Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažený sýr s tatarskou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 36
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4345 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 246 g
Tuky 319 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smažák s tatarkou stále najdete snad na každém jídelním lístku. Aby ne, smažený sýr všeho druhu je velmi oblíbený především u dětí, ale rádi si ho objednají i dospělí. Kvalitní sýr a lahodná domácí tatarská omáčka udělají z obyčejného ‚smažáku‘ nadpozemskou lahůdku. Skutečně!

Suroviny

sýr 4 plátky
cca 1cm silné
vejce 1 ks
strouhanka
domácí, z bílého pečiva
olej
na smažení
oloupané a pokrájené
sůl
petrželka
nasekaná, lze nahradit pažitkou
Na tatarskou omáčku
majonéza 200 g
nakrájené nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kapary 2 ČL
nasekané
hořčice plnotučná 1 ČL
worcesterská omáčka 1 ČL
sůl
pepř

Postup

1

Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky.

2

Do osolené vody dejte vařit brambory.

3

Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.

4

Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce.

5

Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
 

NĚCO NAVÍC:
Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

11.01.2019 12:03

To je vtip, nebo je to myšleno vážně, že na obalení 4 porcí smaženého sýru a to ještě 2x stačí 1 vejce a 1 lžíce mléka? :-)

14.01.2019 09:46

Pokud se vám zdá jedno vejce na obalení 4 plátků sýra málo, můžete ještě jedno vejce přidat, případně vaječnou melanž více naředit mlékem. Nicméně vzhledem k tomu, že sýr – na rozdíl třeba od chleba – není nasákavý, myslíme si, že jedno vejce by k obalení 4 porcí mělo stačit. Záleží samozřejmě i na velikosti vajec – mezi malým a velkým může být rozdíl i 20 g.

23.11.2009 12:24
osobně smažák miluji. když mám chu´t, tak si ho dávám v restauraci kdykoli. doma už to není ono. ale taky občas neodolám. když stíhám, tak si tatarku dělám sama, ale když ne, tak si dám svou oblíbenou hellmansku a je to taky fajn.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...