Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitamin C a hravé způsoby, jak ho dostat do těla. Dejte si kiwi, rakytník nebo zelí

20. 10. 2020
Vitamin C a hravé způsoby, jak ho dostat do těla. Dejte si kiwi, rakytník nebo zelí

Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout? 

Lidské tělo si vitamin C nedokáže vytvářet samo, jak to je u většiny zvířat i rostlin. Lidé, stejně jako primáti, morčata, kapybary i netopýři, potřebují vyváženou stravu, ze které tento důležitý vitamín získají.

Kde jej tedy hledat? Možností je naštěstí hojně: šípek, rakytník, černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi, plody kopřivy, citrusy, rajčata, papriky, papriky, brokolice, květák, brambory, zelí a špenát.

  • Nejvíce ho najdeme v šípkách a černém rybízu, ve 100 gramech plodů je ho 200 miligramů.

Vitamin C se ničí teplem a pobytem na vzduchu

  • Tepelné zpracování snižuje obsah vitaminu o 10 % za každých 5 minut vaření. Nejlépe tedy uděláme, pokud ovoce a zeleninu konzumujeme v syrovém stavu nebo připravené na páře.
  • K velké ztrátě dojde i během blanšírování a tepelné konzervace
  • Nejvíc vitamínu C získáme z čerstvých, tepelně neupravených plodin.

Plodiny céčkem nabité

Šípky

Vitaminu C je v šípkách desetkrát více než v citrusech.

  • Nejlépe pro své zdraví uděláte, když si připravíte šípkový čaj, a to i ve ledové variantě.
  • Očistěné plody využijete i při pečení sladkého chlebíčku, nebo v klasice – kančí kýtě.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

> 120 min
4.5(86x)
Přečíst recept

Černý rybíz

Kdo by odolal obsypanému keříku černého rybízu! Co nestihnete sníst, určitě uchovejte na později. připravit si můžete rybízový sirup nebo si omyté kuličky rybízu zamrazit.

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

> 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Kiwi

Jíte kiwi rozkrojené napůl pomocí lžičky nebo jej loupete a krájíte na menší kousky? Ukážeme vám další způsoby, jak si tímto nakyslým ovocem doplnit vitamin C v těle.

  • V letních měsících jistě oceníte osvěžující a lehký sorbet, nebo kiwi margaritu.
  • V kombinaci se sladkým kokosovým krémem a jogurtem se do něj jistě zamilujete.
  • Pokud jeho chuť chcete přehlušit něčím výraznějším, zkuste zelené smoothie, díky avokádu má hebkou texturu a špenátu říznou chuť.

Kiwi Collins

Kiwi Collins

< 10 min
4.9(12x)
Přečíst recept

Brusinky

Pravidelným zařazením brusinek do vašeho jídelníčku nenavýšíte pouze vitamin C, ale také se zbavíte problémů s močovými cestami, na které fungují i jako prevence. Dále zamezíte tvorbě zubního kazu, onemocnění srdce, i žaludečních potíží. Způsobů, jak brusinky konzumovat, je hned několik.

Zelí

Čerstvé zelí platí za bohatý zdroj vitamínu C během chladnějších měsíců. Dostupná surovina za přijatelnou cenu zajistí přísun vitamínu i v dobách, kdy je nabídka sezónní zeleniny bídná.

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

Linecké koláčky s brusinkovou náplní

< 20 min
0(0x)
Přečíst recept

Vitamin C neboli kyselina askorbová

  • Vitamín C poprvé chemicky odhalil maďarský laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent-Györgyim v roce 1928.
  • O čtyři roky později na Pittsburské univerzitě dokázali, že se jedná o stejnou chemickou látku, jaká je obsažena v ovoci, a také že svými vlastnostmi zabraňuje kurdějím.
  • V roce 1937 byl vitamin C vyroben syntetickou cestou. 

Sdílet článek

Související články