Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

14 receptů pro milovníky sýrových omáček

14 receptů pro milovníky sýrových omáček
ZDROJ: angela pham/unsplash

Patříte mezi milovníky dokonale hladké sýrové omáčky, která se rozplývá na jazyku? Ať už hledáte vhodnou sýrovou kombinaci na těstoviny nebo vás přepadla chuť na lahodné švýcarské fondue, máme pro vás spoustu inspirace na sýrové omáčky z nivy, čedaru či kozího sýra.

Sýrová omáčka se skvěle hodí k masu a grilované zelenině. Oblíbená je ale také na špagetách a jiných těstovinách. Vedle svých chuťových benefitů má sýrová omáčka svůj půvab také v rychlosti přípravy, která zpravidla zabere jen pár minut. Zajímá vás, jak připravit tu nejjemnější a dokonale krémovou?

Zvolte správný sýr

Výběr sýra pro sýrovou omáčku je klíčový. Důležité je vybrat takový sýr, který má dobrou schopnost se v omáčce roztavit. Proto vybírejte sýry tučné, které se dobře rozpustí.

  • Čedar: Nejčastěji používaný sýr v sýrových omáčkách. Dobře se rozpouští a má tak akorát výraznou chuť.
  • Ementál: Velmi dobře se s ním pracuje, má příjemnou jemnou chuť a splňuje všechny požadavky na cenu vs. výkon.
  • Gouda: V sýrové omáčce vynikne její mírně sladká chuť.
  • Niva, gorgonzola a ostatní sýry s modrou plísní: Jsou velmi výrazné a skvěle ladí třeba se sušenými rajčaty.
  • Gruyère: Sýr s bohatou oříškovou chutí, který se používá zejména na fondue.

Důležitý je vyvážený poměr 

Pro dokonale jemnou a příjemně krémovou sýrovou omáčku je důležitý správný poměr použitých ingrediencí. Kombinace mléka nebo smetany, másla a strouhaného sýra musí být pro dosažení správné konzistence vyvážená. Co ještě je při vaření sýrové omáčky důležité?

  • Postupné přidávání strouhaného sýra a neustálé míchání, které zabraňuje tvorbě hrudek.
  • Omáčku připravujte při nižší teplotě a dopřejte sýru čas na rozpuštění.
  • Místo mléka použijte smetanu, která zajistí krémovou texturu omáčky.

Jak na nejlepší sýrovou omáčku?

Náš oblíbený recept na sýrovou omáčku zahrnuje oproti výše uvedenému také na másle osmahnutý česnek, který v chuti příjemně doprovází vyváženou kombinaci čedaru s parmazánem. Vyzkoušejte náš osvědčený recept, který by neměl chybět v žádné rodinné kuchařce.

Surovina, která povznese chuť sýrové omáčky

Také už jste někdy ochutnali sýrovou omáčku s výrazným kořeněným aroma a oříškovou chutí? Pravděpodobně v ní byl muškátový květ, který povznese chuť a vůni i toho nejobyčejnějšího sýra. Skvěle se hodí také čerstvé bylinky jako tymián či oregáno.

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč