Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Před čtvrt stoletím vyrazila do Švýcarska na studia a už zůstala. Ve svém hotelu nabízí tradiční horskou kuchyni

Markéta Meier
ZDROJ: se souhlasem Markéty Meier
sdílet:

Švýcarsko je zemí několika národů, které ovlivňují i gastronomii. Typické jsou sýrové fondue a raclette i rösti z brambor. Je to také země hor a vlaků. Češka Marketa Meier tam provozuje horský hotel a vlakovou cestovku

Do Švýcarska se vydala z východních Čech na studia před více než čtvrtstoletím a už tam zůstala. Vdala se, vychovala děti, vybudovala byznys a nyní kromě péče o hotelové hosty vysoko v Alpách v hotelu Belalp nad ledovcem Aletsch vozí české a slovenské turisty vlakem se svojí cestovkou nazvanou trefně Švýcarsko vlakem.

Ohromně mě baví ukazovat lidem zblízka všechny stránky života ve Švýcarsku, a to včetně skvělého jídla a pití,“ říká Marketa Meier. Tady je jejích sedm švýcarských tipů. 

1. Víno

Pro spoustu návštěvníků je překvapením, jak dobré víno Švýcaři dělají. Místní kvalitu dobře znají, rádi se chlubí, že zdejší víno je tak dobré, že si ho všechno vypijí sami, proto nezbývá na export. Ale ono je nejen výtečné, ale taky docela drahé, takže je otázka, jak by se v cizině prodávalo. Snad každý z 26 zdejších kantonů má nějaké svoje vinice.

  • Každopádně až přijedete do Švýcarska, rozhodně musíte okoštovat unikátní bílý merlot z Ticina, stejně jako červený, ale i vína z jiných regionů.

2. Horská kuchyně

Jelikož s manželem provozujeme horský hotel, vaří se u nás tradiční horská kuchyně. Mezi její hity patří nejen v zimě klasické sýrové dobroty jako fondue nebo raclette, tedy sýr roztavený v kotlíku nebo na talířku. Populární specialitou našeho velehorského kantonu Wallis je hlavně v létě studený talíř z horských sýrů a zdejšího výtečného sušeného hovězího, nakrájeného na tenoučké plátky. K tomu se podává walliské suché bílé víno Heida z nejvýše položených vinic Evropy.

  • Tajným tipem naší kuchyně je vynikající polévka z bílého vína se smrži.

3. Výšlapy

Průkopníky alpské turistiky byli v 19. století Angličané, patří jim hodně prvovýstupů na nejrůznější švýcarské vrcholy – tehdy ještě chodili ve vlněných kabátech a kožených botách, jak ukazují dobové fotografie, které jsme objevili na půdě našeho hotelu Belalp. V jejich stopách se dnes vydávají všichni ti moderní turisté se zářivě barevnou výbavou, které potkáváme
i v našem hotelu.

Okolo nás vede jedna z nejkrásnějších pěších tras přes ledovec Aletsch do protějšího lesa nad ledem. Není třeba žádný specializovaný průvodce, nejde se totiž přes led, ale přes lanový most nad řekou, která z ledovce vytéká.

4. Čokoláda

Každý zná Lindt nebo Toblerone, to jsou značky, které koupíte dnes už po celém světě. Proto když sem přijedete, doporučuji ochutnat skutečně místní švýcarské speciality. Mou oblíbenou lahůdkou je fialová mléčná čokoláda Cailler (pozor, žádná Milka!), někomu může připadat malinko sladší, jelikož se vyrábí z kondenzovaného mléka.

  • Nejprodávanější značkou ve Švýcarsku je každopádně čokoláda Frey z obchodů sítě Migros.

Samozřejmě všechny značky nabízejí spousty příchutí od základních mléčných a ‚hořkých‘ až po nejrůznější ovocné speciály.

5. Älplermagronen

Kdepak, nejsou to makaróny. Tohle jídlo bývá pro spoustu Čechů překvapením, protože když ho dostanou na stůl, myslí, si, jaký budou mít hlad, a nakonec ho často ani nedokážou dojíst, jak je syté.

Jedná se o bramborové kostičky, těstoviny, smetanu, sýr, opraženou cibulku a k tomu se podává jablečné pyré – jakási švýcarská dětská přesnídávka. A zapít to celé můžete bublinkovou specialitou, syrovátkovou limonádou rivella. Děti ji zbožňují, ale když je dobře vychlazená, pochutnají si na ní zaručeně i dospělí.

6. Tradiční rösti

Pozor, tohle je totální kalorická bomba a jeden z pilířů vydatné švýcarské kuchyně. Rösti, nastrouhané zapečené brambory, se tady podávají nejen jako příloha k hlavnímu chodu, ale i jako samostatné jídlo. V takovém případě si je můžete objednat zapečené se sýrem, se špekem, s bylinkami, s rajčaty, v některých restauracích klidně i na deset různých způsobů. Navrch se zpravidla přidává volské oko, někde i ‚dvojoko‘. Tohle mastné syté jídlo je takřka nezbytné zapít pivem, nejen od nás z Wallisu, výtečná jsou třeba i z Bernu či Appenzellu.

7. Výlety vlakem

Pokud stále jen sedíte v autě a chtěli byste se zase naučit jezdit vlakem, tohle je tip právě pro vás. S cestovkou svycarsko-vlakem.cz se dostanete na vyhlášené tratě Ledovcového expresu a dalších vyhlídkových vlaků, ale i do úplně běžných vlaků, kde poznáte Švýcarsko opravdu zblízka. Na cesty zásadně nepronajímám autobusy, když už nějakým výjimečně jedeme, je to poštovní linka, která tady na vlaky navazuje, stejně jako parníky, lanovky i všechny ty úžasné horské zubačky na parádní vyhlídkové vrcholy, jako je Pilatus, Rigi nebo Gornegrat naproti Matterhornu.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...