Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro menu z vývařovny: Uvařte si oběd ve stylu 80. let

Šunkofleky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

V osmdesátých letech 20. století u nás v Československu začalo přibývat kuchařek zaměřených na zahraniční kuchyni. Především tedy na tu francouzskou, čínskou, vyšla ale i jedna indiánská. Stát rodiny nabádal k využívání polotovarů, na rautových stolech nesměla chybět bůčková roláda, ve vývařovnách zase legendární UHO. Zavzpomínejte si na socialistické menu a uvařte si retro oběd s nostalgií, ale lépe.

Snídaně, oběd i svačinka: deset deka vlašáku a rohlíky

Na majonézové saláty se v kteroukoliv denní dobu chodilo do mléčných barů, kde je obsluha navršila na kus papíru. Papírové tácky nebo dokonce talířky by už představovaly zbytečný luxus.

Polévka je (nejen za socialismu) grunt

Začít oběd bez polévky bylo nemyslitelné nejen v 80. letech. Doma se často podávaly vývary s různými zavářkami (včetně dětmi milovaného smaženého hrášku nebo už méně oblíbené játrové rýže), ve vývařovnách a závodních kuchyních šly na odbyt gulášové a dršťkové polévky, které zasytily i bez dalšího chodu.

  • V mnohých recepturách nechyběl jako základ obligátní „vývar v kostce“ masox a na stole k dochucení nezbytná maggi omáčka.

Pokud bychom měli jmenovat jednu opravdu kontroverzní polévku 80. let, je to zdánlivě nevýrazná krupičná s vejcem, která má své zastánce i odpůrce: jedni zbožňují její jemnou chuť, jiní odmítají pozřít rozmíchané vejce, které ji zahušťuje. Pokud patříte mezi její fanoušky, podávejte ji s na másle opečenými kostičkami rohlíků.

Plátek s rýží 100x jinak

Hovězí maso s rýží a omáčkou patřilo k fenoménům socialistických vývařoven. Univerzální hnědá omáčka alias UHO se připravovala i ze sušeného polotovaru, který měl nahrazovat poctivý masový výpek, a na talíři často doprovázela roštěnky.

  • Plátek hovězího se v 80. letech upravoval na sto způsobů. Přidejte do výpeku rajčatový protlak s červeným vínem a máte maso po námořnicku, nakrájejte do omáčky kyselé okurky a je na světě znojemská pečeně.
  • Poduste maso s česnekem a vznikne hovězí na česneku.

Bůčková roláda

Bůčková roláda se také v 80. letech těšila velké popularitě. Má hned dvě velké výhody. Můžete ji připravit na desítky způsobů a servírovat ji lze za tepla i za studena. Tehdy byla častou ozdobou slavnostních rautů i různých sešlostí. Dnes už její sláva vyhasla, ale přesto na ni ne všichni zanevřeli. Pokud si chcete zavzpomínat, v našem receptu najdete podrobný navod, jak na ni!

‚Naše‘ rizoto

Italové se chytají za hlavu, zkušení strávníci socialistických jídelen mu přezdívají ‚riziko‘, ale česká kuchyně na něj nedá dopustit. České rizoto, kterému oproti jeho italské předloze chybí vláčnost i krémovitost, připomíná spíš rýžový salát s masem a bez kyselé okurky si ho neumíme představit!

Měkký salám do všeho

Gothaj, hodonínský, junior, kabanos… levné druhy měkkých salámů našly uplatnění v mnoha jídlech, ve kterých nahrazovaly maso. Salámy se přidávaly do pokrmů, které dnes připravujeme častěji s uzeným masem.

  • Hospodyňky se tak mohly blýsknout bramborovými knedlíky plněnými kostičkami gothaje, salámovými šunkofleky, zapečenými bramborami s příliš křupavými kousky salámu.

Jaké další speciality se připravovaly s měkkým salámem?

  • okurková omáčka s nahrubo nastrouhaným salámem a těstovinami
  • plátky gothaje s cibulí a octem místo utopenců
  • pomazánka ze strouhaného salámu na způsob tataráčku
  • buřtguláš jako základ tábornického jídelníčku

Sladká tečka

Kuchařky z 80. let nabízí dezerty v podobě různých druhy závinů a bublanin, palačinky, a také nákypy a rýžové pudinky doplněné šlehačkou a kompotovaným ovocem či ovocnými sirupy. V mléčných barech jste si mohli život osladit kremrolemi i hříšnými poháry včetně nezapomenutelného pudinku Diplomat s griotkou.

Piškotová roláda

Po závinech a buchtách na plech snad nejoblíbenější domácí moučník 80. let, který pekly hlavně babičky. I když roláda působí složitě, při pečení se často obejdete bez váhy a náplň hravě obstará i obyčejná oslazená šlehačka. Kromě ní můžete piškot nadýchaný jako peřinka naplnit jakýmkoliv krémem, který máte rádi.

  • Klidně podle osmdesátkového vzoru plát nejprve pomažte ovocným džemem a poté potřete vrstvou hutného máslového krému s rumem.

[[nid:35915]]

Zmrzlinové poháry jako z mléčného baru

Kostka polárkového dortu, kompotované ovoce a našlehaná smetana zasypaná grankem doprovázely každou oslavu i nedělní oběd. Dospělí si je ještě přiostřili panákem (či dvěma) tuzemáku. Stejně jako na konci socialistické éry i dnes zmrzlinové poháry splní, co se od nich očekává. Připravíte je během chvilky a potěšíte celou rodinu.

Bomba Malakov

Tento typický osmdesátkový dezert dělá čest svému jménu. Do mísy půlkruhového tvaru se postupně vrství kakaový máslový krém a cukrářské piškoty namočené do mléka, které se předem svaří s cukrem a ochutí štědrou dávkou griotky.

  • I když každý kousek dezertu je sám o sobě kalorická bomba, původní receptury ho doporučují podávat s jemně slazenou, vyšlehanou smetanou a posypaný čokoládovými hoblinami.

Jaké kuchařky v 80. letech vyšly?

  • Jihočeská houbařská kuchařka (1982), Vilém Vrabec
  • Indiánská kuchařka (1985), Lidová demokracie
  • Čínská domácí kuchyně (1988), Thang Jüngling a Laděna Štíbrová
  • Stolečku, prostři se (1984), Rainer Kroboth
  • Řeznická kuchařka (1989), Josef Dušátko
  • Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989), Alice Pinková

Zdroj informací: časopis Apetit, kuchařka z roku 1978 z edice vydavatelství Květy, Velká kuchařka, Vilém Brabec, Na talíři - Jak jsme žili a co jsme jedli v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech, Marie Formáčková

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč