenát a papája. Nejvíce ho najdeme v šípkách a černém rybízu, ve 100 gramech plodů je zastoupen 200 miligramy.

Vitamin C ničí oxidace

Tepelné zpracování snižuje obsah vitaminu o 10 % za každých 5 minut vaření, nejlépe tedy uděláme, pokud ovoce a zeleninu konzumujeme v syrovém stavu nebo připravené na páře. K velké ztrátě dojde i během blanšírován a tepelné konzervace, nejlépe se ji vyhneme zmrazením či zabráněním oxidace.

Pokrmy nabité „céčkem“

Šípky

O účincích šípku jsme vám již říkali, vitaminu C je v šípkách desetkrát více než v citrusech. Nejlépe tedy uděláte, když si připravíte šípkový čaj, a to i ve ledové variantě. Očistěné plody využijete i při pečení sladkého chlebíčku, nebo v klasice – kančí kýtě.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Více

Černý rybíz

Kdo by odolal obsypanému keříku černého rybízu. Co nestihnete sníst, určitě uchovejte na později. připravit si můžete rybízový sirup nebo si omyté kuličky rybízu zamrazit. Jeho nakyslost se skvěle doplňuje s tučným sýrem Camembert, ale také sladkou smetanou ke šlehání v tomto neodolatelném skládaném dortu. Nic však nezkazíte, když rybíz přidáte do drobenkového koláče nebo na nepečený cheesecake. Kyselé kuličky se doplňují i s dalším ovocem ve smoothie, s bílým jogurtem, v domácím müsli nebo tomto osvěžujícím krému.

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

Více

Kiwi

Jíte kiwi rozkrojené napůl pomocí lžičky nebo jej loupete a krájíte na menší kousky? Ukážeme vám další způsoby, jak si tímto nakyslým ovocem z Číny doplnit vitamin C v těle. V letních měsících jistě oceníte osvěžující a lehký sorbet, nebo kiwi margaritu. V kombinaci se sladkým kokosovým krémem a jogurtem se do něj jistě zamilujete. Pokud jeho chuť chcete přehlušit něčím výraznějším, zkuste zelené smoothie, díky avokádu má hebkou texturu a špenátu říznou chuť.

Brusinky

Pravidelným zařazením brusinek do vašeho jídelníčku nenavýšíte pouze vitamin C, ale také se zbavíte problémů s močovými cestami, na které fungují i jako prevence. Dále zamezíte tvorbě zubního kazu, onemocnění srdce, i žaludečních potíží. Způsobů, jak brusinky konzumovat, je hned několik. Všichni známe jejich džem, který bývá servírován ke svíčkové omáčce, skvěle se však hodí i k sýrům. Pro svou kyselost si rozumí s cukrem, zalitím bobulek cukernatým sirupem si připravíte skvělý doplněk k sýrovým talířům, ale i k zahnání mlsné. Brusinkový krambl vás dostane svou jednoduchou přípravou a nezapomenutelnou chutí. Brusinkové řezy s citronovou polevou tvoří dezert nabitý vitaminem C. A pokud se chystáte na zimní dlouhé večery, brusinky je prohřejí i provoní pomocí punče nebo domácího likéru. Nebojte se je však využít i při běžném vaření a pečení, třeba jako dochucení zelí pod kachnu nebo vylepšení domácích sušenek.

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

Více

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Co vlastně šípek je? Tak jak ho známe, je šípek plodem plané šípkové růže. Nejde však o klasický plod, nýbrž o souplodí, jelikož celý šípek tvoří jak samotný plod, tak i část květu. Nejčastěji se setkáváme s červenooranžovým a červeným...
  • Tipy a triky

Stres a jeho vliv na naše zdraví

Není stres jako stresStres je reakce organismu na mimořádné zátěžové situace, které mohou být psychického i fyzického původu. Když se řekne stres, vybaví se nám spíše něco negativního. Existuje ale také stres, který má na naše tělo i...
  • Tipy a triky

6 bylinek, které vám navrátí klidný spánek

Meduňka lékařskáUž ve středověku znali účinky této osvěžující bylinky s citronovou vůní. Celý zázrak tkví v obsahu silice, která má zklidňující účinky. Meduňka pomáhá především při léčbě nespavosti, tlumí úzkosti, deprese, bolesti...
  • Novinky a zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V chladných měsících roku čerpáme energii z pomalu vařených teplých pokrmů připravených z kvalitních surovin. Patří k nim silné masové a zeleninové vývary, nejrůznější polévky a hutná jídla z jednoho hrnce, která zasytí i zahřejí. V tomto...
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Pomalu ale jistě znovuobjevujeme kouzlo léčivých bylin, které si poradí s rýmou, bolestí v krku i zánětem průdušek. Pokud právě bojujete se sezónní virózou, zkuste vsadit na sílu bylinek, případně použijte bylinky jako doplněk ke...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit