0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 235 g
Tuky 319 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvalitní sýr a lahodná domácí tatarská omáčka udělají z obyčejného ,smažáku' nadpozemskou lahůdku.

Suroviny

sýr 4 plátky
cca 1cm silné
vejce 1 ks
mléko 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
strouhanka
domácí, z bílého pečiva
olej
na smažení
brambory 1 kg
oloupané a pokrájené
sůl
máslo 50 g
petrželka
nasekaná
Na tatarskou omáčku
majonéza 200 g
jogurt bílý 1 PL
okurka 2 ks
nakládané, nakrájené nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kapary 2 ČL
nasekané
hořčice plnotučná 1 ČL
sůl
pepř

Postup

1

Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky.

2

Do osolené vody dejte vařit brambory.

3

Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.

4

Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce.

5

Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
 

NĚCO NAVÍC:
Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.

Související články

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?
  • Tipy a triky

Jak připravit skvělou domácí majonézu nebo tatarku?

Máte v plánu si trochu zahřešit jídlem? Možná se vám už sbíhají sliny na dozlatova usmažený sýr a hranolky nebo poctivý burger. Nebo si chcete pochutnat na bramborovém salátu a přemýšlíte, jak svou domácí recepturu ještě vylepšit? Zapomeňte...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Anonym

osobně smažák miluji. když mám chu´t, tak si ho dávám v restauraci kdykoli. doma už to není ono. ale taky občas neodolám. když stíhám, tak si tatarku dělám sama, ale když ne, tak si dám svou oblíbenou hellmansku a je to taky fajn.

abc cba

To je vtip, nebo je to myšleno vážně, že na obalení 4 porcí smaženého sýru a to ještě 2x stačí 1 vejce a 1 lžíce mléka? :-)

Lucie Velek

Pokud se vám zdá jedno vejce na obalení 4 plátků sýra málo, můžete ještě jedno vejce přidat, případně vaječnou melanž více naředit mlékem. Nicméně vzhledem k tomu, že sýr – na rozdíl třeba od chleba – není nasákavý, myslíme si, že jedno vejce by k obalení 4 porcí mělo stačit. Záleží samozřejmě i na velikosti vajec – mezi malým a velkým může být rozdíl i 20 g.

Apetit magazín

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici
  • Tipy redakce

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak! ...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit