Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství worcestrové omáčky z Worcestershiru

Worcesrová omáčka
ZDROJ: Caroline Attwood/Unsplash
sdílet:

Sytě černá omáčka, kterou v kuchyni používáme přes 180 let, a přesto neznáme její přesné složení. Ovšem můžeme vám prozradit historii této anglické omáčky, k čemu se hodí nejlépe a jak si ji vyrobit doma. 

Omáčka z Worcestershiru

V Čechách ji nazýváme worcestrová, ve skutečnosti se však poprvé uvařila v anglickém hrabství Worcestershire. 

  • Jejími objeviteli byli chemici John Wheeley Lea a William Henry Perrins, kteří založili společnost Lea & Perrins, jež ji i jiné omáčky vyrábí dodnes. 
  • Lord Sandys přišel za oběma muži s prosbou, aby se pokusili vytvořit omáčku, jež si oblíbil při svém několikaletém pobytu v Bengálsku, kde působil jako guvernér.

Výrobě fermentované omáčky pomohla především náhoda. Chemici do sudu naložili směs zeleniny, koření a ryb, brzy na to se však celým obchodem linul nepříjemný zápach, a tak sud uložili do sklepa. Po čase na něj zapomněli. Až během úklidu o dva roky později na něj náhodou narazili. 

  • Díky dlouhému uložení omáčka změnila aroma i chuť, odvážili se tedy sud otevřít a ochutnat. Omáčka je překvapila svou zajímavou chutí, a tak ji začali prodávat.
  • Zákazníci si ji rychle oblíbili, a tak pánové Lea a Perrins nestačili plnit malé lahvičky černou tekutinou.
  • Fermentované omáčky ale nebyly ani tehdy žádnou novinkou, v mnoha kulturách najdeme podobný styl výroby, například u omáčky garum vyráběné ve Starém Římě, zapomenout nesmíme ani na rybí či sójovou omáčku hojně používanou v asijské kuchyni.

Dosud utajované složení

Netrvalo dlouho a worcestrová omáčka se stala základem několika pokrmů po celé Británii. Její věhlas brzy překonal břehy ostrova, a tak první várka skleněných lahviček zabalených v papíru doplula v roce 1839 do New Yorku.

Kompletní recept nebyl doposud odhalen, nicméně podle složení víme, že omáčku tvoří ječný sladový ocet, bílý ocet, cukr, sůl, melasa, ančovičky, extrakt z tamarindu, česnek, cibule a další koření spolu s tajnými ingrediencemi. Doba zrání je 18 měsíců.

Domácí worcestrová omáčka

Pravou omáčku z Worcestershiru doma sice nepřipravíte, přesto si můžete vytvořit podobnou omáčku podle vašich chutí. Potřebovat budete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl šálku tamarindové pasty
  • 1 šálek melasy
  • 3 šálky octa
  • 1 šálek tmavého piva
  • půl šálku pomerančového džusu
  • 2 šálky vody
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • 2 lžičky drceného česneku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • čtvrt šálku rajčatové pasty
  • čtvrt šálku nasekaných ančoviček
  • 1 lžíci černého pepře, 3 lžičky třtinového cukru, hrstičku hřebíčků
  • jeden citron a limetka na tenké plátky
  1. Zahřejte na pánvi olivový olej a přidejte cibulku, nechte zesklovatět.
  2. Poté přidejte tamarindovou pastu, zázvor, česnek a chilli. Nechte 5 minut provařit. 
  3. Přidejte zbývající suroviny, promíchejte, aby se spojily v kompaktní směs a nechte 5 hodin dusit.
  4. Poté sceďte a naplňte menší skleničky. Hotovou omáčku skladujte v ledničce, kde vydrží několik týdnů.

K čemu se omáčka hodí

V Británii se krátce po svém objevení stala nedílnou součástí omáček na steaky. Obecně lze říct, že worcestrová omáčka dodá jídlu sladkou, slanou i kyselou chuť, to z ní činí univerzální a nezaměnitelné dochucovadlo. Omáčka se tak skvěle doplňuje s masem, a to včetně ryb, jako ochucení polévek, salátů či dipů. Svou úlohu plní také v oblíbeném nápoji Bloody Mary.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín