Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (23)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 235 g
Tuky 319 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvalitní sýr a lahodná domácí tatarská omáčka udělají z obyčejného ,smažáku' nadpozemskou lahůdku.

Suroviny

sýr 4 plátky
cca 1cm silné
vejce 1 ks
mléko 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
strouhanka
domácí, z bílého pečiva
olej
na smažení
brambory 1 kg
oloupané a pokrájené
sůl
máslo 50 g
petrželka
nasekaná
Na tatarskou omáčku
majonéza 200 g
jogurt bílý 1 PL
okurka 2 ks
nakládané, nakrájené nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kapary 2 ČL
nasekané
hořčice plnotučná 1 ČL
sůl
pepř

Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky.

2 Do osolené vody dejte vařit brambory.

3 Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal.

4 Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce.

5 Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
 

NĚCO NAVÍC:

Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Anonym

osobně smažák miluji. když mám chu´t, tak si ho dávám v restauraci kdykoli. doma už to není ono. ale taky občas neodolám. když stíhám, tak si tatarku dělám sama, ale když ne, tak si dám svou oblíbenou hellmansku a je to taky fajn.

abc cba

To je vtip, nebo je to myšleno vážně, že na obalení 4 porcí smaženého sýru a to ještě 2x stačí 1 vejce a 1 lžíce mléka? :-)

Lucie Velek

Pokud se vám zdá jedno vejce na obalení 4 plátků sýra málo, můžete ještě jedno vejce přidat, případně vaječnou melanž více naředit mlékem. Nicméně vzhledem k tomu, že sýr – na rozdíl třeba od chleba – není nasákavý, myslíme si, že jedno vejce by k obalení 4 porcí mělo stačit. Záleží samozřejmě i na velikosti vajec – mezi malým a velkým může být rozdíl i 20 g.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit