Smažák s tatarkou stále najdete snad na každém jídelním lístku. Aby ne, smažený sýr všeho druhu je velmi oblíbený především u dětí, ale rádi si ho objednají i dospělí. Kvalitní sýr a lahodná domácí tatarská omáčka udělají z obyčejného ‚smažáku‘ nadpozemskou lahůdku. Skutečně!
Suroviny
Postup
Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky.
Do osolené vody dejte vařit brambory.
Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.
Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce.
Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
NĚCO NAVÍC:
Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů )
Komentáře
To je vtip, nebo je to myšleno vážně, že na obalení 4 porcí smaženého sýru a to ještě 2x stačí 1 vejce a 1 lžíce mléka? :-)
Pokud se vám zdá jedno vejce na obalení 4 plátků sýra málo, můžete ještě jedno vejce přidat, případně vaječnou melanž více naředit mlékem. Nicméně vzhledem k tomu, že sýr – na rozdíl třeba od chleba – není nasákavý, myslíme si, že jedno vejce by k obalení 4 porcí mělo stačit. Záleží samozřejmě i na velikosti vajec – mezi malým a velkým může být rozdíl i 20 g.