Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla

Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla
sdílet:

Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout? 

Lidské tělo si vitamin C nedokáže vytvářet samo, jak to je u většiny zvířat i rostlin. Lidé, stejně jako primáti, morčata, kapybary i netopýři, potřebují vyváženou stravu, ze které tento důležitý vitamín získají.

Kde jej tedy hledat? Možností je naštěstí hojně: šípek, rakytník, černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi, plody kopřivy, citrusy, rajčata, papriky, papriky, brokolice, květák, brambory, zelí a špenát.

  • Nejvíce ho najdeme v šípkách a černém rybízu, ve 100 gramech plodů je ho 200 miligramů.

Vitamin C se ničí teplem a pobytem na vzduchu

  • Tepelné zpracování snižuje obsah vitaminu o 10 % za každých 5 minut vaření. Nejlépe tedy uděláme, pokud ovoce a zeleninu konzumujeme v syrovém stavu nebo připravené na páře.
  • K velké ztrátě dojde i během blanšírování a tepelné konzervace
  • Nejvíc vitamínu C získáme z čerstvých, tepelně neupravených plodin.

Plodiny céčkem nabité

Šípky

Vitaminu C je v šípkách desetkrát více než v citrusech.

  • Nejlépe pro své zdraví uděláte, když si připravíte šípkový čaj, a to i ve ledové variantě.
  • Očistěné plody využijete i při pečení sladkého chlebíčku, nebo v klasice – kančí kýtě.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Více

Černý rybíz

Kdo by odolal obsypanému keříku černého rybízu! Co nestihnete sníst, určitě uchovejte na později. připravit si můžete rybízový sirup nebo si omyté kuličky rybízu zamrazit.

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

Více

Kiwi

Jíte kiwi rozkrojené napůl pomocí lžičky nebo jej loupete a krájíte na menší kousky? Ukážeme vám další způsoby, jak si tímto nakyslým ovocem doplnit vitamin C v těle.

  • V letních měsících jistě oceníte osvěžující a lehký sorbet, nebo kiwi margaritu.
  • V kombinaci se sladkým kokosovým krémem a jogurtem se do něj jistě zamilujete.
  • Pokud jeho chuť chcete přehlušit něčím výraznějším, zkuste zelené smoothie, díky avokádu má hebkou texturu a špenátu říznou chuť.

Brusinky

Pravidelným zařazením brusinek do vašeho jídelníčku nenavýšíte pouze vitamin C, ale také se zbavíte problémů s močovými cestami, na které fungují i jako prevence. Dále zamezíte tvorbě zubního kazu, onemocnění srdce, i žaludečních potíží. Způsobů, jak brusinky konzumovat, je hned několik.

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

Více

  • Vitamín C poprvé chemicky odhalil maďarský laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent- Györgyim v roce 1928.
  • O čtyři roky později na Pittsburské univerzitě dokázali, že se jedná o stejnou chemickou látku, jaká je obsažena v ovoci, a také že svými vlastnostmi zabraňuje kurdějím.
  • V roce 1937 byl vitamin C vyroben syntetickou cestou. 

Související články

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu
  • Zajímavosti

Šípky: vitaminy nabité plody podzimu

Období bohaté na úrodu a sklizeň z polí a zahrádek se pomalu chýlí ke konci, avšak příroda nám i na podzim nabízí spoustu plodů vhodných ke zpracování. Nemusíme chodit daleko, stačí krátká procházka přírodou a zaručeně natrefíte na nejednu...
Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič
  • Tipy a triky

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž ale matka příroda vymyslela účinné řešení. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé přírodní elixíry, které vám dodají síly do...
Stres a jeho vliv na naše zdraví
  • Tipy a triky

Stres a jeho vliv na naše zdraví

Není stres jako stresStres je reakce organismu na mimořádné zátěžové situace, které mohou být psychického i fyzického původu. Když se řekne stres, vybaví se nám spíše něco negativního. Existuje ale také stres, který má na naše tělo i...
Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
  • Zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují....
Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
  • Zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit