0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství worcestrové omáčky z Worcestershiru

Worcesrová omáčka
ZDROJ: Caroline Attwood/Unsplash
sdílet:

Sytě černá omáčka, kterou v kuchyni používáme přes 180 let, a přesto neznáme její přesné složení. Ovšem můžeme vám prozradit historii této anglické omáčky, k čemu se hodí nejlépe a jak si ji vyrobit doma. 

Omáčka z Worcestershiru

V Čechách ji nazýváme worcestrová, ve skutečnosti se však poprvé uvařila v anglickém hrabství Worcestershire. 

  • Jejími objeviteli byli chemici John Wheeley Lea a William Henry Perrins, kteří založili společnost Lea & Perrins, jež ji i jiné omáčky vyrábí dodnes. 
  • Lord Sandys přišel za oběma muži s prosbou, aby se pokusili vytvořit omáčku, jež si oblíbil při svém několikaletém pobytu v Bengálsku, kde působil jako guvernér.

Výrobě fermentované omáčky pomohla především náhoda. Chemici do sudu naložili směs zeleniny, koření a ryb, brzy na to se však celým obchodem linul nepříjemný zápach, a tak sud uložili do sklepa. Po čase na něj zapomněli. Až během úklidu o dva roky později na něj náhodou narazili. 

  • Díky dlouhému uložení omáčka změnila aroma i chuť, odvážili se tedy sud otevřít a ochutnat. Omáčka je překvapila svou zajímavou chutí, a tak ji začali prodávat.
  • Zákazníci si ji rychle oblíbili, a tak pánové Lea a Perrins nestačili plnit malé lahvičky černou tekutinou.
  • Fermentované omáčky ale nebyly ani tehdy žádnou novinkou, v mnoha kulturách najdeme podobný styl výroby, například u omáčky garum vyráběné ve Starém Římě, zapomenout nesmíme ani na rybí či sójovou omáčku hojně používanou v asijské kuchyni.

Dosud utajované složení

Netrvalo dlouho a worcestrová omáčka se stala základem několika pokrmů po celé Británii. Její věhlas brzy překonal břehy ostrova, a tak první várka skleněných lahviček zabalených v papíru doplula v roce 1839 do New Yorku.

Kompletní recept nebyl doposud odhalen, nicméně podle složení víme, že omáčku tvoří ječný sladový ocet, bílý ocet, cukr, sůl, melasa, ančovičky, extrakt z tamarindu, česnek, cibule a další koření spolu s tajnými ingrediencemi. Doba zrání je 18 měsíců.

Domácí worcestrová omáčka

Pravou omáčku z Worcestershiru doma sice nepřipravíte, přesto si můžete vytvořit podobnou omáčku podle vašich chutí. Potřebovat budete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl šálku tamarindové pasty
  • 1 šálek melasy
  • 3 šálky octa
  • 1 šálek tmavého piva
  • půl šálku pomerančového džusu
  • 2 šálky vody
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • 2 lžičky drceného česneku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • čtvrt šálku rajčatové pasty
  • čtvrt šálku nasekaných ančoviček
  • 1 lžíci černého pepře, 3 lžičky třtinového cukru, hrstičku hřebíčků
  • jeden citron a limetka na tenké plátky
  1. Zahřejte na pánvi olivový olej a přidejte cibulku, nechte zesklovatět.
  2. Poté přidejte tamarindovou pastu, zázvor, česnek a chilli. Nechte 5 minut provařit. 
  3. Přidejte zbývající suroviny, promíchejte, aby se spojily v kompaktní směs a nechte 5 hodin dusit.
  4. Poté sceďte a naplňte menší skleničky. Hotovou omáčku skladujte v ledničce, kde vydrží několik týdnů.

K čemu se omáčka hodí

V Británii se krátce po svém objevení stala nedílnou součástí omáček na steaky. Obecně lze říct, že worcestrová omáčka dodá jídlu sladkou, slanou i kyselou chuť, to z ní činí univerzální a nezaměnitelné dochucovadlo. Omáčka se tak skvěle doplňuje s masem, a to včetně ryb, jako ochucení polévek, salátů či dipů. Svou úlohu plní také v oblíbeném nápoji Bloody Mary.

Související články

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou
  • Tipy a triky

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.   ...
Jak na to: domácí BBQ omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí BBQ omáčka

Hustá, lehce pikantní, s typickou kouřovou vůní, která ideálně doplní grilované maso i zeleninu. Připravte si domácí barbecue omáčku. Prozradíme, jak na ni i kde ji nejlépe využijete....
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit