Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout?
Lidské tělo si vitamin C nedokáže vytvářet samo, jak to je u většiny zvířat i rostlin. Lidé, stejně jako primáti, morčata, kapybary i netopýři, potřebují vyváženou stravu, ze které tento důležitý vitamín získají.
Kde jej tedy hledat? Možností je naštěstí hojně: šípek, rakytník, černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi, plody kopřivy, citrusy, rajčata, papriky, papriky, brokolice, květák, brambory, zelí a špenát.
- Nejvíce ho najdeme v šípkách a černém rybízu, ve 100 gramech plodů je ho 200 miligramů.
Vitamin C se ničí teplem a pobytem na vzduchu
- Tepelné zpracování snižuje obsah vitaminu o 10 % za každých 5 minut vaření. Nejlépe tedy uděláme, pokud ovoce a zeleninu konzumujeme v syrovém stavu nebo připravené na páře.
- K velké ztrátě dojde i během blanšírování a tepelné konzervace.
- Nejvíc vitamínu C získáme z čerstvých, tepelně neupravených plodin.
Plodiny céčkem nabité
Šípky
Vitaminu C je v šípkách desetkrát více než v citrusech.
- Nejlépe pro své zdraví uděláte, když si připravíte šípkový čaj, a to i ve ledové variantě.
- Očistěné plody využijete i při pečení sladkého chlebíčku, nebo v klasice – kančí kýtě.
Černý rybíz
Kdo by odolal obsypanému keříku černého rybízu! Co nestihnete sníst, určitě uchovejte na později. připravit si můžete rybízový sirup nebo si omyté kuličky rybízu zamrazit.
- Jeho nakyslost se skvěle doplňuje s tučným sýrem Camembert, ale také sladkou smetanou ke šlehání v tomto neodolatelném skládaném dortu.
- Nic však nezkazíte, když rybíz přidáte do drobenkového koláče nebo na nepečený cheesecake.
- Kyselé kuličky se doplňují i s dalším ovocem ve smoothie, s bílým jogurtem, v domácím müsli nebo tomto osvěžujícím krému.
Kiwi
Jíte kiwi rozkrojené napůl pomocí lžičky nebo jej loupete a krájíte na menší kousky? Ukážeme vám další způsoby, jak si tímto nakyslým ovocem doplnit vitamin C v těle.
- V letních měsících jistě oceníte osvěžující a lehký sorbet, nebo kiwi margaritu.
- V kombinaci se sladkým kokosovým krémem a jogurtem se do něj jistě zamilujete.
- Pokud jeho chuť chcete přehlušit něčím výraznějším, zkuste zelené smoothie, díky avokádu má hebkou texturu a špenátu říznou chuť.
Brusinky
Pravidelným zařazením brusinek do vašeho jídelníčku nenavýšíte pouze vitamin C, ale také se zbavíte problémů s močovými cestami, na které fungují i jako prevence. Dále zamezíte tvorbě zubního kazu, onemocnění srdce, i žaludečních potíží. Způsobů, jak brusinky konzumovat, je hned několik.
- Všichni známe brusinkový džem, který bývá servírován ke svíčkové omáčce, skvěle se však hodí i k sýrům.
- Pro svou kyselost si rozumí s cukrem, zalitím bobulek cukernatým sirupem si připravíte skvělý doplněk k sýrovým talířům, ale i k zahnání mlsné.
- Brusinkový krambl vás dostane svou jednoduchou přípravou a nezapomenutelnou chutí. Brusinkové řezy s citronovou polevou tvoří dezert nabitý vitaminem C.
- A pokud se chystáte na zimní dlouhé večery, brusinky je prohřejí i provoní pomocí punče nebo domácího likéru. Nebojte se je však využít i při běžném vaření a pečení, třeba jako dochucení zelí pod kachnu nebo vylepšení domácích sušenek.
- Vitamín C poprvé chemicky odhalil maďarský laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent- Györgyim v roce 1928.
- O čtyři roky později na Pittsburské univerzitě dokázali, že se jedná o stejnou chemickou látku, jaká je obsažena v ovoci, a také že svými vlastnostmi zabraňuje kurdějím.
- V roce 1937 byl vitamin C vyroben syntetickou cestou.