Katův šleh, lidově ‚kaťák‘, patří spolu se smaženým sýrem, gulášem a řízkem Ondráš k českým hospodským klasikám. V 80. a 90. letech minulého století nesměl v menu chybět, dnes už je spíše raritou. Pojďte si ho z nostalgie připravit doma, tradičně, ale poctivě.
Katův šleh se v některých hospodách skrývá pod názvy pekelné nudličky nebo čertovo tajemství. Minutková klasika se skládá z pikantního orestovaného vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na nudličky se sterilovanou zeleninou. Klasickou přílohou bývají bramboráky, rýže nebo hranolky.
- Nechvalnou pověst ‚kaťák‘ získal tím, že do něj často kuchaři dávali suroviny, kterých bylo potřeba se zbavit. Nevábnou zeleninu a starší maso zakryla výrazná chuť worchestru, kečupu a sojové omáčky.
I přes to, že katův šleh nikdy nebude patřit do seznamu jídel vysoké gastronomie, pokrm lze připravit tak, abyste se ho nemuseli stydět podat návštěvě. Čas od času se na retro pohoštění najde příležitost! Jak recept na katův šleh pozvednout na vyšší úroveň?
Katův šleh de luxe
Místo vepřové plece, která se na katův šleh často používala, vyberte vepřovou kýtu. Je vhodná na rychlé restování. Místo sterilované zeleniny na lečo použijte čerstvou. Červenou paprikou nic nezkazíte, pokud chcete, aby kaťák hýřil barvami, přidejte i žlutou a zelenou. Sterilovaná zelenina jídlu dodávala typickou navinulou chuť, té však můžete docílit přidáním octu. Místo kečupu nebo protlaku použijte konzervovaná loupaná rajčata.
Na zhruba 4 porce budete potřebovat:
- 500 g vepřové kýty
- 2 lžičky sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 ks červené papriky
- 1 konzerva loupaných krájených rajčat (400 g)
- 1 chilli paprička (nebo podle chuti)
- 2 lžičky octu
- Maso nakrájejte na tenké nudličky, osolte a restujte ho na rozpáleném sádle dozlatova.
- Maso vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu sádla a do pánve vhoďte na proužky nakrájenou papriku, cibuli a česnek. Přijdete ocet a nechte ho minutu odpařit.
- Vraťte do pánve maso, přisypte chilli, cukr a vše zalijte loupanými rajčaty. Duste ještě zhruba 10 minut.
Zdroj informací: autorka článku